Dile dileğini, kur sofranı

Sofrada 41 çeşit yemiş. Ortada yanan bir mum. Kadınlar kıldıkları iki rekat namazdan ve okudukları Meryem Suresi’nden sonra sofranın başına toplanıp yemişlerden yemeye başlıyorlar.

Ortadaki mum, yeme işi bitinceye kadar yanmaya devam ediyor. Bu anlattıklarım size hiç de yabancı gelmiyor değil mi? Hepimiz yeme içme kültürüyle dinin bir araya geldiği Zekeriya Sofrası’nda en azından bir kere bulunmuş ya da akraba ve arkadaşlarımızdan böyle bir sofraya katıldıklarını duymuşuzdur.

Adetin 20. yüzyıl başında Hicaz’dan gelen yaşlı bir kadın tarafından uydurulduğu söylenir ama 1930 - 1940 yılları arasında yaygınlaşmıştır. Adak adama kültürünün bir parçası olan Zekeriya Sofrası Şaban ayı içinde, önceki yıl adağı gerçekleşmiş kişi tarafından kurulur. Davetli olan kadınlar da sofraya oturmadan önce mum dikerek içlerinden geçen isteği söylerler. Böylece kadınlar, dilekleri bir sonraki yılın şaban ayına kadar gerçekleşirse Zekeriya Sofrası kuracaklarına söz vermiş olurlar. Şimdilerde aslından biraz uzaklaşmış olsa ve yemişlerin yerini başka yiyecekler alsa da bu sofra, yeme içmenin kültürümüzdeki yerine iyi bir örnektir.

Tahinli turp salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Malzeme listesi

á 3 adet orta boy kırmızı turp

á 1 çay kaşığı tuz

á 2 yemek kaşığı tahin

á 10 yemek kaşığı ılık su

á 2 adet limonun suyu

á 4 diş sarmısak

á 1 çay kaşığının ucuyla tozşeker

á 1 çay kaşığının ucuyla kimyon

á 2 çay kaşığı kırmızı pul biber

á 1 demet maydanoz

Kırmızı turpların kabuğunu soyup rendeleyin. Üzerine tuz atıp bastırarak ovuşturduktan sonra suyunu sıkın. Böylece acı suyunu çıkarmış olacaksınız. Diğer taraftan, tahin, su ve limon suyunu derin bir kapta karıştırın. Dövülmüş sarmısakları, tozşeker, kimyon, pul biberi ilave edip çatal yardımıyla çırparak muhallebi kıvamında bir sos hazırlayın. Turpları bu sosun içine aktarıp karıştırdıktan sonra servis tabağına alın. Üzerini ince kıyılmış maydanoz ve kırmızı pul biberle süsledikten sonra servise sunun.

Not:İçliköftenin ya da ızgara köftenin yanında servise sunabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları