Dijital gülümseme tasarımı

Sizce güzel gülümsemenin sırrı ne? Bir makinenin iyi çalışması için nasıl parçaların iyi ve bakımlı olması gerekiyorsa, güzel bir gülümseme için de bütün bileşenler iyi durumda olmalı: Güzel ve bakımlı dudaklar, bakımlı bir ten ve en önemlisi güzel, temiz görünümlü dişler... İşte bunun için şimdi dijital tasarımlar emrimizde...

Haberin Devamı

Güzel bir gülümseme, düzgün dişlerle daha estetik hale geliyor. Dişler ve diş etlerindeki problemler ise rahatça gülümsemeyi engelliyor, kişiyi asık suratlı yapıyor, çevresine olumsuz enerji yaymasına neden olabiliyor. Dikkat edin, çevremizdeki pek çok insan gülümserken ağzını kapatma ihtiyacı hissediyor. Sizi tüm bu olumsuzluklardan kurtaracak yeni gelişmeyi, Protez Uzmanı Dr. Dt. İlker Arslan anlattı:

AĞIZ, BİR BÜTÜN OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ

“Dişlerin estetik olarak tedavilerinde ağzı oluşturan bütün bileşenler; dişler, diş etleri ve dudaklar beraber değerlendirilmeli. Dişlerdeki çapraşıklıklar, çürükler, kötü protezler, aralıklar, eksiklikler, eski ve renk değiştirmiş dolgular, şekil ve form bozuklukları, yüzle uyumlu olmayan diş boyutları gibi problemlerin yanında diş etlerindeki enfeksiyonlara bağlı olarak renk ve şekil değişiklikleri, diş eti çekilmeleri nedeniyle dişlerin büyük gözükmesi, diş etlerinin dişlerin üzerini örtmesi gibi estetik olmayan sorunlar yaşanabiliyor.”

Haberin Devamı

SÜRPRİZLERE YER YOK!

Diş tedavisine başlayan herkesin merak ettiği şey, tedavi sonunda nasıl bir görüntü elde edileceği. Kısa bir süre öncesine kadar diş hekimleri de tedavi sonunda elde edilecek net sonucu merakla bekliyordu. Arslan, dijital tasarımların uygulamalarda kötü sürprizleri ortadan kaldırdığını, hem hasta hem de hekim için yapılan uygulamalara beraber karar verme imkanı sunduğunu belirtiyor.

Dijital tasarımla gülümseyin

-Hastanın çeşitli yüz ifadeleriyle alınan fotoğraf ve videoları, bilgisayar ortamında özel programlarda inceleniyor.
-Bilgisayar ortamında hastanın yüz şekli, karakteri, yaşı gibi faktörler de göz önüne alınarak, en ideal estetik gülümseme tasarımları oluşturuluyor. Bu tasarımlar genellikle birkaç farklı şekilde elde ediliyor. Böylece hastanın da fikri alınarak en ideal gülümsemeye ulaşılıyor.
-Daha sonra bilgisayar ortamındaki verilerden estetik protezlerin prototipleri hazırlanıyor ve hasta ağzında uygulanabilecek hale getiriliyor.
-Hasta ve hekim tarafından uygun görülen değişikliklerden sonra nihai forma karar veriliyor.
-Görüntüyü tedavinin başında görmek, hem hastayı rahatlatıyor hem de hekimin işini kolaylaştırıyor.

Haberin Devamı

Minimum doku kaybı

Dijital gülümseme tasarımının bir diğer avantajı da dişten minimum doku kaybı ile protez uygulamalarının yapılmasına olanak vermesi. Özellikle porselen laminalar bu yöntemle yapıldığında, hiç kayıp olmayabiliyor. Bu da hastaların ortak korkusu olan dişten fazla madde kaybı problemini çözüyor.
Dijital gülümseme tasarımı ayrıca “pembe estetik” denilen diş eti dokusunda yapılacak uygulamaları belirleyip, bunların sonuçlarının önceden değerlendirilmesine yardımcı olması. Diş ve diş eti uyumu için yapılacak tedaviler, bu aşamada netleşiyor.
Ayrıca dudaklardaki deformiteler, asimetriler ve dudakların ince olması gibi problemler de dijital tasarımlarla belirlenip, çözüm önerileri hastayla paylaşılabiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları