Devşirme sultanlar

Güncelleme Tarihi:

Devşirme sultanlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2011 11:19

25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nda, artistik patinaj buz dansında, serbest dans kategorisinde, partneri Alper Uçar ile gümüş madalya kazanan “Buzun Hürremi” Alisa Agafonova gibi Ukrayna'dan Etiyopya'ya, Macaristan'dan Çin'e kadar 23 sporcu Türk milli takımlarının başarısı için ter döküyor.

Erzurum-2011'de Türkiye'nin ilk madalyasına imza atan “Buzun Hürremi” devşirme sporcuları yeniden spor kamuoyunun gündemine taşıdı. Daha önce futbolda Brezilyalı Mehmet Aurelio, okçulukta Gürcistan uyruklu Natalia Nasaridze gibi isimler de Türk vatandaşlığına geçerek milli takımlarda forma giyerken, şimdi de birçok branşta yabancı asıllı Türk sporcular madalya mücadelesi veriyor.

Özellikle atletizm ve masa tenisinde devşirme sporcuların çokluğu dikkati çekerken, yüzmede ise Ukrayna asıllı isimler milli mayoyu giyiyor.

ATLETİZM

Etiyopya asıllı Elvan Abeylegesse, Meryem Erdoğan, Almitu Bekele Degfa, Sultan Haydar, Mert Girmagelese, Karin Melis Mey (Güney Afrika) ile Belarus asıllı Sviatlana Sudat atletizme Türk milli takımı forması giyen sporcular arasında bulunuyor.

Pekin 2008 Olimpiyatlarında 10 bin ve 5 bin metrede gümüş madalyanın sahibi olan Elvan Abeylegesse, geçen yıl İspanya'nın Barcelona kentinde gerçekleştirilen Avrupa Şampiyonası'nda da 10 bin metrede altın madalyayı Türkiye'ye getirme başarısı gösterdi.

ESKRİM

Macar asıllı sporcu Yusuf Bojte Türk vatandaşlığına geçirildi.

GÜREŞ

Dağıstan asıllı Ramazan Şahin, 2008 Pekin Olimpiyatları'nda serbest güreşte 66 kiloda elde ettiği altın madalya, Türkiye'nin tek altını oldu.

Öte yandan yine Dağıstan asıllı Ramazan Pehlivanoğlu da Türk milli takım aday kadrosuna davet edildi.

MASA TENİSİ

Masa tenisi başarıyı özellikle Çin asıllı sporcularda arayan federasyonların başında yer alıyor. Bayanlarda Melek Hu, Şirin He, Zhang Xiaoyu, erkeklerde Cem Zeng, Bora Vang, Peng Fei ve Ahmet Li milli takım forması giyiyor.

Melek Hu, eylül ayında Çek Cumhuriyeti'nin Ostrava kentindeki 29. Avrupa Büyükler Masa Tenisi Şampiyonası'nda tek bayanlarda bronz madalya kazandı. Türkiye, tarihinde bu spor dalındaki ilk Avrupa Şampiyonası madalyasını Hu ile elde etmiş oldu.

TENİS

Özbek asıllı tenisçi Marsel İlhan, 2010 yılında ATP dünya sıralamasında ilk 100'e giren ilk Türk sporcu olma unvanını elde etti.

YÜZME

Türk vatandaşlığına geçirilen Ukrayna asıllı yüzücüler Demir Atasoy, Serkan Atasay, Deniz Nazar ve Volkan Atakan, milli mayoyla havuzda başarı arayan devşirme sporcular arasında bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!