Devletten seyahat sağlığı danışmanlığı alabilirsiniz

Bazı tıp fakülteleriyle özel hastanelerde seyahat sağlığı ile ilgili hizmet veren klinikler bulunuyor. Ancak bugün size, Sağlık Bakanlığı’nın da 26 Seyahat Sağlığı Merkezi bulunduğunu hatırlatmak istiyoruz.

Bu merkezlerde muayene, hastalıklara karşı aşı yapıldıktan sonra bazı ülkelere giriş için zorunlu olan İngilizce, Fransızca, Türkçe hazırlanan Uluslararası Aşı Sertifikası da veriliyor. Verilen hizmetler, Dünya Sağlık Örgütü’nün güncel bilgilerine dayalı. Bir hatırlatma daha: Sarı humma aşısı yapıp, uluslararası aşı sertifikası düzenlemeye yetkili tek makam Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü.


Sağlık Bakanlığı, seyahat tarihinden önce ve özellikle de aşı yapılması gerekiyorsa 4-6 hafta önceden seyahat sağlığı merkezlerine başvurulmasını öneriyor. Bu zaman, aşıların bağışıklık sistemini hazırlaması için gerekiyor. Seyahat Sağlığı Merkezleri İzmir, İstanbul, Tekirdağ, Trabzon, Antalya, Ankara, Muğla-Bodrum, Adana, Çanakkale, Bursa, İzmit, Aydın ve Samsun illerinde bulunuyor. Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün www.hssgm.gov.tr adresinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

AŞILAR HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Sarı humma aşısı
, vakaların sık görüldüğü bölgelere giden tüm yolculara yapılır. Dokuz ayını doldurmamış bebekler için kullanılmaz, gebelikte de kısıtlamalar vardır. Uluslararası aşılama sertifikası, aşılandıktan 10 gün sonra geçerlilik kazanır.

Kolera aşısı herhangi bir ülkeye giriş için bir koşul olarak aranmaz. Aşı yolculuktan üç hafta önce, canlı aşı yolculuktan bir hafta önce tamamlanmalı. Aşı yapılsa bile yiyecek, su ve hijyenle ilgili sıkı önlemler alınması ihmal edilmemeli. Temiz içme suyunun ve yiyeceğin tüketilmesi kolerayı önlemede aşıdan daha önemli.

Tifo riskinin yüksek olduğu bölgelere gidecek yolcular, özellikle de bir aydan fazla kalacaklar, zayıf hijyen koşullarına maruz kalanlar ve Hindistan alt kıtasını ve antibiyotiğe dirençli organizmaların var olabileceği yerleri ziyaret edecekler aşılanabilirler. Aşılanma yolculuktan bir hafta önce tamamlanmalı.

Japon ensefaliti aşısının koruyuculuğu yüksektir. Aşı hastalığın yaygın olduğu kırsal bölgelerde en az iki hafta kalacak olan ve bir yaşın üzerindeki yolculara uygulanmalı. Seyahate çıkmadan 10 gün önce yaptırılmalı.

Menenjit aşısı, alt-Sahra menenjit kuşağındaki ülkelere gidecek tüm yolcular ile bulaşıcı hastalık riski altındaki öğrenciler için önemli. Mekke’ye giden hacılar için menenjit aşısı zorunlu. Hacılardan dörtlü aşı (A,C,Y,W-135) sertifikası talep ediliyor. Aşı yolculuktan iki hafta önce yapılmalı.

Tetanoza karşı tüm yolcular aşılanmalı. İlk bağışıklık programı için üç doz DTP dünyaya gelişin ilk aylarında yapılır. Ek dozlar daha çok Td (yetişkin tip Difteri/Tetenoz Aşısı) olarak verilir. Ancak 7 yaşında ve yedi yaşın üstündeki bireylere verilen tüm dozların Td olması gerekir. Tetanoz toksoid (TT) yerine genellikle travmayı müteakip derhal bir ek aşı Td dozu kullanılmalı.

Difteri aşısı, tüm yolcular genellikle ‘üç aşı’-DTP (difteri/tetanos/boğmaca) olarak verilen aşının tarihine uymalı. İlk üç dozdan sonra, DT olarak 7 yaşına kadar ilave dozlar verilebilir. Bu yaştan sonra düşük difteri içeriğine sahip bir aşı (Td) yapılır. Hem tetanos toksoid ve hem de difteri toksoid yaklaşık olarak her 10 yılda bir ek aşı olarak verilebilir.

Çocuk felci (polio) aşısı, hastalık etkeninin hálá mevcut olduğu gelişmekte olan ülkelere gidecek tüm yolcular aşılanmalı. Ayrıca Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu Teknik Komitesi, ülkemizden çocuk felci hastalığının dolaşımının olduğu ülkelere gidecek yolcuların bir doz aşılanması kararını aldı. Bu ülkeler, Pakistan, Hindistan, Nijerya, Çad, Sudan, Afganistan, Nijer, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mısır, Benin, Burkino, Faso, Fildişi Sahili, Bostwana, Kamerun, Gana, Gine, Mali. Aşı yolculuktan dört hafta önce yapılmalı.

Hepatit B aşısı yüksek bulaşıcı hastalık tehlikesi bulunan bölgelere giden tüm yolculara uygulanmalı. Doğuştan çocukluğa değin de yapılabilir. Korunmasız cinsel ilişkiye giren kimseler özellikle risk altında.

Hepatit A aşısı yüksek derecede hastalık riski olan bölgelere gidecek yolcular için tavsiye edilir. Yolculuktan dört hafta önce aşılanmalı. Daha sonra 6-24 ay arasında verilen bir ek aşı dozu da öneriliyor.

HERKES GRİBE DİKKAT ETMELİ

Mevsimsel grip patlaması yaşayan herhangi bir bölgeye seyahat edecek tüm yolcular potansiyel olarak hastalığa yakalanma riskini taşırlar. Turistler de risk altında. Çünkü genellikle kalabalık taşıtlarda yolculuk yaparlar ve kalabalık yerleri gezerler. Riskli bölgelere gidecek yolcular seyahatten iki hafta önce bir doz grip aşısı yaptırmalı.
Yazarın Tüm Yazıları