Devlet bürokratına güveniyor TOBB Başkanı’na güvenmiyor

AVUSTURYA Cumhurbaşkanı Heinz Fisher, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün konuğu olarak Türkiye’ye geldiğinde, uygulanan protokol Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun dikkatini çekti.

Haberin Devamı

Eurochambers’ta aynı yönetim kurulunda görev yaptıkları Avusturya Odalar Birliği Başkanı Christoph Leitl ile Yardımcısı Richard Schenz, kendi ülkesinin Cumhurbaşkanı’nın protokol listesinde hemen bakanlardan sonra geliyordu.

Ziyaret sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la bir görüşme gerçekleşti. Avusturya tarafını temsil eden ekipte konuk ülkenin Odalar Birliği Başkanı yer alıyordu. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Avusturyalı konuğuna eşlik ederek Başbakanlık’a kadar gitti.

Tam görüşmeye geçilirken, ilgili bürokratlar Hisarcıklıoğlu’nu durdurdu:

- Bu, devletlerarası bir görüşme... Kusura bakmayın sizi alamayız...

- Ama Avusturya Odalar Birliği Başkanı görüşmeye giriyor. Onun karşısında da benim olmam lazım.

- O Avusturya tarafının kararı.
.. Bizde böyle bir uygulama yok...

- Ne yani, devlet bürokratına güveniyor, 1.4 milyon işadamını temsil eden TOBB Başkanı’na güvenmiyor öyle mi?

Kapılar kapandı, resmi görüşmeler başladıktan birkaç dakika sonra Başbakan Erdoğan, "Rifat Hisarcıklıoğlu’nu görmüştüm. O nerede?" diye sordu. Bürokratlar kapıda bekleyen Hisarcıklıoğlu’na yöneldi:

"Sayın Başbakan sizi bekliyor.
.."

Hisarcıklıoğlu, fırsatını bulmuşken yüklendi. Amacı durumu Başbakan Erdoğan’ın fark etmesiydi: "Madem bu görüşmede yerim yok, o zaman ben de şimdi girmek istemiyorum."

TOBB Başkanı, Cumhurbaşkanı Gül’ün Japonya seyahatine katılırken, Avusturya Cumhurbaşkanı’nın uyguladığı protokol listesini de yanına aldı. Hisarcıklıoğlu, seyahat sırasında listeyi bir ara Gül’e gösterdi:

"Sayın Cumhurbaşkanım, kişisel bir istek değil bu. Avusturya’nın yaptığı uygulama işadamına verilen önemi ortaya koyuyor. Bizim devletimiz de iş dünyasının TOBB gibi örgütüne biraz olsun güvenemez mi?"

Rifat Hisarcıklıoğlu, kafaya epey taktığı bu konuyu Tokyo’da "Neden Japonya?" sunumunu yaparken de kısaca gündeme getirdi...

Gül, TOBB Başkanı’nı, Japonya’daki önemli görüşmelere, örneğin Başbakan Yasuo Fukuda ile resmi buluşmaya olmasa da akşam yemeği ekibine kattı.

Türkiye’nin bugünkü sıcak gündeminde belki yeri değil ama sizce TOBB Başkanı devlet protokolünde bakanlardan hemen sonra gelmeli mi?

ERDOĞAN İKİ YIL ÖNCE DİLENDİ, MALATYA’DA ÇOCUKLAR İÇİN 16 ’SEVGİ YUVASI’ AÇILIYOR

MERKEZİ İstanbul’da olan Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD) Başkanı Yunus Akdaş, son aylarda her Malatya’ya gidişinde beni arıyordu: "Gelip görmelisin. ’Sevgi Yuvaları’mız çok güzel oldu."

Yunus Akdaş
, geçen gün yine aradı: "14 Haziran Cumartesi günü Sevgi Yuvalarımızı açıyoruz. Gel birlikte gidelim."

Akdaş’
a yanıtım olumsuz oldu.

Çünkü, başka programım vardı.

Çok geçmeden Nuryıldız’ın sahibi Şaban Nalbant aradı: "Sevgi Yuvaları’nın açılışında bulunman lazım."

Nalbant
’tan da özür diledim, Yunus Akdaş’a verdiğim yanıtı yineledim. Sonra, 19 Mart tarihli yazıma baktım.

"Başbakan’la çetele tuttuk, Sevgi Yuvaları’nı izliyoruz" başlıklı yazım, aileden sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun Malatyalı işadamlarına yaptığı, "0-6 yaş grubu kimsesiz çocuklar için Türkiye genelinde düşündüğümüz ’Sevgi Yuvaları’ projesinin pilot uygulamasını sizin kentten başlatalım" çağrısıyla başlayan süreci anlatıyordu.

O günlerde Malatya Çocuk Yuvası’nda patlayan dayak skandalının ezikliğini içlerinde hisseden MİAD yönetimi, Çubukçu’nun çağrısına uyup, kentte 16 villadan oluşacak "Sevgi Yuvaları"nın startını vermek üzere bir dayanışma gecesi düzenlemişti.

Geceye katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu gece millet için dilencilik yapacağım" demiş, 16 villayı yaptırmak üzere Malatyalı işadamlarını göreve çağırmıştı. Erdoğan kürsüden isimlerini okuduğu işadamlarından "birer villa" sözü aldı. MİAD beş, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası da bir villanın yapımını üstlendi.

Erdoğan’ın "dilenci yöntemiyle" söz aldığı isimler şöyleydi: Şahin Nalbant, Vahap Küçük, Mahmut Çalık (Ahmet Çalık’ın babası), Mesut Toprak, Adnan Başdemir (Malatya Girişim Grubu adına), Hüseyin Türkkan, Abdullah Kiğılı ve Nilüfer Bulut (TİKAD adına).

Başbakan Erdoğan’la çeteleyi tutmuş, villaların yapımını yakından izlemek üzere sözleşmiştik. Erdoğan iki yıl önce dilendi, Malatyalı işadamları omuz verdi, 16 Sevgi Yuvası, valiliğin çevre düzenlemesi katkıları da eklenine 5 milyon YTL’lik harcamayla yarın kapılarını açacak noktaya ulaştı.

MİAD’ın yaptırdığı villalardan birine derneğin eski yöneticilerinden rahmetli Timur Adıyaman’ın adı verildi. Amfi tiyatroya da Malatyalı ünlü tiyatro sanatçısı Kenan Işık’ın adı uygun görüldü.

Şimdi sıra orada yaşayacak çocuklara gerçek anlamda "sıcak yuva" ortamını yaşatmaya geldi...

Haberin Devamı

SWİSS RE ÇAĞIRDI MAÇI DA İZLEDİ
ÇARŞAMBA günü sabah saatlerinde Zürih’te göl kıyısında Coca-Cola Türkiye Başkanı Ahmet Burak ile yürüyoruz.

Karşımızda yürüyen iki kişiden biri, "İsviçre, İsviçre" diye bağırarak üzerimize geldi.

Baktım, Türk Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu’ydu.

Kılıçoğlu, İsviçre’nin dünya sigorta devi Swiss Re’nin "ihracat kredileri" konulu toplantısı için oradaydı.

Swiss Re, ayrıca Kılıçoğlu gibi konuklarını İsviçre-Türkiye maçına da davet etmişti.

Ahmet Burak’la Basel’deki stada gittiğimizde Kılıçoğlu da oradaydı.

Milli Takımımız ilk galibiyetini aldı, hep birlikte İsviçre’den başımız dik döndük...

Yazarın Tüm Yazıları