Dev semaver ilgi çekiyor

Güncelleme Tarihi:

Dev semaver ilgi çekiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2014 11:06

- Samsun'da bir işletmeci tarafından iş yerinin çatısına yapılan 10 metre boyunda, 4 metre çapındaki 4 tonluk dev semaver, görenlerin dikkatini çekiyor - İşletme sahibi Sözen: "Pidenin büyüğünü, lahmacunun büyüğünü yapıyorlardı. Ben de semaverin büyüğünü yapayım dedim, güzel de oldu"

Haberin Devamı

SAMSUN (AA) - FATMA KALAY - Samsun'un Havza ilçesinde bir işletmeci tarafından iş yerinin çatısına yapılan 10 metre boyunda, 4 metre çapındaki 4 tonluk dev semaver, görenlerin dikkatini çekiyor.

Bakır kaplı kompozit malzeme kullanılarak 6 kişi tarafından yaklaşık bir ayda yapılan semaver, yoldan geçen turistlerin de ilgi odağı oldu.

İşletme sahibi Azem Sözen (60), AA muhabirine, 1969 yılından bu yana semaver imalatı yaptığını söyledi.

Sözen, 40 yıl önce 16 metrekare alanda, zeytinyağı ve gaz yağı tenekelerini şekillendirerek semaver yaptığını dile getiren Sözen, "Eskiden semaver her evde vardı. Evlerimizden sobalar kalkınca semaver yakmak sorun oldu. Biz de ne yapalım diye düşünürken yeni semaver tipleri geliştirdik. Unutulmaya yüz tutmuş bir ata kültürümüzdür. Bunu tekrar ayağa kaldırmak için mücadeleye girdik. Yol da aldık" dedi.

Haberin Devamı

Ayda 32 kişilik bir ekiple 8 bin, yılda ise 100 bin semaver ürettiklerini ifade eden sözen, Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanına semaver gönderdiklerini kaydetti.

- "Turistler durup fotoğraf çektiriyor"

Sözen, işletmesinin çatısına koyduğu "dev semaver"e ilişkin ise şöyle konuştu:

"Pidenin büyüğünü, lahmacunun büyüğünü yapıyorlardı. Ben de semaverin büyüğünü yapayım dedim, güzel de oldu. Her şeyi anlatabildim onunla. İlgi çekiyor. Dört ton malzeme harcandı yapımında, 6 kişi bir ay çalıştı yapmak için. Malzemesi bakır kaplı kompozit ve demir. Yüksekliği 10 metre, çapı 4 metre. Çok ilgi çekiyor. İtalyan turistler karavan ile geçerken durdular, ilgilerini çekti. Buraya gelip yakından tanıdılar. Hepsine semaver hediye ettim. Burada durup fotoğraf çektirenler oluyor."

İlk semaverin Buhara’da yapıldığını anlatan Sözen, "Oradan göç eden Türkler Rusya’nın Tula diye bir bölgesine yerleştiler, bakır madenleriyle ünlü. Orada yapıldı. Aslında semaveri Türkler yaptı ama Rusya’da yapıldığı için ilk Ruslar yaptı sanılıyor. Hayır, semaveri ilk yapan ustalar Türkler" ifadelerini kullandı.

Semaverle ilgili yeni projeleri olduğunu vurgulayan Sözen, "Semaver süs eşyası olarak kullanılmaya başlanmıştı, tekrar gündeme getirdik onu. Bundan sonra da dünyaya tanıtacağız" dedi.

Haberin Devamı

Azem Sözen, lezzetli çayın çelik semaverde yapıldığına dikkati çekerek, pas ve küf yapmayan bir malzemede demlenen çayın lezzetli olduğuna vurgu yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!