GeriSeyahat Dev bir maskeli balo
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dev bir maskeli balo

Dev bir maskeli balo

Her yılın şubat ayında Brezilya’yı kasıp kavuran Rio Karnavalı, yerel halkı kaçırsa da milyonlarca turisti ülkeye çekiyor. Aşırı sıcak ve nem biraz zorlasa da Rio’nun rengârenk hali görülmeye değer.

Her sene şubat ayının ilk yarısı, bir ülkede hareketlilik oluyor ve bu ülkeye milyonlarca turist akın ediyor. Buraya kimi merak, kimi sıcak, kimi eğlence kimi de renkliliğinden geliyor. Artık ülkenin adını verelim: Brezilya!

Şubat ayı çok sıcak ve nemli olduğu için yerliler buradan kaçıp yerlerini turistlere bırakıyor. Turistler de haliyle evrensel dil olan İngilizce sayesinde anlaşıyor.

Karnaval zamanı oteller 5 günlük paket ücret teklif ediyorlar. O yüzden çok önceden internet rezervasyonunuzu yapmak ve hatta satın almanız kesin çözüm olacaktır.

Karnaval arasında ayrılacaksanız yine aynı paket ücretini talep edebilirler, dikkat. Hele Cobacabana, Ipanema ve Lebnon bölgelerindeki oteller kesinlikle 5 günlük paket fiyat olarak teklif sunuyor, bilesiniz!

HER YER KLİMA,
HER YERE KLİMA

Dev bir maskeli balo


Şubat ayı hava koşulları açıkhava aktivitelerini ciddi oranda kısıtlıyor. Dışarıya çıkıldığında nem o kadar fazla ki enerjiyi yüksek tutmak ve keyifli gezmek mümkün değil. Bir süre sonra kapalı veya klimalı bir ortama girme ihtiyacı duyuyorsunuz.

‘Bloco de carnaval’ diye bir terim var. Şehirdeki karnaval programı anlamına geliyor. Ama nasıl? Dans platformuna dönüştürülen ve müzik çalınan rengârenk bir büyük araç süsleniyor meydanlarda halkı eğlendiriyor. Tabii gösteri araçlarının etrafı ana baba günü gibi. Bir de sıcak eklenince dayanması kolay değil.

BİLETLER ATEŞ PAHASI

Dev bir maskeli balo


Karnavalın internet sayfasında 5 gün boyunca saat saat nerede ne aktivite var öğrenebilirsiniz. Hemen hemen tüm şehirde renkli ve komik kıyafetler giymiş, sıradışı olmaya çalışmış ve mümkün olduğunca aykırı kostümlerde insanlar gördük. Hem yerli halk hem turistler gün boyunca programlara katılıyor ve coşkulu müzik, dans eşliğinde içkilerini yudumlayıp keyifli vakit geçirmeye odaklanmışlar. Bu biraz da bana göre yılın sıkıntılarından uzaklaşma, yeni insanlarla tanışma ve farklı grupların içine dahil olma gibi fırsatlar da veriyor.

Sokak partileri dışında ‘Sambodromo’ adlı, sadece Rio Karnavalı geçidi zamanı kullanılan stadyumda bir yıl boyunca hazırlanmış dans okulları gösterilerini yapıyor. Gerçekten son derece etkileyici bir gösteri bu. Bilet fiyatları karaborsada birkaç yüz Euro’ya alıcı buluyor.

Dev bir maskeli balo


Brezilya’ya gelmeden önce söz konusu karnaval olunca hep akıllara gelen güvenlik konusuna gelince, güvenlik görevlisinin her adımda karşınıza çıktığını söylemek gerekiyor. Asık suratlı değiller, yumuşak görünüyorlar. Buraya gelmeden “Aman dikkat edin”, “Gece sokakta olmayın” gibi çok tavsiye dinlemiştik fakat sorun yaşamadık.

Rio de Janeiro bu zamanda bir başka aktif. Yerliden çok yabancı turist var. Enerjinin yettiği kadar sokakta kalabilirsin ama sıcaklık ve nem zorluyor.

Bu arada Brezilya’da doğru düzgün çay bulunmadığını da eklemek isterim. Çay tiryakisi iseniz yanınızda getirin burada siyah çay belli marka var o da bazen otellerde bile yok. Brezilyalıların çay sevmediğini düşündük.

AH ŞU NEM!

Dev bir maskeli balo


Karnaval zamanı buraya gelecek olanlara uyarı: Benim gibi sıcak ve nemde keyifsiz iseniz bu güzellikler sadece klimanın arkasında kalıyor. Soğutulmuş bir taksinin içinden bu güzellikleri seyretmek acı bir tebessüm bıraktı. Halbuki en beğendiğim yer olan Marina deniz kenarında yani diğer tarafı park olan bu muhteşem yolun tozunu attırmak isterdim. Şöyle hayal etmek gerekirse bir yanınızda harika bir koya dağılmış tekne görüntüleri, diğer yanda park ve her türlü spora imkân veren bir yol sunmuş buranın yöneticileri. İster yürüyün, ister bisiklet veya koşma imkânı. Çoğunluk spor yapıyor gördük. İşe gidiş öncesi veya iş çıkışı. Spor burada yaşamın vazgeçilmezi. Bir de neye dikkat ettik, hiç ama hiç önemsemeden istedikleri gibi giyiniyorlar. Açıklık, çıplaklık, seksi kıyafetler burada fark yaratacak bir şey değil. Çünkü herkes öyle. Biz fark edilir olduk.

Gelmek isterseniz şimdiden maskenizi ve seyahat arkadaşınızı belirleyin derim. Yalnız gelmemekte yarar var, burada Türkiye’den çok uzak ve kültür anlamında çok benzerlik olmakla birlikte farklı bir ülke nihayetinde... Tur ile gelmeyecekseniz 2 kişi yeterli. Fazla kişi gelirseniz sürekli kaybolma ve birbirinizi arama gibi boşa geçmiş zamanlar olabilir. Benden söylemesi.

False