Derbide sol kanat açılımı

Güncelleme Tarihi:

Derbide sol kanat açılımı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2011 00:00

Derbi her ne kadar Fenerbahçe için şampiyonluk yolunda büyük anlam taşısa da , Perşembe akşamı yaşanan mağlubiyetten sonra Beşiktaş için daha da önem kazanmış durumda.

Haberin Devamı

Olası bir Beşiktaş mağlubiyetinde arkasında durulurken 48 saat içinde gönderilen teknik direktörler kervanına Schuster’de eklenebilir.

Ilgaz Çınar'ın analizi
hurriyet.com.tr

4 haftalık galibiyet serisinin son ayağı olan Kayseri maçında  bu serinin en olgun 90 dakikasını yaşayan Fenerbahçe için Emre kadar Dia konusunda da belirsizlik yaşanması Aykut Kocaman’ın planlarını gözden geçirmesine sebep olmakta. Kayseri maçında Alex dahil önde basan Fenerbahçe’de Dia’nın oynayamaması durumunda Aykut Kocaman’ın saha içi hamleleri ve oyun kurgusu önem kazanacaktır. Beşiktaş ve özellikle Quaresma’nın  yüksek motivasyonla hazırlandığı bu maçta Aykut Kocaman’ın hücum prensiplerinden vazgeçme pahasına sol bek Santos’u öne çıkarmayacağını düşünüyorum. Daha çok sağ kanat ağırlıklı hücum organizasyonları deneyeceğini düşündüm Fenerbahçe Beşiktaş’ın etkili kanat adamları Hibert ve Quaresma tehlikesini saha içinde en alt seviyeye indirgemek için Santos’u ancak Gökhan’ın aktif dinlenme yaşayacağı zamanlar ileri çıkartacak ve Beşiktaş’ın kuvvetli bölgesini 90 dakika içerisinde sürekli kontrol altında tutacaktır. Klasik kanat hücumlarını prensip edinen  taktik dizilişle oynamayan ve Mehmet Topuz’u oyunun büyük bölümünde iç orta saha olarak kullanan Fenerbahçe’de kanat akınlarının sorumluluğunu  Özer ve oynarsa Dia üstlenecek , Dia’nın oynayamaması durumunda ise Mehmet Topuz ve Özer ekstra sorumlulukla hem bek oyuncularına hem de hücuma destek vermekle yükümlü olacaklardır. Fenerbahçe’nin oyun kurgusunda hayati önem taşıyan stoperler Lugano ve Yobo’nun görev ve alan paylaşımı da maçın gidişatını değiştirebilecek önemli etmenler arasında yer almakta. Lugano’ya markaj görevi verirken Yobo’yu libero olarak kullanan Aykut Kocaman için   Yobo’nun sorumlu olduğu alan ciddi tehlikelerin başlangıcı olabilir. Lugano’yu önceden alışık olduğu sol stoper yerine Gökhan Gönül’ün kademesinde oynatan Fenerbahçe , kalesinde gördüğü gollerin yanı sıra  tehlikeli pozisyonları  ya sol bek – sol stoper oynayan oyuncuların alanını kaybetmesi  ya da hızlı hücumcuların yine Fenerbahçe’nin solundan içeri girerek oynamasından sebep yaşamakta. İstanbul’da oynanan Fenerbahçe – Karabük maçında yaşanan Emenike – Yobo mücadelesini en belirgin örnek olarak verebiliriz. Quaresma’nın o bölgeden geliştireceği ataklarda Santos’un devre dışı kalması durumunda Yobo mutlaka zorlanacak ve Beşiktaş Quaresma’nın hızı ve ters çalımları sayesinde gol olması muhtemel ciddi pozisyonlar yakalayacaktır. Markajı kolay Beşiktaş forvetleri için Aykut Kocaman risk almaz ve Lugano’yu sol stoper oynatırsa , Beşiktaş’ın hücum gücü de etkinliğini yitirecektir. Fenerbahçe’nin dikkat etmesi gereken diğer bir oyuncu da Simao olacak. Defans yönü zayıf İsmail Köybaşı üzerinden hücum etdecek olan Fenerbahçe’de Gökhan’ın ileri çıktığı zaman dilimlerinde orta saha oyuncuları Gökhan’ın kademesine girmez ise Simao hiç beklenmeyen anlarda Quaresma gibi etkili olacak ve belki de Fenerbahçe’nin çalışmadığı yerden gol yemesine sebep olacaktır.

Haberin Devamı

İspanya’da takım çalıştırdıktan sonra ülkemize gelen her teknik adam gibi Schuster’de oyun kurgusu prensiplerinden inatla vazgeçmemekte. Kadroda bulunan yabancı oyuncuların varlığı  Schuster’in kara kara düşünmesine sebep olurken  , geçen hafta yaşanan kriz sonrası defans hattında elde kalan sınırlı Türk oyuncular da teknik kadronun elini kolunu bağlamış durumda. Aurelio’nun formsuzluğu yanı sıra yeni transferler sebebiyle Ernst’i de kaybeden Schuster’in önünde 2 seçenek gözükmekte. 4 – 2 – 3 -1 sistemi ile sahaya çıkacak olan Beşiktaş’ın defans kurgusunda ya  radikal bir değişikliğe giderek İbrahim’in yanına alan duygusu yüksek Aurelio’yu koyarak yeni transferlerden vazgeçmeyecek ve ota alan bloğunu Fernandes – Ernst ile oluşturacak , ya da Sivok – İbrahim ile çıkarak gerçek genç Necip’in enerjisi ile Fenerbahçe orta sahasına cevap verecek. Bu kurguları içinden çıkılmaz bir hale gelen yeni yabancılar için isimleri değiştirerek tüm alanlara uygulayabileceğimiz için oyuncu totonun çekiliş sonuçlarını Pazar akşamı göreceğiz ama Guti – Simao – Quaresma üçlüsününün yerinin garanti olduğunu da rahatça söyleyebiliriz. Bunun dışında eğer Schuster ezber bozup Quaresma’yı sol kanatta oynatırsa hem Fenerbahçe ve Gökhan Gönül’ün hücum etkinliğine ket vuracak hem de Santos’un psikolojik olarak rahatlayıp ileri çıkması ile yerini kaybettiği zamanlarda Hilbert’i doğacak boşluklara sokup Fenerbahçe’yi sıkıntıya sokacaktır.

Dikkat edilmesi gerekenler

Haberin Devamı

Kiev maçında penaltı dahil duran toplardan yenilen goller sonrası Fenerbahçe’nin duran top organizasyonları

Quaresma’nın alan değiştirmediği dakikalarda Santos karşısında sağlayacağı üstünlük ve atacağı ani şutlar

Özellikle Mehmet Topuz ve Niang işbirliği ile  2 haftadır izlediğimiz ön direk koşusu sonrası atılan goller

Sol beklerin defansif yetersizliğinden sebep yaşanacak tehlikeler

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!