GeriSeyahat Denizin üzerinde yürüyün!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Denizin üzerinde yürüyün!

Denizin üzerinde yürüyün!

Orhaniye'nin yemyeşil tepelerinden derin mavileri seyrediyorsunuz. Denizin üzerinde yürüyen ya da balık tutmak için ağ atanlar var. Biraz ötelerinde tekneler görülüyor. İnanamıyorsunuz bu fantastik insan manzaralarına. Kıyıya doğru yol aldığınızda bir doğa harikasının katakullisi ortaya çıkıveriyor. Aslında bu insanlar bir kıyı oku üzerinde duruyor. Bir ucu kıyıya bağlı kırmızı kumdan dar bir set olan bu oluşuma yöre halkı Kızkumu diyor.

Marmaris'e 28 km uzaklıktaki Orhaniye eski bir Rum köyü. Bir zamanlar Kırvasil derlermiş oralara. Her taraf kekik, defne, adaçayı kokuyor ve adımınızı atar atmaz dertlerinizi uçuveriyor. Temiz, nezih bir aile işletmesi olan Kızkumu Motel'in sorumlularından İsmail Aydın'dan dinliyorum öyküleri. Efsaneye göre, bu cennet kıyılarda dillere destan güzellikte bir kız yaşarmış. Bir gün Rodos şövalyeleri takılmış peşine. Genç kız eteğine kum doldurup denize doğru serpe serpe kaçmaya başlamış. Ne var ki karşı kıyıya ulaşamadan eteğindeki kum bitmiş ve o noktada son nefesini vermiş. Böylece oluşan kıyı oku Kızkumu'na dönüşmüş. Genişliği yaklaşık 2 metre, uzunluğu 700 metre. Pek tekin olmadığını söylüyor köylüler ve balıkçılar yakınlarına demir atmıyor. 1957'de sular çekildiğinde kayalara rastgelen köylüler bunların altında iskeletler olduğunu ve sesler geldiğini iddia ediyor.

Karya medeniyetinin merkezi Orhaniye ve çevresi. İki antik kent var: Kostabos ve Baybassos. İsmail Aydın tekne turlarının yanı sıra bu tarihi yörelere de yürüyüşler düzenliyor. Hazır Orhaniye'ye gelmişken, havuzdan farksız Çiftlik Koyu'nu görmeden, leziz çipura yemeden kentinize dönmeyin.

Bir de şelale var mutlaka uğramanız gereken. Orhaniye'ye 7 km uzaklıktaki Turgut Köyü'nün çıkışındaki şelale, yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken yerlerden biri. Kirpi gibi diken, diken temmuz güneşinin kavuruculuğundan sonra ancak şelalede nefes alabileceksiniz. Buz gibi sularında yüzdüğünüzde şok bir rahatlık, tarif edilmez bir zindelik hissedeceksiniz. Günlük ağacının gölgesinde gözleme ya da alabalık ziyafetiyle şelale şölenini noktalayabilirsiniz.

Karayoluyla ulaşım sorunu yenilerde çözüldüğünden henüz bakir bir yöre Orhaniye. Alabildiğine sessiz. Tek oyunbozan ateş böcekleri. Kızkumu Moteli'nin dut, çınar ağaçlarının gölgesinde kitaplar bitiveriyor. Geceleri deniz bir göl kadar sakin. Hava o kadar temiz ki bir türlü uykunuz gelmiyor, dostlarla sohbet koyulaşıyor. Birkaç saatlik dinlenme yetiyor ve sabah dipdiri, erkenden uyanıyor bedeniniz.

Orhaniye halkının geçim kaynaklarından biri arıcılık. Çiçek, çam, kekik balı bol. Kekik balının kış hastalıklarına birebir geldiği söyleniyor. Sızma zeytinyağlı, beyaz peynirli, kekikli kahvaltıya bayılıyorsunuz Marmaris'in kekiğini de atıverin çantanıza. Unutulmaz, çok keyifli bir tatil için Kızkumu'na yolu düşecekler için konaklama adresi de verelim.

Kızkumu Motel

0-252-4871023

Emine-Yavuz-İsmail Aydın

False