Denizci olimpiyatında şölen gibi final

Güncelleme Tarihi:

Denizci olimpiyatında şölen gibi final
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2002 01:39

Denizseverlerin bir daha izleme fırsatını ancak 4 yıl sonra bulabilecekleri dünyanın en büyük tekne yarış organizasyonu 'Volvo Ocean Race'in final etabı Göteburg-Kiel arasında yapıldı.

Bu şöleni izlemeye gelen binlerce irili ufaklı tekne ve dev yolcu gemileri kuzeyin koyu mavi sularını görünmez hale getirdi. Rengarenk dev yelkenlerini açmış 8 tekne binlerce tekne ve onbinlerce coşkulu insanın arasından süzülerek Kiel'e doğru yelken açarken Göteburg kıyılarını da eşsiz bir görsel şölene dönüştürdü. 8.5 ay süren denizciliğin yanısıra dayanıklılığın, disiplinin, kollektif uyumun da sınandığı Volvo Ocean Race İllburck Challenge teknesinin zaferiyle sonuçlandı. Son etabın birincisi genel klasmanda yedinci sıradaki Djuice oldu. Dört etabı birinci, iki etabı da ikinci sırada bitirmeyi başaran Alman ekip Illbruck 61 puanla Volvo Ocean Race'in şampiyonu olurken, 55 puanla Assa Abloy ikinci, 44 puanla Amer Sports One üçüncü oldu.


23 Eylül 2001'de İngiltere'nin Southampton şehrinden start alan sekiz muhteşem tekne dört okyanusu ve beş kıtayı yani 32 bin 700 deniz mili (60 bin 560 km) boyunca zaman zaman dev dalgalarla, zaman zaman da önlerine çıkan buz dağlarıyla, çoğu zaman da okyanusların nemli kavurucu sıcaklarıyla savaşıp, aynı zamanda birbirleriyle yarışarak dünyayı bir ucundan başlayıp, katettiler.

Her biri 19.5 metre uzunluğundaki bu sekiz tekne Kuzey Avrupa'ya kış gelmek üzereyken denize açılıp Afrika'nın en güneyi noktası Cape Town'a doğru yola çıktılar. Önlerindeki 7 bin 350 deniz millik ilk etabı 31 gün 19 saat 49 dakikalık dereceyle Alman ekip Illbruck Challenge önde bitirirken, Amer Sports One iki saat arkasından finiş şamandıralarını gördü.

Daha sonraki etap ise 6 bin 500 deniz millik Sydney/Avustralya'ydı. Alman ekip bu etabı da 22 gün 13 saat 22 dakika ile bu defa bir önceki etabı altıncı sırada geçen Team SEB'in iki saat gibi kısa bir süre önünde bitirip genel klasmanda, birincilikteki yerini korudu.

3. etap ise Assa Abloy'un 8 gün 14 saat 42 dakikalık derecesiyle geçildi. İlk iki etabın birincisi İllbruck, Sydney-Hobart-Auckland/Yeni Zelanda etabında güney rüzgarlarıyla fazla sorun yaşayarak birincinin üç saat gerisinde dördüncü olarak şamandıraları görebildi. Bu etapta ikinci Amer Sport One yine ikinci bitirirken bir önceki etabın ikincisi Team SEB yarışın başında dümen kırarak etap dışı kaldı.

Team SEB, 6 bin 700 millik Auckland-Rio de Janeiro/Brezilya etabının ortalarında üçüncüyken bu defa direk kırıp yarış dışı kaldı. Bu etapta da Illbruck en yakın teknenin altı saat önünde 23 gün 5 saat 58 dakika ile şamandıraları gördü. İkinci Djuice oldu. Rotasını kaybeden Team News Corp etabı bir gün sonra tamamlarken, yardımcı skipper (yardımcı kaptan) bir ara teknelerini buz dağlarının arasında bulduklarını ve çok büyük bir tehlike atlattıklarını, ancak dualar ederek Rio'ya ulaştıkların söylüyordu.

Tekrar kuzeye doğru yelken açtıkları 5. etap Rio de Janeiro-Miami/ABD etabı oldu. Bütün teknelerin finişi gördüğü bu etabı 17 gün 13 saat 19 dakika ile Assa Abloy birinci bitirdi. 4 bin 450 millik bu etapta önceki iki etabı bitiremeyen Team SEB yakaladığı batı rüzgarlarıyla birincinin dört saat gerisinde dördüncü geldi. İkinci yarışın lideri Illbruck oldu.

Sekiz muhteşem teknedeki bu çılgın denizciler sakin rüzgarlarla geçmesi beklenen 875 millik Miami-Baltimore etabını kısa aralıklarla tamamlarken bitiş şamandıralarını ilk gören tekne Team News Corp oldu. 3 gün 13 saat 12 dakika süren bu etabın sonlarına doğru Chesapeake körfezinin hafif rüzgarlarıyla epey sıkıntı yaşadı.

Atlantik Okyanusu'nun geçildiği 6. etap 3 bin 400 deniz millik Baltimore-La Rochelle/Fransa etabını Illbruck 10 gün 20 saat 44 dakika ile birinci, Assa Abloy üç saat geriden ikinci bitirdi. Amer Sports Team finiş göremedi.

La Rochelle-Göteborg/İsveç etabını birinci bitiren Assa Abloy, Illburck'un dördüncü sırada yer almasıyla genel klasmandaki puan farkını beşe indirip şansını Göteborg-Kiel/Almanya etabına taşıdı. Illbruck Challenge ile Assa Abloy arasındaki puan farkının azlığı bu etabı kısa bir etap olmaktan çıkarıyor ve çekişmeli hale de getiriyordu. Dört etabı birinci, iki etabı da ikinci sırada bitirmeyi başaran Alman ekip Illbruck 61 puanla Volvo Ocean Race'in şampiyonu olurken, 55 puanla Assa Abloy ikinci, 44 puanla Amer Sports One üçüncü oldu.


VOLVO OCEAN RACE GENEL SIRALAMASI


1. Illbruck Challenge 61puan

2. Assa Abloy 55 puan

3. Amer Sports One 44 puan

4. Team Tyco 42 puan

5. Team News Corp 41 puan

6. Djuice 33 puan

7. Team SEB 32 puan

8. Amer Sports Too 16 puan


VOLVO OCEAN 60 TEKNESİNİN ÖZELLİKLERİ


Boy 19.5 metre

En 5.25 metre

Su kesimi 3.75 metre

Ağırlık 13.5 ton

Ana Yelken 117 metrekare

Flok 83 metrekare

Balon 300 metrekare

Ana direk 26 metre

Salma 6 ton


Hafiflemek için fırçaların sapını kırdılar

Teknelerde ağırlık yapmaması için uyuma bankları dışında hiçbir mobilya yok. Ağırlık yapmaması için diş fırçalarının bile sapları kırık taşındığı söyleniyor.

Her tekne aynı şartlarda ama ayrı rotalarda ve istediği sayıda ekiple yarışabiliyor.

Personeli seçerken ikinci meslekler çok önemli. Uydu yardımıyla teknedeki personelin sağlık ve benzeri konularda dışarıdan yardım alması mümkün.

Tüm tekneleri kameralar ve uydu sistemiyle 47 ülkeden 650 milyon kişi izledi.

www. volvooceanrace.org adresindeki resmi Web sitesine 3 milyondan fazla giriş yapılmış

Volvo Ocean Race'ın maliyeti 30 milyon dolar. Buna karşılık çıkan haberlerinin karşılığı sayılacak reklam değeri 150 milyon dolar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!