Deniz turizm ve ekonomi

BEYOĞLU Belediyesi’nin kültür şenliklerinde Esra Alkan’ın yönetmenliğini yaptığı, Sema Moris’in şarkılarını söylediği ‘Beyoğlu’nun Kalp Atışları’ belgesel filmini seyrettik hafta sonu...

Haberin Devamı

Alkan, TRT’ye de belgeseller yapan bir sanatçı; Beyoğlu Belediye Başkanı Misbah Demircan da bu ilginç filmi izledikten sonra kendisini kutladı. “Ben Beyoğlu için bu tür kültürel proje önerilerine hazırım” dedi... Belgesel, Beyoğlu’nun müzik ve sanatçılarını anlatıyordu. Galata Kulesi’nin dibindeki sahnede gösterilen film niye İngilizce altyazılı değildi; çünkü çok sayıda turist, belgeselin özünü yakalayamadı.

Bir seyirci “Beyoğlu, Emek Sinemasız olmaz” diye haykırdı.

Demircan ne demeliydi?

* * *
  
Ertesi sabah ver elini Dalaman... Herkes tatsız; taksicisinden turizmcisine kadar. “Sezon iyi başlamadı” dediler. Bu sezondan herkes ümitsiz. Avrupa Futbol Şampiyonası, ardından başlayacak olimpiyatlar ve ramazan... Bir de Avrupa’daki ekonomik krizi sayarsak, ümitsizliğin ölçüsü kestirilebiliyor. Ama biz yine de “Yaşasın deniz! Deniz yaşasın... Ama nasıl yaşasın?” diye soralım. İşler iyi gitmiyor; bu açık. Denizlerimizi, karadan ve denizden gelen kirlilik nedeniyle hızla kaybediyoruz. Karadan kirlilik % 80’i buluyor ama biz bunu göremiyor, yaşamıyoruz.

Her geçen gün deniz ve hayat verdiği canlılar ölüyor. Deniz Temiz Derneği/Turmepa, Rahmi Koç’ün öncülüğünde 1994’te Deniz Ticaret Odası ile başlatılmış bir sivil toplum hareketi... Denizlere sahip çıkmaya çalışıyor. Yaz sezonu başlayınca Turmepa, gene Göcek’te, Fethiye’de, Çeşme’de bayrak gösterdi, yakında da Bodrum’a giriyor. Turmepa Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Yaramancı her zaman işi sıkı tutuyor; projeler üretiyor. Turmepa Genel Müdürü Akşit Özkural “Denizlerimiz kritik eşikte... Türkiye’nin denizleri can çekiyor” uyarısında bulunuyor. Turmepa’nın yıllardır bir tespiti var: Marmara nefes alamıyor; Karadeniz artık ölüyor; Ege çırpınıyor ve Akdeniz boğuluyor. Rakamlar ürkütüyor dünyayı... Türkiye sahillerinden 10 milyon; Yunanistan’dan 7.5 milyon nüfusa eşdeğer kirlilik Ege Denizi’ne akıyor. Her yıl Akdeniz’i ziyaret eden 240 milyon turistin ürettiği çöp ve atık suyun % 80’i arıtılmadan denize akıyor. İnsanoğlunun, denizi düzensiz ve hoyrat kullanmasından ötürü doğa inanılmaz zarar görüyor, doğa ve biyolojik yapı giderek bozuluyor. Bırakın Marmara’yı; dipteki çökerti nedeniyle Göcek ve Gökova gibi dünyadaki eşsiz körfezlerini büyük tehlike bekliyor. Esas tehlike Göcek’te tabii... Kışın 1500’e yakın teknenin barınabildiği marinalar var; Simavilerin, Ülkerlerin, belediyenin marinaları..

Turmepa’nın katı ve sıvı atık toplama tekneleri Göcek koylarında geçen yıl 5.5 milyon litre atık su, 40 bin litre sintine ve 50 bin jumbo boy poşet katı atık topladı. Bu yılki çalışmalara ise SANKO Enerji destek veriyor. Turmepa-I adlı teknenin sponsorluğunu üstlenmesi çok önemli... Sanko Holding Yönetim Kurulu üyesi ve Sanko Enerji Satış ve Pazarlama Grup Başkanı Turgut Konukoğlu’nun “20 yıldır her sene 15-20 günümü geçirdiğim Göcek, hem benim hem de ailem için çok özel bir yerdir. Ama gelecek günler tehlikeli, elimizi taşın altına koyduk” demesi Turmepacıları çok sevindirmiş.

Haberin Devamı

Ülker’e prensler geldi

Haberin Devamı

FATİH Camisi, iki cenaze namazı dolayısıyla dün doldu doldu taştı. Sabri Ülker’in cenazesi için Fatih Belediyesi, cami avlusunda güneşten korunmak için perdeleme yapmıştı. Suudi Arabistan’dan kraliyet ailesine mensup bazı prenslerin cenazeye katıldığı görüldü. Ülker bayisi olarak Emniyet Gıda ve İhsan Gıda’nın, Başbakanlığından önce sahipliğini yapan Erdoğan, cenazeden yaklaşık yarım saat önce gelerek aile adına Murat Ülker’e taziyelerini sundu. Çok sayıda bakan, milletvekili ve işadamı vardı.

- Sabri Ülker’in yakın dostu, Birlik Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, eski Kültür Bakanı İsmail Kahraman’ın hayli üzgün olduğu görüldü.

- Sabri Ülker’in önemli bir bağışçısı olduğu Kızılay, cemaate soğuk su ve orjinal güllü Türk lokumu dağıttı.

- Cenaze törenine çiçek kabul edilmedi. Cami avlusunda Türk Eğitim Vakfı, Eğitim Vakfı, TEMA, Engelliler Vakfı, Çağdaş Eğitim Vakfı ve ÇYDD standlarına bağış yapanların sayısı hayli fazlaydı.

- Sabri Ülker’in cenazesini İstanbul İl Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran kıldırdı. Hemen bütün kanallar arada yayın yaptılar. Cenazeyi izleyen gazeteci sayısı 100’e yakındı.

Haberin Devamı

KÜÇÜK ERBAKAN’A ‘AK’ PLAKASI

CÜPPELİ’nin annesinin cenazesinde yaklaşık 40 bin kişi katıldı. Bunların çoğunluğu Nakşibendi tarikatı mensuplarıydı.

‘Cüppeli Ahmet’ namıyla bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, ikindi namazından önce cezaevi arabasıyla Fatih Camisi’ne getirildi; kendisine 8 polis eşlik ediyordu. Fatih Camisi’nde ilk defa bir cenazede profesyonel olarak ses sistemi ve dev LED ekranlar kurulması dikkati çekti. Yine bir ilk havaların sıcak olmasından dolayı annesi Rabia Ünlü’nün cenazesi frigorofik bir tabuta konulmuştu. Cüppbeli, üç saat süreyle taziyeleri kabul etti. Musalla taşının arkasında tıpkı mitinglerde olduğu gibi Cüppeli’nin bulunduğu bir fotoğrafın altında “Ahmed’im haram işlemez; ben onu seviyorum, o ne dediyse doğrudur. Mahmut Efendi Hazretleri” yazıyordu...
İsmailağa Cemaati’nin önderi olan Mahmut Ustaosmanoğlu’nun, Cüppeli’nin arkasında durduğunu belli ediyordu. Son model VIP olarak adlandırılan Chevrolet marka bir araçla ve korumalarıyla camiye geldi. Cenaze namazı kılınmadan önce annesi Rabia Ünlü’nün, daha önce çekilen ve “Ahmed’im üzülme ben annen olarak her zaman arkandayım; bu iftiralar seni de, bizi de yıldıramaz. Bu çileli yolda kutlu yolculuğun mübarek olsun” görüntüleri yer aldı.

Haberin Devamı

NAMAZINI  KİM KILDIRDI

Fatih Erbakan’ın, 34 AK 1057 plakalı, A6 Audi marka bir araçla gelmesi anlamlı bulundu; neden AK’li plaka? SP Genel Başkanı Prof. Mustafa Kamalak, İl Başkanı Selman Esmerer, Devlet Bahçeli’ye karşı aday çıkacağını açıklayan eski milletvekili Ahmet Çakar... Kadir Topbaş’ın koluna girdiği Mahmut Hoca’nın yeğeni Abdullah Ustaosmanoğlu vardı. Dikkat çeken hocalar Mehmet Talu, Mustafa Özşimşekler, Metin Balkanlıoğlu.

- ‘Cüppeli’ tutuklandığından beri Fatih Çarşamba’da Fetih Mescidi’nde verdiği dersleri onun yerine Suudi Arabistanlı hadis âlimi Prof. Dr. Seyyid Ahmed El-Ahsaii’nin verdiği biliniyordu. Nitekim cenaze namazını El Ahsaii kıldırdı. Cenaze töreni sırasında Berekat Vakfı’na bağlı 100 din görevlisi düzeni sağladı.

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

TEMA Vakfı’nın 450.000’nci Gönüllüsü, vakfı arayarak gönüllü faaliyetlere aktif olarak katılmak istediğini ifade eden ve Gönüllü kaydını yaptıran Av. Cem Boz’a, ‘gönüllü kartı’nın İstanbul’daki törende Yönetim Kurulu Başkanı A. Doğan Arıkan tarafından verildiğini...


 

Yazarın Tüm Yazıları