Deney hayvanları korkuyorlar...

Fakültelerin bodrum katlarındaki karanlık yerlerdeki kafeslerin içinde kediler-köpekler-tavşanlar-kuşlar var.

Onları deneyde kullanıyorlar.

Diyelim ki bir kedinin ayağını kırıp, sonra yapıyorlar.

Bir köpeğin yanağına önce kanser hücresi aşılayıp, onu kanser hastası yaptıktan sonra üzerinde ilaçları deniyorlar.

İlaçların insanlara ne dozda zarar vermeye başladığını görmek için diyelim ki bir Seter'e giderek artan dozda ilaç veriyorlar, onun ne zaman öleceğine bakıyorlar.

Bakıyorlar ki öldü, o doz tehlikeli

demek için.

Kadınların kozmetik malzemeleri önce kedilerin cildinde deneniyor, küçük bebeklerin tüylerini tıraş edip üzerine kimyasal maddeleri sürüyorlar. O maddelerden sonra pudralar, rujlar, kremler, güzellik ilaçları yapıyorlar.

Bir köpeği uyutup karnını yarıyorlar, sonra öğrenciler onun üzerinde dikişi öğreniyorlar.

Çok zaman köpek bilmem kaçıncı öğrencide uyanıyor.

Ağlıyor, ağlıyor...

*

Bunlar tüm dünyada aslında yasak.

Suç.

Ama tıp fakülteleri, veterinerlik fakülteleri bu yasakları dinlemiyorlar.

Şimdi gidip baksanız, bütün tıp ve veterinerlik fakültelerinin bodrum katlarında kediler-köpekler var kafeslerde ve deney hayvanı olmak için sıralarını bekliyorlar.

Başlarına geleceği hissederek...

Onlardan kimisi belki de sizin kayıp kediniz-köpeğinizdir.

Yakında karınları yarılacak, ciltlerine kanser aşılanacak, ayakları kırılacak.

*

Biz bunları biliyoruz.

Bu suç.

İnsanların tıp adına, bilim adına bu ilkelliği yapmaya hakları yok.

Olsaydı; tüm uygar dünya bu deneyleri yasalar çıkartarak, polise görev vererek yasaklamazdı.

Şu anda bile tüm tıp fakültelerinin bodrum katlarında kediler-köpekler ağlayarak yardım bekliyorlar.

Bizleri seven insanlar ise bu gerçeği bile bile, duymamazlıktan, görmemezlikten geliyorlar

Çünkü çaresizler.

Güçleri yetmiyor.

Bir gün hayvanseverler çoğaldığında, biraraya geldiklerinde, el ele verdiklerinde belki bu önlenebilir.

Ama şimdi...

Bir şeyler yapan yok.

Onlar kafeste korkuyorlar ve ağlıyorlar.

Takvim yıldızı oldular

Sarı, Lady, Paşa, Nuri, Timuçin... Adını La Fontaine'in ünlü masallarından alan Fontaine Takvimleri'nin 2004 yıldızlarından sadece birkaçı. Grafik tasarımcı Halim Yalçın'ın hazırladığı ve Remzi Kitabevi'nin dağıtımını yaptığı takvimler için bu sene birbirinden güzel kedi ve köpekler poz verdi. Sahipleri tarafından yıkanıp taranarak çekimlere hazırlanan hayvanların ırk özellikleri ve özgeçmişleri de takvimlerde yer alıyor.

Grafik tasarımcı Halim Yalçın hayvanlarla ilgili ilk takvimi 2000'de tasarladı. Yalçın'ın çalıştığı reklam ajansının müşterilerine hediye etmek amacıyla hazırladığı takvim, müşterilerden gelen taleple sonraki senelerde de devam etti.

Uskumru, pisi, lüfer ve benzeri balıkların yer aldığı 2000 takvimindeki balıkların üreme mevsimleri, özellikleri ve lezzetleri hakkında bilgiler yer alıyordu. İlk başta sadece müşteriler için hazırlanan takvim Remzi Kitabevi'nden gelen dağıtım teklifi sayesinde kitapçı raflarında yerini aldı ve bir hayran kitlesi edindi.

2003 takvimi kedi ve köpeklerle geldi. O kadar sevildiler ki 2004 takviminde de saltanatlarını sürdürüyorlar... Üstelik kedi ve köpekseverler için iki ayrı takvim hazırlandı. Takvim için seçilen hayvanlar son derece heyecanlı bir şekilde geldikleri çekimlere sahipleri tarafından yıkanıp, taranarak, pudralanarak hazırlandılar.

Takvim sayfalarında farklı cinsten kedi ve köpeklerin ırk özelliklerinin yanı sıra, her bir modelin özgeçmişleri de yer alıyor. Masa ve duvar takvimlerindeyse ansiklopedik ve pratik bakım bilgileri, mevsimsel önlemler ve özdeyişler var.

NAZLI MODELLER

Kedi ve köpeklerin takvimler için poz vermesi pek de kolay olmamış. ‘‘Nazlı modelleri poz vermeye ikna etmek biraz zaman aldı ama çekimlerde profesyonel mankenleri aratmadılar‘‘ diyen Halim Yalçın, bu takvim yüzünden yaz tatilinden bile vazgeçmiş. Fotoğrafçı Mustafa Dilaver köpekleri Beykoz'daki Village Park'ta, kedileri Levent'teki Boğaziçi Hayvan Hastanesi'nde fotoğraflamış.

Fontaine'nin masa ve duvar takvimlerinin dışında yine kedi ve köpeklerin yer aldığı fihristler, kitap ayraçları var. Genel dağıtımını Remzi Kitabevi'nin yaptığı ürünler Remzi Kitabevi'nin dışında Kabalcı, Pandora, Nezih, Net, Megavizyon, Patika gibi büyük kitapçılarda da satılıyor. Masa takvimlerinin fiyatı 10 milyon, duvar takvimlerininki 12.5 milyon.

Halim Yalçın kedi ve köpekli takvimlerden sonra eşek ve güvercinlerin yer aldığı takvimler tasarlamayı planlıyor. Sokak köpeklerinin hikayelerini anlatan takvim hazırlamak da hedeflerinden biri.

SİZ PAKO’YA SORUN PAKO DA UZMANA

Veteriner Hekim Talat GÜLBAY

Köpeklerde Lyme hastalığı


Köpeğimizi yurtdışına çıkarmak için gerekli aşılarını yaptırırken, lyme hastalığına karşı da aşılanması gerektiğini söylediler. Bu hastalık hakkında bilgi verebilir misiniz?

Lyme hastalığı ilk olarak 1975 yılında teşhis edildi ve araştırmalar sonucunda yabani hayvanlarda uzun yıllardır mevcut olduğu yönünde bulgulara rastlandı. Lyme köpeklerde ilk olarak 1984'te görüldü. Hastalığın sebebi borellia burgderferi adı verilen spiroket grubu bir bakteridir. Bu bakteri köpeklere keneler yoluyla geçer ve enfeksiyon oluşturur.

Bu bakteriyi taşıyan keneler, köpek vücudunda 48 saatten fazla kaldıklarında hastalığı bulaştırabilirler. Belirtiler hastalık bulaştıktan sonra genellikle 2 ila 5 ay içinde ortaya çıkar. Hayvanın yaşına ve bağışıklık durumuna göre değişik belirtiler meydana gelir. En sık rastlanan belirtileri şöyle sıralayabiliriz: Eklem, kalp, böbrek ve sinir sistemi problemleri. Eklemle ilgili olarak seyreden lyme hastalığında aniden meydana gelen eklem rahatsızlıkları, topallık, lenf yumrularında şişme ve ateş görülür. Kalbi etkileyen lyme hastalığı kalp blokajları yaparken, böbrekle ilgili seyredenler öldürücü böbrek tahribine yol açabilir.

Hastalığın teşhisi için testlerden ve özellikle de elisa yönteminden yararlanılır. Köpeğinizi hastalıktan korumak için aşılama ve kene mücadelesine önem vermelisiniz. Düzenli olarak yapılan kene mücadelesi ve aşıların her yıl tekrarlanması hastalığa karşı korunma sağlar. İnsana da bulaşabilen bu hastalıktan köpeğinizi korumak için, aşı yaptırmalı ve bunun sağlık karnesine belgelenmesini sağlamalısınız. Birçok ülke evcil hayvan girişinde bu belgelemeyi kontrol eder.

Pako Pano

7 yaşındaki siyah-beyaz renkli erkek Collie cinsi köpeğimiz kayboldu. Çengelköy'de oturuyoruz, köpeğimiz site içinde dolaşır ve 1 saat sonra geri dönerdi. Bu kez öyle olmadı ve ondan hiç haber alamadık. Ben ve ailem onu çok özledik. Ondan gelecek haberleri bekliyoruz. nihanozdamar@hotmail.com.

 Ben Edirne'de yaşayan sekiz yaşında beyaz dişi Terrier cinsi bir köpeğim. Sahiplerimin bir bebekleri oldu ve bebeğimiz yakında emeklemeye başlayacak. O yüzden geçici bir süre bana bakabilecek bir aile arıyorum. (0284) 235 16 81, (0542) 713 68 49.

 Komşumuzun balkonuna gelen, ancak oradaki hemcinsi tarafından kabul görmediği için bize misafir olan kediye İzmir'de yuva arıyoruz. Kar gibi bembeyaz, 7-8 aylık dişi kedi son derece terbiyeli. (0532) 265 21 36.

 2.5 yaşında erkek Belçika Kurdu Jess kendine bir eş arıyor. (0532) 445 88 18.
Yazarın Tüm Yazıları