Demokrasimizden çarpıcı kesitler

Sedat ERGİN
Haberin Devamı

Ergun Tekin, MHP'nin 1995 seçimlerine Kırıkkale'den liste başı olarak katılmış ve 20.440 oy alarak milletvekili seçilmeyi garantilemişti. MHP ülke genelindeki baraja takılınca, Tekin TBMM'ye giremedi.

Tekin, 18 Nisan seçimi için yine partisinden aday olarak, bu ilde yapılan önseçime katıldı ve sandıktan farkla birinci çıktı.

Önceki akşam MHP'nin kesin aday listesini Yüksek Seçim Kurulu'na iletmesinden sonra, Tekin, adını listede göremedi. Büyükleri, onu çizmişler, bir sonraki seçime kadar istirahat etmesini kararlaştırmışlardı.

Dr. Aytun Çıray, Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı görevinde bulunduktan sonra 1995 seçimlerine DYP'den katılmaya karar vermişti. Partinin İzmir ikinci bölgede yaptığı önseçime katılmış ve üçüncü gelmişti. Ancak listeler hazırlanırken, üçüncü ve dördüncü sıralara başkaları konmuş, Çıray beşinci aday yapılmıştı. Listenin ilk dördü çıkınca, seçimi kaybetti.

Dr. Çıray, yılmadı. DYP'nin İkinci Demokrasi Programı'nın hazırlanmasına katıldı, sağlık projesini tek başına üstlendi. Bu seçimler için yeniden aday oldu. İzmir ikinci bölgede yaklaşık 6500 delegenin katıldığı önseçimde 5747 oyla birinci seçildi. Kendisinden sonraki adaya bin oy fark yapmıştı.

Dr. Çıray, dün akşam nihai listede adını aradıysa da bulamadı. Yerine Ufuk Söylemez getirilmiş, kendisi liste dışı bırakılmıştı.

* * *

ANAP'ın 1983 yılından bu yana TBMM'de bulunan sayılı isimlerinden Bülent Akarcalı, bir kez daha seçime girmeye karar verdi. Partisinin İstanbul'da yaptığı önseçime katıldı.

Önseçim sonucu Akarcalı için büyük bir hayal kırıklığı oldu. Delege, yeni isimlere ağırlık vermiş, onu arkalarda bir yere itmişti.

ANAP listesi önceki akşam açıklandığında Akarcalı, İstanbul üçüncü bölgede ikinci sıraya yerleştirildiğini görmekten mutlu oldu. Önseçimde kendisini geçen adayların çoğu ya gerisindeydiler, ya da liste dışıydılar.

CHP Ankara Milletvekili Eşref Erdem, Genel Başkan Deniz Baykal'a en yakın milletvekillerinden biriydi. Örgütten sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı olarak teşkilat üzerinde etkisi olan bir partiliydi.

Erdem, nedense Ankara'da yapılan önseçime katılmadı ve kontenjan için başvurdu.

Önceki gün liste açıklandığında, Erdem, Ankara ikinci bölgede ikinci sıra için ayrılan kontenjana yerleştirilmişti.

Gazeteci Mehmet Öztoprak, siyasete atılmaya karar verdi. DSP'yi kendisine yakın görüyordu. Başvuru formunu doldurup, aday oldu.

Önceki akşam kendisini evinden arayan bir meslektaşı Öztoprak'a müjdeyi verdi. Öztoprak, şaşkınlık ve sevincin iç içe geçtiği bir ruh hali içinde ‘‘Nereden adayım, kaçıncıyım?’’ diye sordu. Ankara ikinci bölgeden, beşinci aday olduğunu öğrendi.

* * *

Dr. Oya Akgönenç, Bilkent Üniversitesi'nde öğretim üyesiydi. Uluslararası ilişkiler okutuyordu. Batılı, çağdaş görünümlü bu akademisyen devletle barışıktı. Kendisini Harp Akademileri Komutanlığı'nın düzenlediği seminerlerde tebliğ sunarken izleyebilirdiniz.

Fazilet Partisi'nin geçen eylül ayındaki kurultayında seçilen Genel İdare Kurulu üyeleri arasında Akgönenç'in ismininin yer alması, çoğu insana garip geldi.

Akgönenç, önceki gün açıklanan FP aday listesinde Ankara birinci bölgenin birincisi olarak milletvekili seçilmeyi çoktan garantilemişti.



Yazarın Tüm Yazıları