Demirtaş: "Kore pazarını büyüteç altına almalıyız"

Güncelleme Tarihi:

Demirtaş: Kore pazarını büyüteç altına almalıyız
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2016 18:36

Demirtaş: "Kore pazarını büyüteç altına almalıyız"

Haberin Devamı

İZMİR'de Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği ile İzmir Ticaret Odası işbirliğinde "Kore-Türkiye Ekonomi Forumu" İzmir'de yapıldı. Swiss Otel'de gerçekleşin Kore ve İzmir'deki yatırım ve ticaret olanaklarıyla ilgili bilgi veriyah forumda konuşan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş "İki ülke ticareti arasında Türkiye aleyhine dış ticaret açığı var. Türkiye olarak Kore pazarını büyüteç altına almalı, ne satacağım, hangi yatırım yapacağımız konusunda çalışmalıyız"dedi.

Kore İş Derneği Başkanı Seok-Jae Seo, forumun açılış konuşmasıda Güney Kore'nin Türkiye'de otomotiv, inşaat, elektronik, enerji, taşıma ve çelik işleme gibi sektörlerde önemli yatırımlarının bulunduğunu,100 aşkın Güney Koreli firmanın Türkiye'de faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi. Seo, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi önemli projeleri bu firmaların yaptığı 10 binden fazla kişiye istihdam sağladıklarını söyledi.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ise Kore Cumhuriyeti'nin son 30 yılda hızlı bir şekilde gelişim gösterdiğini kişi başına düşen milli gelirini 2 bin dolardan, 23 bin dolara çıkardığına dikkat çekti. Bu başarının eğitimle sağlanığını belirten Demirtaş, Türkiye'nin Kore ile tarihe dayalı ilişkilerini ekonomik anlamda işbirliğine taşıması gerektiğini söyledi. Demirtaş " Ticari ilişkilerimiz de 2003 yılından bu yana önemli gelişmeler kaydetti. Güney Kore'den en çok elektronik, otomotiv ve otomotiv parçaları satın alıyoruz. Ülkemiz ise mineral yağlar, yakıtlar, makine ve eczacılık ürünleri ihraç ediyor. İki ülke ticaretinde Türkiye aleyhine yaşanan dış ticaret açığı çözüm bekleyen bir sorundur. 2015 yılı sonunda dış ticaret açığımız 6,5 milyar dolara yaklaştı. İki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması var. Bu anlaşma ile biz de Kore pazarını büyüteç altına almalıyız.Bundan sonra ne alıp ne satacağımız, hangi alanda yatırım yapabileceğimiz gibi konularda detaylı çalışmalar gerçekleştirmeliyiz"dedi. Forumda Kore Ticaret-Yatırım Teşvik Ajansı (KOTRA) yetkilileri Güney Kore'nin Türkiye'deki yatırımlarını anlattı.

İZMİR (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!