Demirel: “Bebekler Gereksiz Yere Mamayla Besleniyor”

Güncelleme Tarihi:

Demirel: “Bebekler Gereksiz Yere Mamayla Besleniyor”
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2015 11:29

AĞIZ SÜTÜ BEBEĞİN İLK AŞISI GİBİDİR

Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Demirel “Amacımız; geleceğimiz olan çocuklarımızın, kendileri için en ideal besin olan anne sütü ile beslenmelerini sağlayarak sağlıklı nesiller yetişmesine katkıda bulunmaktır” dedi.
Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Demirel Emzirme Haftası olarak kutlanmakta olan 1-7 Ekim tarihleri arasında tüm sağlık kuruluşlarında çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
Emzirme Haftası olarak kutlanmakta olan 1-7 Ekim tarihleri arasında tüm sağlık kuruluşlarında anne sütü ve emzirme ile ilgili çalışmalar ve halk eğitimleri yoğun olarak devam ediyor. Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Demirel, Türkiye’de ‘Bebek Ölümleri’ni azaltmak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından 1991 yılından bu yana temel amacı emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi olan ‘Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı’nın yürütüldüğünü dile getirdi. Gebeliklerinden itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendirdiklerini belirten Demirel, doğumdan hemen sonra annelere bebeklerini emzirmeleri konusunda bütün sağlık kuruluşlarının yardımcı olduğunu söyledi.
“EMZİRMEDE HER İKİ GÖĞÜS BİRDEN KULLANILMALIDIR”
Her gebe kadının vücudunda, hamilelik süresinde bebeğini emzirebilmesi için gerekli değişimler olduğunu ve bu anlamda her annede emzirme yeteneğinin olduğunu öne süren Demirel, “Önemli olan bu yeteneğini uygun şekilde kullanabilmektir. Sütün bol ve uzun süreli gelebilmesi için bebek her istedikçe ve de sık sık emzirilmelidir. Emzirmede her iki göğüs birden kullanılmalıdır. Daima bir önceki emzirmede kullanılan son göğüsten başlanmalıdır. Emzirmede en rahat pozisyon seçilmeli ve bebeğin başı ve gövdesi tam olarak anneye dönük olmalıdır. Emzirme meme başından değil, meme başı çevresindeki koyu renkli kısmı kaplayacak şekilde yaptırılmalıdır. Göğüs temizliğinde sık sık sabun kullanılmasından kaçınılmalıdır. Dışarıdan su veya diğer içeceklerin verilmesine gerek yoktur” ifadelerini kullandı.
“ŞEKERLİ YİYECEKLER ANNE SÜTÜNÜ ASLA ARTTIRMAZ”
Emzirme ile ilgili bilinen en yanlış konulardan birisinin şekerli gıda veya içeceklerin anne sütünü arttırdığı konusu olduğunu dikkat çeken Demirel, “Şekerli yiyecekler anne sütünü asla arttırmaz, gereksiz yere kalori ve kilo alınmasına neden olur ve bu son derece yanlıştır. Anne sütünü arttıran en önemli iki unsurdan birisi bol su ve sıvı tüketimi, diğeri ise yüksek moraldir” diye konuştu.
“BEBEKLER GEREKSİZ YERE MAMAYLA BESLENİYOR”
Yeni annelerin en çok bebeğin aç kalma ihtimalinden endişe ettiğini hatırlatan Demirel, “Bu nedenle de çoğu zaman bebekler gereksiz yere mamayla besleniyor. Oysa anneler, sütünün yetip yetmediğini bebeğinin çişini takip ederek anlayabilir. 24 saatte en az 5,¬6 kez bezini ıslatan bebek, anne sütüyle doyuyor demektir. Anne sütü yetersizliğine ancak bir çocuk hastalıkları uzmanı doktor karar verebilir ve onun tavsiyesi gereğince mama takviyesine başlanabilir” dedi.
“EMZİRME BEBEĞİN ÇENE VE DİŞ GELİŞİMİNİ SAĞLAR”
Emzirmenin faydalarından da bahseden Demirel emzirmenin faydalarını şu şekilde sıraladı: “Anne bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir. Bebeklerde mutluluk ve güven duygusunu geliştirir. Bebeğin psikolojik gelişimini de etkiler. Bebeğin çene ve diş gelişimini sağlar. Anneyi meme kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri gibi kadınlara özel kanser türlerinden kısmen korur. Anneyi ilerleyen yaşlarda kemik erimesinden korur. Şeker hastası annelerde insülin ihtiyacını azaltır”
“ANNE SÜTÜNÜN SİNDİRİMİ KOLAYDIR”
Anne sütünün, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına 6 ay sağlayabilen en iyi besin olduğunu kaydeden Demirel, “Anne sütünün sindirimi kolaydır. Anne sütü ile beslenen bebeklerin başka bir ek besine veya suya gereksinimleri yoktur. Çok sıcak havalarda bile anne sütü bebeğin susuzluğunu giderir. Bebeğe su verilecek olursa, bebeğin midesi su ile dolacağından anne sütü almak istemeyecektir. Bunun sonucu olarak da bebek memeyi daha az emecek ve memede süt yapımı azalacaktır. Erken ek besin vermenin bebek için başta alerji olmak üzere birçok riski vardır. Dünya Sağlık Örgütü’ nün önerdiği ve yürütülen programa göre ‘Bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesi temel mesajdır” diye konuştu.
“AĞIZ SÜTÜ BEBEĞİN ‘İLK AŞISI’ GİBİDİR”
Anne sütünün hastalıklardan koruyucu bir rolü olduğunu vurgulayan Demirel sözlerini şu şekilde tamamladı: “Anne sütü, bebeklerin normal büyümesini ve gelişimini sağlayacak en ideal yapıdadır. Hiçbir yiyecek veya içecek anne sütünün yerini tutmaz. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal ve solunum sistemi hastalıkları çok daha az görülür. Annenin ilk 4¬5 günlük sütü olan ‘Ağız Sütü’nün bebeğe verilmesi çok önemlidir. Çünkü ağız sütü adeta bebeğin ‘ilk aşısı’ gibidir. Gereksiz yere başlanan ek gıdalar sonucunda bebekler kısa sürede anne sütünü bırakabilirler. Anne sütü temizdir ve en uygun sıcaklıktadır. Anne sütünü vermek için para harcamaya gerek yoktur, en ekonomik gıdadır. Bebek acıktığında anne sütünü hemen verme imkanı olduğundan bebeğin mama bekler gibi ağlaması söz konusu değildir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde alerjik hastalıklar çok daha az görülür. İlk 6 ay içerisinde bebeklere anne sütü dışında su dahil hiçbir ek gıda verilmemelidir. En üst teknoloji ile üretilmiş bebek mamaları dahi anne sütünün yerini tutamaz; çünkü anne sütünün aksine içeriklerinde ‘antikor’ adı verilen bir takım hastalıktan koruyucu maddeler içermezler”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!