Deltadaki erozyon 12 milyonluk projeyle korunacak

Güncelleme Tarihi:

Deltadaki erozyon 12 milyonluk projeyle korunacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2018 10:22

Deltadaki erozyon 12 milyonluk projeyle korunacak

Haberin Devamı

Tolga BİRGÜCÜ/SAMSUN, (DHA) - SAMSUN’da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ndeki Ramsar Alanı içerisinde yer alan ancak kıyı erozyonu tehdidi altında olan Bafra Liman Gölü’nün Karadeniz’e olan kıyı hattının, 12 milyonluk proje ile korunacağı bildirildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre; yapılacak projeyle birinci derece doğal SİT alanı ile Kızılırmak Deltası Ramsar alanı içerisinde yer alan bölgeyi tehdit eden kıyı erozyonunun önüne geçilecek. Bafra’nın Yeşilyazı Mahallesi sınırları içinde yer alan Bafra Liman Gölü’nün Karadeniz’e olan kıyı hattının bir kısmını kapsayacak olan projenin bir yıl içerisinde tamamlanması planlanırken, projenin bedeli ise, 12 milyon 374 bin 382 lira olarak açıklandı.

KUMLAR SÜRÜKLENİYOR

Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, “Samsun, gerek jeolojik yapısı, gerekse iklimsel faktörler nedeniyle kıyı erozyonuna en çok uğrayan illerden birisidir. Kıyıların erozyona uğraması durumunda yapısal çözümlerle bunun önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Söz konusu planlanan projenin yapılacağı alanda da, yıllardır kıyı erozyonu gözlenmekte olup, kıyı çizgisinin içerilere doğru ilerlediği görülmektedir. Bafra Liman Gölü’nün Karadeniz’e bakan kıyı şeridindeki mevcut kumlu alanlar dalga ve akıntılardan dolayı kıyı şeridinden sıyrılarak açıklara sürüklenmekte ve kıyı şeridinde kum kalamamaktadır” ifadelerine yer verilerek şöyle denildi:

12 AYDA TAMAMLANACAK
“Sahilin mevcut yapısını korumak ve kumulların sözü edilen kıyı şeridinde yeniden birikmesini sağlamak amacıyla yapılan hesaplamalar sonucunda kıyıdan itibaren 90 metre yapı uzunluğunda ve mahmuzlar arası boşluk 60 metre olan 22 adet ayrık mahmuz yapısının imal edilmesinin uygun olabileceği değerlendirilmektedir. Söz konusu yapıların tasarım ve planlama esaslarını belirleyen 6 Haziran 2011 tarihli tebliğde kıyı koruma yapıları için jeolojik etüd, hidrografik ve oşinografik rapor istenilmemektedir. Sahil koruma amaçlı yapılacak olan tahkimat proje alanı birinci derece doğal sit alanı ile Kızılırmak Deltası Ramsar alanı içerisinde yer almaktadır. Projenin inşaat aşamasında 12 kişi çalışacaktır. Projenin imalatının bütün idari ve ihale süreçlerinin tamamlanması ardından en fazla 12 ay içinde tamamlanması planlanmaktadır. Bu süre, ancak denizde çalışılabilecek günlere bağlı olarak değişecektir.” 

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!