Deli dana hastalığı riski sanılandan daha büyük

Güncelleme Tarihi:

Deli dana hastalığı riski sanılandan daha büyük
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2004 21:34

İngiliz araştırmacılar, bir kişide bugüne değin genetik açıdan risk grubuna dahil olmayan yeni bir enfeksiyon saptadılar. Bu nedenle de ölümcül hastalığın sanılandan çok daha çok kişiye bulaşabileceği tahmin edilmekte.

Değişime uğramış prionların, beyni sünger gibi yumuşattıkları Creutzfeldt-Jakop hastalığı (vCJK), sadece beyazların yaklaşık üçte birinde görülen belli başlı gen donanımına sahip kişilerde saptanmıştı.

Fakat Lancet dergisindeki araştırma yazısına göre hastalık şimdi beyaz nüfusun yarısında bulunan genetik profile sahip bir kişide de saptanmış. Bu yüzden ölümcül hastalığın sanılandan çok daha fazla kişi için tehdit oluşturabileceği sanılmakta.

Bilim adamlarına göre Creutzfeldt-Jakop hastalığı, BSE (deli dana) hastası hayvanların tüketilmesiyle ortaya çıkıyor. Hastada herhangi bir semptomun gelişmemesi, hastalığın kimi insanlarda daha hafif seyrettiğinin göstergesi olabilir. ‘Daha önce bu büyük alt grubun vCJK enfeksiyonuna duyarlı olmadığını sanıyorduk ama bu olay bize tam tersini gösterdi’ diye konuştu araştırma raporunu hazırlayan James Ironside. Ya da bu grupta bulaşma süresi daha uzun olabilir.

Birbirlerinden çok farklı olan sonuçlara göre kuluçka dönemi 30 yıldı ve bu da sadece ender gen profiline sahip insanlar için geçerliydi. BSE İngiltere’de seksenli yılların ortasında çıktıktan da sonra diğer birçok ülkede de görülmüştü. Hastalığın iyice yaygınlaşmasından sonra sayısız sığır öldürüldü. İngiltere’de 1996 yılından bu yana 147, diğer ülkelerde ise 10 vCJK olayı yaşandı.

Enfeksiyon mu öldürdü

Son vakada enfeksiyon, vCJK hastalığından ölen yaşlı bir insanın otopsisi sırasında daha önce bilindiği gibi, beyin, bademcik ve kör bağırsakta değil dalağında saptanmış. Semptomlar olasılıkla beynin etkilenmesinden sonra gelişmekte. Bununla birlikte araştırmada sözü edilen kişinin enfeksiyonun yayılmasından önce mi öldüğü ya da hastalığın beyne ulaşmaması nedeniyle yoksa hiç hastalanmadığı henüz bilinmemekte.

Fakat bu kişi yine de hastalığı yaymış olabilir. Örneğin kan bağışı veya bulaşık operasyon aletleriyle. Anlaşıldığı üzere ölen kişi de enfeksiyonu zaten kan bağışıyla almış. Açıklamalara göre hastaya beş yıl boyu kan veren kişi daha sonra deli dananın insanda görülen türü nedeniyle hastalanıp ölmüştü.

The Lancet dergisinde yayımlanan diğer bir araştırmada ise vCJK hastalığının bulaşmasına önlem olarak bağışçı kanındaki beyaz kan hücrelerinin (lökositler) ayıklanmasının pek etkili olmadığından söz edilmekte.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!