Değişmek için hevesten daha fazlası gerekir

Önümüzdeki günlerde 10. Uluslararası Moda Fuarı’nın 25 Ağustos’taki kapanış defilesi, Proje Moda’nın birincisi Selim Baklacı ile olacak.

Hürriyet
Hande Yener’in Kibir şarkısının sözlerinden esinlenerek "Kibir" adını verdiği koleksiyonuyla Baklacı bizlere "Artık sıradanlıktan sıyrılma vakti geldi" mesajını veriyor.

elim Baklacı adını birçoğumuz ilk kez, geçtiğimiz ay NTV’de yayınlanan "Proje Moda" yarışmasının birincisi olunca duyduk. Henüz 21 yaşında ama tutkusu olan moda ve tasarım için daha küçük yaşlarda kolları sıvamış, ortaokul yıllarında okulunun fason atölyesinde dikiş dikmeye başlamış. Baklacı: "Bir gün 240 adet fermuar diktiğimiz, bazen de hiç durmadan overlok yaptığımız olurdu" diyor. Kendini iyice geliştirince lisenin son yıllarında, Laleli’ye tasarım yapmaya başlamış. Baklacı: "O piyasaya iş yapmak ve o yaşta onlara ayak uydurup para kazanmak kolay değildi" diyor.

Mimar Sinan Üniversitesi Tekstil Programı’nda okurken basamakları daha hızlı çıkmaya başlamış genç tasarımcı. Dünyaca ünlü Comme Des Garçons, Marc Jacobs, H&M gibi markalar için Türkiye’de örme tasarımı yapan Via Testil’de ürünler tasarlamış. Kazancıyla bir makine alarak evde çalışmaya başlamış. "İyi bir elbiseyi, dikiş hatası olmadan üç haftada dikebiliyordum. Arkadaşlarıma, etrafıma derken bu konuda hızlandım. Çevrem sayesinde Hande Yener gibi isimlerle tanıştım. Bir süre sonra benden kendisi için bir şeyler yapmam istendi. Bir klibinde giydiği ’kedi kadın’ kıyafetini yaptım."

İlk yarışmanın sonucu hüsran

Çocukluğundan beri tasarımcı olmak yolunda ilerleyen Baklacı, İTKİB’in Genç Tasarımcılar Yarışması’na katıldığında ilk dokuza kalamamış. "Herhalde yeterli görmediler, oysa ki ben birçoklarından daha iyi olduğuma emindim. Destek almasam bile onların fikrini almış oldum" diyor. Proje Moda yarışmasına girişi içinse "Tamamen tesadüf" diyor ve şöyle devam ediyor Selim Baklacı: Project Runway’i izliyordum, internette Türk yapımını görünce başvurdum. Orijinali gibi olamaz derken, izlenebilirlik açısından tatmin edici olmadığını gördüm. Project Runway’de katılımcıların hikayeleri daha farklı, renkli insanlardı. Bizde o görsellik tam olarak sağlanamadı. Burada ben akışın giysinin üzerinde değil, bizim üzerimizden geçtiğini gördüm. Project Runway’in, yurt dışında reyting’leri çok yüksek. Burada tasarıma ilgi olmadığı için reyting almadığını düşünüyorum. Ben bu yarışmada çok istikrarlıydım. Mayo ve ilk hafta yaptığım giysi tamamen benim çizgimi yansıtıyordu."

Giyilebilecek şeyler tasarlamak istiyorum

Selim Baklacı: "İnsanların olmaz dediği kombinler üzerine kafa yormayı seviyorum. Benim için en önemli şey, adımı taşıyan satılabilir bir şeyler yapmak. İyi bir styling’le her şey bambaşka bir boyuta taşınabilir. İşin şov kısmı benim için önemli değil" diyor ve ekliyor: "Ben kadınları ’Bunu al’ diyerek ikna etmiyorum. Yolum, ’Bu olmalısın’ demek. Bu programa girerken ya birinci, ya da dokuz kişiden biri olacaktım. Yine bir şey değişmeyecekti. Tırmalamaya devam edecektim."

Hande Yener modeli oldu

Gördüğünüz bu karelerde Hande Yener, Selim Baklacı’nın 10. Uluslararası Moda Fuarı’nın kapanış defilesinde sergileceği ilk koleksiyonu Kibir için sadece modellik yaptı. Genç tasarımcı bu defilesinde moda ve tasarım çevresine karşı ilk ciddi sınavını verecek. 55 parçalık koleksiyonunun ilham kaynağının Hande Yener’in Kibir şarkısının sözleri olduğunu belirten Baklacı, "Çıkış noktam Türkçe bir müzik oldu. Modacıların hep yabancı bir şeylerden etkilenmesi beklenir ya ve böyle bir durumda seni marjinal değil alaturka bulurlar, ben bunu önemsemedim. Şarkının çevremde olup biteni anımsatan sözler beni çok etkiledi" diyor.

Kibir, insanların kibirlilik halinden nasıl sıyrılacaklarını ve mükemmeliyetçilik anlayışlarını değiştirmek üzere hazırlandı. Alışılagelmiş kumaş kombinasyonlarının dışına çıkan koleksiyonda, zıt dokular bir arada. Baklacı: "Kibir, sadece taşıdığın giysiye ait bir özellik olmalı, sana değil. İnsanlar için mükemmel olmak demek, marka giyinmek ve onun ruhuna bürünmek. Bunun bir yere kadar yanındayım. Tüm ruhunu teslim etmek yerine kendin ol ve kostüme de kendini bırak."

Şu sıralar hiç beklemediği büyük firmalardan teklif alan Baklacı, bu tekliflere şu an sıcak bakmıyor. "Bana teklif getiren herkesi defileye davet ettim. Önce yaptıklarımı görmelerini istiyorum. Sonra, yarışma ödülümü bir ofise çevireceğim. Ki kendi istediğim şeyleri almak isteyene satabileyim. Bir yandan da iyi bir hazır giyim alanında bir firmanın tasarımcısı olabilirim. Beş yıl sondaki hedeflerim bu değil. Türkiye’de tasarımcılar sekiz kişiden öteye gidemiyorlar. Firmalara danışmanlık yapıyorlar. Ben, çok önemsendiklerini düşünmüyorum. Keşfedilmesi gereken çok yeni yetenek var."

"Hande, yeni şeyler denemeyi seviyor ve insanlara bunu kabul ettiriyor. Bu onun bir başarısı. Bu kareler yeni koleksiyonumun çıkış noktası Kibir şarkısı diye çekildi. Hande tarzımı beğeniyor diye ilk koleksiyonuma modellik yaptı. Fotoğraflara baktığınız zaman havaya girmiş bir kadın ve yanında ezilip büzülen bir tasarımcı görmüyorsunuz" diyor Selim Baklacı. İlk kez Kelebek’te yayınlanan karelerde Hande Yener’i model kimliğiyle görüyorsunuz.

MODA HABER

Işıl ışıl bir kadın

DKNY kadını bu kış New York’tan aldığı enerjiyle her zamankinden daha göz alıcı. Mikro mini etekler, süper geniş kırmalı pantolonlar, ince ceketler, el örgüsü süveterler, çift taraflı kabanlar, koyu gri ve ışıltı yaratan pembe tonlarında... Dökülen çiçekler, kalın kaplan nakışları ise detaylardan sadece birkaçı.

Şehri ele geçirdiler

Londra sokak modasından ilham alınarak tasarlanan FTS 64, 60 ve 70’li yılların izlerini taşıyor. Tayt üzerine giyilebilen tunikler, robadan rahat ceketler, renkli ve iddialı bir tarz yaratıyor. Her şeyden önce de genç! FTS erkeği ise, bol alt gruplarını vücuda oturan tişört ve gömleklerle tamamlıyor. Okul döneminde ise koleksiyonunun sportif ruhu daha da ortaya çıkıyor.

Sırt çantanız size özel

Grafiti sanatçısı Owen Philips, Eastpak için İstanbul’da. 5-10 Eylül tarihlerinde çantalara sıra dışı çizgileriyle sokak ruhunu yansıtacak. Gençler arasında yaygın olan sırt çantası modasında benzersiz modeller isteyenler çantalarını alacak (Boyner, Sportwors, Neo Fly, Kanyon Intersport’a gidip) ve Philips’e boyatacak. Çalışmadan örnekler görmek için, www. owenp.com adresine göz atabilirsiniz.

BENİM OLMALI

Çocuklara özel giysiler

Kişiye özel bebek giysileri sunan Simply Colors, online mağazası ile artık Türkiye’de. Sitedeki ürün grupları arasında üzerine baskı yapılabilen mesajlı tişörtler şık hediye kutuları içinde adresinize en geç yedi gün içinde ulaştırılabiliyor. Kışlıklar, ve yetişkinlere özel ürünler de seçenekleriniz arasına eklenecek.

İlişki bitiren 5 küçük hata

Küçük hatalar hayatın her alanında olduğu gibi ilişkilerde de görmezden gelinir. Ancak bu küçük hatalar bazen büyük krizlere yol açabilir, hatta ilişkinizi bile bitirebilir. Eğer ilişkinizi uzun süre devam ettirmek istiyorsanız asla bu küçük hataları yapmayın... Sinem Vural

1 Eski sevgilinizden bahsetmeyin

İster erkek, ister kadın olun, iki taraf için de eski sevgiliden bahsetmek şüphe tohumlarının ekilmesine neden olur ve bu durum size duyulan güveni azaltır. Kıskançlık krizleriyle uğraşmak istemiyorsanız asla eski sevgiliyi ağzınıza almayın!

2 Tuvaleti onun önünde kullanmayın

İlişkinizin hangi evresinde olursanız olun, duş alın, banyo yapın ama tuvaletinizi sevgilinizin gözleri önünde yapmayın. Her yakınlığın bir sınırı olmalı, değil mi?

3 Eskilere, yenileri anlatmayın

Arkadaşlarınız hatta arkadaş olduğunuz eski sevgilileriniz olabilir. Ama asla onlara şu anda yaşadığınız ilişki içerisindeki durumunuzdan, sıkıntılarınızdan ve umutlarınızdan bahsetmeyin. Bir erkek tarafından kaldırılamayacak bir şey varsa, o da özel hayatının daha önce sizin hayatınızda olan bir adama afişe edilmesidir.

4 Arkadaşlarınızı sevgiliniz uğruna boşlamayın

Uzun süredir aynı adamla birliktesiniz ve kız arkadaşlarınıza zaman ayıramayacak kadar bağımlı oldunuz. Arkadaşlarınız da sizden iyice uzaklaştı. Bu tavrınız erkek arkadaşınızın bunalmasına neden olabilir. En önemli nokta ise arkadaşlarınızla zaman geçirirken sevgilinizi özleyecek olmanız. Bu bakımdan arkadaşlar daima birer kurtarıcıdır.

5 Eski sevgilinizin telefon numarasını saklamayın

Eğer erkek arkadaşınız oldukça tutucu biriyse, eski sevgililerinize dair tek bir numarayı bile telefonunuzda saklamayın. Eğer size bir mesaj geldiyse ve bunun kimden geldiğini soruyorsa "Çok sıkıştım" deyin ve koşarak tuvalette gidip numarayı silin ama mesajı kesinlikle silmeyin. Geldiğinizde mesajı gösterip "Kimin attığını bilmiyorum, yanlış numaradır" deyin. Eğer şüphelenmiyorsa, peşine düşmeyecektir.
Yazarın Tüm Yazıları