Defnede milyar dolarlık ihracat potansiyeli

Güncelleme Tarihi:

Defnede milyar dolarlık ihracat potansiyeli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2016 09:34

Defnede milyar dolarlık ihracat potansiyeli

Haberin Devamı

Doğuş Esat BERME/MARMARİS(Muğla), (DHA) - GAZİ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitim Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Defne Tanıtım Grubu Kurucusu Prof.Dr. İbrahim Uslu, dünyadaki defne yaprağı ihtiyacının yüzde 90'ını karşılayan Türkiye'nin yılda 200 milyon dolar gelir elde ettiğini belirtti. Uslu, ekiminin yaygınlaştırılması, yaprağının işlenerek ihraç edilmesi halinde, birkaç yıl içerisinde bu rakamın milyar dolara ulaşabileceğini söyledi.
Ankara Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitim Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Defne Tanıtım Grubu Kurucusu Prof.Dr. İbrahim Uslu, ilaç ve kozmetik sanayisinde hammadde olarak da kullanılan defne yaprağı ve yan ürünlerinin ülke ekonomisine katkısı hakkında bigi verdi. Ülkenin dünyadaki defne yaprağı ihtiyacının yüzde 90'ını karşıladığını ifade eden Uslu, yılda 200 milyon dolar gelir elde edildiğini belirtti. Prof.Dr. İbrahim Uslu, ekiminin yaygınlaştırılması, yaprağının işlenerek ihraç edilmesi halinde, birkaç sene içerisinde bu rakamın milyar dolara ulaşabileceğini söyledi. Ülkenin taleplere yetişemediğini belirten Uslu, Angola'dan Polonya'ya, Senegal'den Gürcistan'a, Fransa'dan Güney Kore'ye, Güney Afrika'dan Litvanya'ya onlarca ülkeden çok sayıda firmanın, yüzlerce ton defne yaprağı, yağı, sabunu ve tohumu ithal edebilmek için sırada beklediğini belirtti.
AVRUPA'DA ALTIN DEĞERİNDE
Başta Fransa olmak üzere AB ülkelerinin Türkiye'den aldıkları defne yaprağını işledikten sonra yağ ve sabun olarak 'dudak uçuklatan' fiyatlarla sattığını ifade eden Uslu, şöyle konuştu:
"Köylümüz kilosu 1 ya da en fazla 2 liraya defne yaprağı satıyor. AB ülkelerinde ise tüketiciye 6 gramı 3 Euro'ya, yani kilosu neredeyse 2 bin liraya satışa sunuluyor. Yine Avrupa'da defne yağının kilosu ise neredeyse 10 bin liraya ulaşıyor. İşte biz böylesine değerli yeşil bir hazineye, defne ağaçlarına sahibiz. Bor gibi defne de ülkemizin önemli ihracat kalemidir. Kıymetini çok ama çok bilmeliyiz." 
Uslu, içerdiği antibakteriyel özelliği sebebiyle defne yaprağı ve ürünlerinin insan sağlığına da büyük fayda sağladığına dikkat çekti. İbrahim Uslu, defne içeren ürünler tüketilmesini, yemeklere bu bitkinin yapraklarından atılmasını önerdi.
FAYDALARI SAYLAKLA BİTMİYOR
Defne yaprağının tam bir şifa kaynağı olduğu vurgulandı. Defne yaprağının soğuk algınlığı, grip gibi kış hastalıklarının önlenmesine yardım ettiği, balgam sökücü özelliği bulunduğu bildirildi. İdrar söktürücü ve astım gibi solunum hastalıklarına fayda sağlıyor. Yapılan araştırmada, bu yaprağın yaraları kısa sürede iyileştirdiği, açık yaraların çabuk kapanmasını sağladığı belirtiliyor. Bunun yanı sıra Kolesterolü düşme, cildi gençleştirme özelliklerinin yanı sıra genç bir görünüme sahip olmayi sağladığı, kuru ciltler için de oldukça yararlı olduğu ifade ediliyor. Defne yaprağının akne tedavisinde olumlu sonuç verdiği gibi Artrit gibi kemik hastalıklarının iyileşmesine yardım ettiği kaydedildi. 
Defne yaprağı mikroplara karşı savaşırken, bakteriyel enfeksiyonları engellediği, kulak ağrılarına iyi geldiği, egzama ve sedef hastalığı gibi el ve vücutta çıkan yaralar için de oldukça yararlı olduğu biliniyor. Uzmanlar, şunları söyledi:
"Defne yaprağı romatizmaya iyi gelir. Mantar veya viral enfeksiyonlara fayda sağlar. Alzheimer hastalığı için de yararlıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda parkinson rahatsızlığına da iyi geldiği ortaya çıkmıştır. Görme bozukluklarına iyi gelir. Sakinleştirici özelliği vardır. Ülser gibi mide hastalıklarına oldukça büyük fayda sağlar. Mideyi güçlendirir. Kalp damar sağlığını korur. Lösemi yani kan kanseri ve cilt kanseri gibi kanser türlerine fayda sağlar. Bel ağrılarını giderir. Migren ve baş ağrılarına da fayda sağlar. Kan şekerini düşürmeye yardım eder. Yüksek kan şekeri olup düşüremeyen kişiler defne yaprağı kullanabilir. Sindirim sistemini rahatlatır, gaz giderici özelliği vardır. Ateş düşürücüdür. Vücuttaki mikrop, bakteri ve mantarların üremesini, çoğalmasını engeller. Antibiyotik özelliği vardır. Terlemeyi sağlar. Bu şekilde ter yolu ile vücuttan mikroplar atılabilir. Bu da vücudu rahatlatır, terleme ile tuz ve suyolu ile vücuttaki mikroplardan kurtulmak mümkündür. Ayrıca terleme ile vücut ısısı da düşer. Vücuttaki hormonların ve enzimlerin salgılanmasını, aktivitesini düzenler. Diş ağrısına iyi gelir. Saçların sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar. Saçlarınızın uzamamasından yakınıyorsanız bu yaprağı kullanabilirsiniz. Saç dökülmesini önler. Regl dönemi düzensiz olan ya da zamanı geldiğinde adet kanaması olmayan kadınlar da bu bitkiyi tüketmelidir. Adet kanamasını düzenler ve zamanında gelmesini sağlar. Zayıflamaya yardım eder."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!