Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni coşkuyla başladı

Güncelleme Tarihi:

Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni coşkuyla başladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2017 16:34

Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni coşkuyla başladı

Haberin Devamı

BAYBURT(DHA) - Bu yıl 23. sü düzenlenen Uluslararası Bayburt Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölen’inin açılışı büyük bir coşkuyla gerçekleşti.

Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, Kazakistan’ın Kızılorda Şehri Valisi Makaşef Sultan, Belediye Başkanı Mete Memiş, Vali Yardımcıları Mutlu Almalı ve Tamer Kılıç, Garnizon Komutanı Albay Davut Balibaşa, İl Jandarma Komutanı Jan. Alb. İbrahim Ayhan Vural, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, İl Genel Meclisi Başkanı Yusuf Elçi, kurum müdürleri ve vatandaşların katıldığı açılış etkinliği, Dede Korkut Anıtı'na çelenk konulması ve kortej yürüyüşüyle başladı. Yürüyüş sonunda Saat Kule Meydanı’nda kurulan platformda Erzincan Belediyesi Mehteran Takımı konser verdi. İlgiyle izlenen konserde bir birinden coşkulu marşlar seslendirildi. ​

DEDE KORKUT, MEZARI BAŞINDA ANILDI

23. Uluslararası Bayburt Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenleri kapsamında, Masat köyündeki Dede Korkut türbesi ziyaret edilerek çelenk konuldu, dua edildi ve Kur’an tilaveti yapılarak dua edildi.

Günün anlamına ilişkin değerlendirmelerde buunan, Dede Korkut’un Türk tarihi ve kültürü için önemli olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Memiş, “ Dede Korkut hikâyelerini okuduğumuzda, dedelerimizin, ninelerimizin anlattığı hikâyeleri, masalları görüyoruz. Her ne kadar Dede Korkut’un mezarının birçok yerde olduğu söylense de biz bu tartışmalara girmeyeceğiz. Tarihimizde, kültürümüzde önemli yeri olan birçok ismin mezarının birçok yerde olduğu söylenmektedir. Yani Yunus Emre’nin olduğu gibi, Nasrettin Hoca’nın olduğu gibi, şehrimizde misafir ettiğimiz Kızılordu Valimiz de Dede Korkut’un mezarının kendi şehirlerinde olduğunu söylemektedir. Bu bir tartışma değil, bir kabul görmüşlüktür” diye konuştu.

“Biz de biliyoruz ki, Dede Korkut Bayburt’tadır. Kaldı ki, Dede Korkut hikâyelerini okuduğumuzda, yer ve mekân olarak Bayburt’u görürüz. Dolayısıyla Korkut Ata Bayburt’a gelmiştir, Bayburt’ta bulunmuştur” diyen Başkan Memiş, geleneğini, geçmişini unutan milletlerin tarih sahnesinden silinmesinin mukadder olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Geleceğe sağlam adımlarla ulaşmak için geçmişle olan irtibatı sağlamamız lazım. Bağlarımızdan koparsak, geleneğimizden, örfümüzden ve âdetimizden uzaklaşırsak, kültürümüzü geleceğe aktaramayız. Dolayısıyla kaybolmak zorunda kalırız. Bu anlamda Dede Korkut Şenliklerini sadece sanatçıların dinlendiği, eğlencenin olduğu bir faaliyet olarak algılamayalım. Dede Korkut Şölenleri aynı zamanda kültür etkinliğidir. Bunun için Dede Korkut’u da iyi öğrenelim.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!