‘Davut Boynuzu’ işe yaramadı

ASKERİ kuvvetlerini geri çekiyor İsrail. Suriye’nin elini güçlendirmek için.

Ne zaman? 1998 sonbaharında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş, sınırda Şam’ı “siz Öcalan’ı daha ne kadar koruyacaksınız” diye tehdit ettiği bir sırada.

Haberin Devamı

İsrail askerini geri çekiyor, Türkiye-Suriye arasında çatışma çıkarsa, Şam’ın bir de Güney Lübnan’da asker tutmasını önlemek için. Türkiye’ye karşı, Suriye’ye yardım.

Ankara, “İsrail ile PKK arasında bağlantı mı var” kuşkusuna kapılıyor.

‘Davut Boynuzu’ işe yaramadı


* * *

Türkiye Tel Aviv Büyükelçisini geri çekiyor. Diplomatik ilişkileri ikinci katip düzeyine indirgiyor.

Ne zaman? 1982’de 12 Eylül rejiminde. Araplara, “sizinle iyi geçinmek istiyorum” demek için. İsrail’in Filistin politikasını karşı çıkarak.

* * *

Türk-İsrail ilişkileri geçen yıla kadar normal. Geçen yıl iki gerginlik yaşanıyor. Bunlardan biri, Davos’ta one minute krizi, Tayyip Erdoğan’ın İsrail Cumhurbaşkanına çıkışması, diğeri, Türkiye’nin İsrail’i ortak askeri tatbikatın dışında bırakması.

Bugün yaşadığımız gerginliği altı yıl önce kimsenin tahmin etmesi mümkün değil. Şimdi 2004 Ocak, New York’a gidelim.

Amerikan Musevi Komitesi Başbakan Tayyip Erdoğan’a “Yahudi Cesaret Ödülü” veriyor. Ödülün simgesi, Davut Boynuzu. Erdoğan dünyada bu ödülü alan tek Müslüman siyasetçi.

Fotoğrafta Erdoğan ile Musevi Komitesi Başkanı ödül töreninde.

Bu fotoğrafa bakarak, nereden nereye, nasıl geldiğimizi bir kez daha sorgulamakta yarar var.

Haberin Devamı

İki ayrı kurt kemiriyor

TÜRKİYE ile İsrail arasında ne var?

İki ayrı kurt var.

Türkiye cephesinde: İsrail’in Filistin halkına reva gördüğü insanlık dışı muamele var. Gazze’de sivil halka yağdırdığı bombalar var. Bu bombalar bölgede, hatta dünyada en büyük tepkiyi Tayyip Erdoğan’dan görüyor. Çünkü, Ankara’yı bir kurt kemiriyor. İsrail, acaba Türkiye’ye yönelik terörde, ne ölçüde Türkiye’den yana, sorusu.

İsrail Cephesinde: Gerginlik tırmanırken,

İsrail açıklamasında, Türkiye bize vaaz veremez, diyor. Burada vaaz sözcüğü çok dikkat çekici. İsrail, bir İslami kavramı bilerek kullanıyor. Türkiye’nin ılımlı
İslam’a kaydığını düşünüyor ve bundan rahatsız oluyor.

Haberin Devamı

‘Elçiye zeval olmaz’ anlaşması

1963 Viyana Diplomatik Sözleşmesi.

Bu sözleşme ülkeler ile yabancı büyükelçiler arasındaki ilişkileri belirliyor. Sözleşmenin bir maddesi var:

“Ülkeler, yabancı büyükelçilere iyi davranmakla yükümlüdür”.

Uluslar arası bu kural, elçiye zeval olmaz, kuralı. İsrail, Büyükelçi Oğuz Çelikkol’a sergilediği terbiyesiz tutumla, sözleşmeyi çiğnemiş oluyor.

Diğer ülkeler bunun farkında. O nedenle, dün Tel Aviv’de görev yapan pek çok ülkenin büyükelçisi Çelikkol’u arayarak, İsrail’in saçmalığını kınıyor. 

Yazarın Tüm Yazıları