Darbe girişimi soruşturması: 25 asker tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

Darbe girişimi soruşturması: 25 asker tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2016 12:03

Darbe girişimi soruşturması: 25 asker tutuklandı

Haberin Devamı

Serpil KIRKESER - Özden ATİK - Özkan ARSLAN/İSTANBUL, (DHA) DARBE girişiminin ardından İstanbul'da gözaltına alınan ve aralarında tümgeneral ve tuğgenerallerinin de bulunduğu 25 asker, çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Gözaltında bulunan askerler dün akşam saatlerinde Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi. Şüpheliler savcılık işlemlerinin ardından Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. 

"ÖRGÜTÜN AMAÇLARI DOĞRULTUSUNDA FAALİYETTE BULUNDULAR"
Mahkeme kararında, "Şüphelilerin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) hiyerarşik yapısı haricinde kamuoyunda FETÖ/PDY olarak bilinen ve hakkında birçok soruşturma dosyası bulunan silahlı terör örgütü ile bağlantılı olarak hareket eden "Yurtta Sulh Konseyi" isimli yaşadışı örgütü içerisinde görev aldığı ve örgütün amaçları doğrultusunda faaliyette bulunduğu görülmüştür" denildi.

15 Temmuz 2016 günü Ankara ve İstanbul başta olmak üzere yurdun bir çok yerinde örgütün emir ve talimatları doğrultusunda yaşadışı "Yurtta Sulh Konseyi" kurularak İstanbul'da Boğaz Köprülerinin Anadolu'dan Avrupa'ya geçişini, Silivri istikametinden ise İstanbul İline Ispartakule mevkiinde yolu keserek İstanbul iline girişlerin engellendiği belirtildi. Bir kısım terör örgütü mensuplarının ise TRT binasını basarak yasadışı bildiri okuttukları, FETÖ/PDY örgüt mensuplarının "Yurtta Sulh Konseyi" adına F-16 uçakları ve helikopterler uçurarak Ankara Gölbaşı'nda bulunan emniyet özel harekat binasını, MİT Müsteşarlığı binasına, TBMM'ye, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne, Türksat Yerleşkesi'ne, Cumhurbaşkanı'nın kaldığı otele, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na silahlı ve bombalı saldırıda bulundukları ifade edildi.

"OLAYLARDA BİR ÇOK İNSAN ÖLDÜ, YARALANDI"
Kararda, ayrıca İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile Çengelköy'de önlem alan polisle silahlı çatışmaya girdikleri, havalimanını işgal ederek bombalama eyleminde bulundukları, kendilerine engel olmaya çalışan Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarını silah zoruyla alıkoydukları, tüm bu olaylar sırasında görevli ve sivil vatandaşları ölümüne ve yaralanmalarına sebebiyet verdikleri belirtildi. Kararda "Şüphelilerin bu haliyle FETÖ/PDY terör örgütü bünyesindeki "Yurtta Sulh Konseyi" yapılanmasına iştirak ettikleri ve bu şekilde üzerine atılı bulunan işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesine dayanan delillerin bulunduğu anlaşılmıştır" denildi.

"...KAÇMA ŞÜPHELERİ BULUNDUĞUNDAN AYRI AYRI TUTUKLANMALARINA KARAR VERİLDİ"
Şüphelilere isnat olunan suçlara ilişkin olarak yasada öngörülen yaptırım miktarı, mevcut delil durumu, şüphelilerin almaları muhtemel ceza göz önüne alındığında, kaçma şüphelerinin bulunduğu, nitekim FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarının fırsat bulduklarında yasal ve gayri yasal yollarla yurtdışına kaçtıklarını daha önceden yapılan soruşturma dosyalarında açıkça görüldüğü belirtilen kararda, mevcut hali ile şüphelilerin delilleri yok etme, gizleme şüphesinin bulunduğu, isnat olunan suçlamalar ve delil durumuna göre adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yeterli olamayacağı anlaşıldığından şüphelilerin üzerlerine atılı hükümlerinin uygulanmasının yeterli olmayacağı anlaşıldığından şüphelilerin atılı suçlardan ayrı ayrı tutuklanmalarına karar verildiği kaydedildi.


TUTUKLANAN GENERALLER:
---------------------------------------------
1-Korgeneral Erdal Öztürk,
2-Tümgeneral Fethi Alpay,
3-Tümgeneral Mehmet Özlü,
4-Tümgeneral Haluk Şahar,
5-Tümgeneral Serdar Gülbaş,
6-Tümgeneral Şaban Umut,
7-Tuğgeneral İrfan Can,
8-Tuğgeneral Erdal Akyıldız,
9-Tuğgeneral İmdat Bahri Biber,
10-Tuğgeneral Ahmet Biçer,
11-Tuğgeneral Özkan Aydoğdu,
12-Tuğgeneral Eyyüp Gürler,
13-Tuğamiral Ömer Mesut Ak,

13 GENERALİN İŞLEDİĞİ İDDİA EDİLEN SUÇLAR ŞUNLAR
10. Sulh Ceza Mahkemesince tutuklanan şüphelilerin işlediği iddia edilen suçlar şunlar: "Silahlı Terör Örgütü kurmak ve yönetmek (FETÖ/PDY)", "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "Cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "Cumhurbaşkanı'na suikast ", "Kasten adam öldürme ve Kasten yaralama."

12 ASKER DAHA TUTUKLANDI
8. Sulh Ceza Hakimliği'de bu sabaha doğru 12 askerin daha tutuklanmasına karar verdi. 12 askerin işlediği iddia edilen suçlar şunlar: "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Silahlı terör örgütüne üye olma", "Kasten öldürme" "Cumhurbaşkanına suikast", " Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs." Böylece tutuklananların sayısı generallerle birlikte 25'e yükselmiş oldu.

"TALİMATI KİMDEN ALDIN?"
Adliyeye çıkarılan er ve düşük rütbeli askerlere savcılık ve hakimlik tarafınan şu soruların sorulduğu öğrenildi:
1- Fethullah Gülen'i tanıyor musun?
2- FETÖ-PDY silahlı terör örgütüyle bir bağlantın var mı?
3- Talimatı kimden aldın?
4- Nerede yakalandın?
5- O gece nerede görevliydiniz?
6- Ne yaptın?

"BENİ TAKİP ET!"
Er ve düşük rütbeli askerlerin darbe girişiminin olduğu geceye ilişkin kendilerine tatbikat ve eğitim için görev olduğunun söylendiği, bazılarının da komutanının 'Beni takip et!' emri üzerine hareket ettiklerini söyledikleri öğrenildi. Tutuklanan askerler cezaevine gönderildi.

10 HAKİMLİK GÖREV YAPIYOR
Darbe girişimi soruşturması nedeniyle İstanbul Adalet Sarayı'nda görevli sulh ceza hakimliklerinin tümünün çalıştığı belirtildi. 10 hakimlik, tutuklamaya sevk edilen şüphelilerin sorgularını yapıyor. Öte yandan gözaltına alınan askerler gruplar halinde adliyeye getiriliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!