DAP kapsamında 336 proje tamamlanacak

Güncelleme Tarihi:

DAP kapsamında 336 proje tamamlanacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2017 13:30

DAP kapsamında 336 proje tamamlanacak

Haberin Devamı

Hüsne AKKAYA/SİVAS, (DHA)- SİVAS'ta Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında 29 adet baraj, 36 adet gölet, 75 adet sulama, 20 adet HES tesisi, 5 adet içme suyu, 171 adet de taşkın koruma tesisinin tamamlanması hedefleniyor.
Devlet Su İşleri (DSİ) 19'uncu Bölge Müdürlüğü 2017 yılı içerisinde Sivas'taki projeler için 200 milyon liralık ödenek harcayacak. Bölge Müdürü İsmail Kaya 2017 yılı yatırım bütçelerinin 111 milyon lira olduğunu ancak önümüzdeki günlerde bunu bir miktar daha artıracaklarını söyledi. Bu seneki hedeflerinin bu ödeneği 200 milyon liranın üzerine çıkartabilmek olduğunu belirten Kaya, "Bugüne kadar 111 milyon lira ödeneğimizin 63 milyon liralık bir kısmında gerçekleşme sağladık. İlimiz bildiğiniz  gibi hem DAP eylem planına alındı. Bu kapsamda birçok projemiz eylem planında yer alıyor. Dolayısıyla işlerimizdeki parasal yönüyle ile ilave katkılarımız bulunmakta. DAP kapsamında ilimizde 29 adet baraj, 36 adet gölet, 75 adet sulama, 20 adet HES tesisi, 5 adet içme suyu, 171 adet de taşkın koruma tesisinin tamamlanması hedeflenmekte. Bugüne kadar 336 tesisin yaklaşık 231 adedi bitti, 72 adedi devam ediyor, 33 adet projemiz ise planlama proje aşamasında olup, bunların da 2019 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflenmekte" dedi.

175 ADET YAPIM VE PROJE PLANLAMA İŞİ VAR 
Sivas genelinde toplamda 175 adet yapım ve proje planlama işlerinin olduğunu söyleyen Kaya şöyle konuştu: 
"Yatırım programımızdaki işlerimize baktığımız zaman ilimiz genelinde 75 adet planlı proje yapımı ki bunların içerisinde kendi içerisinde bölümleri olan projelerimiz bulunmaktadır. Büyük su işleri kapsamında 10 adet, küçük su işleri kapsamında 90 olmak üzere toplam 175 adet yapım artı proje planlama işimiz bulunmakta. Biz yapım işlerimizi büyük ve küçük su işleri olarak adlandırıyoruz. Büyük su işlerimiz kapsamında Gemerek ilçemizdeki Gemerek projemiz, Kangal'da Kangal projemiz, Yıldızeli'ndeki Nevruz projemiz, yine Divriği ilçesinde de içme suyu projemiz bulunmakta."

KOCAYURT VE NEVRUZ BARAJINDA SONA DOĞRU
Kangal Kocayurt ve Nevruz Barajlarında sona yaklaşıldığını kaydeden Kaya, "Kartalkaya projemizden 4 tane köyümüz faydalanmakta. Yaklaşık 38 bin dekar alanı sulayacağız. Şu anda baraj inşaatı çalışmamız devam ediyor. Yaklaşık yüzde 8 civarındayız. Şu anda tünel açılımları ile yolların çalışmaları devam ediyor. Yıl sonuna kadar tünellerin bitirilmesi hedeflenmiş durumda. Kangal Kocayurt barajımız. Bu da kangal ilçemizdeki 28 bin dekar alanı sulayacak olan bir projemiz. Bunda da barajımız bitme aşamasına geldi. Yıl sonuna kadar su tutmaya başlayacağız. Yine sulama çalışmamız devam ediyor. Gelecek sezonda yeterli su tutabildiğimiz takdirde bir miktar sahayı sulamaya açacağız inşallah. Bir diğer projemiz Nevruz sulamamız. Burada kalın regülatöründen alacağımız su ile Nevruz barajına takviye edeceğiz. Bu kapsamda kalın regülatörümüz ve hattımız büyük oranda tamamlandı. Yıl sonunda da nevruz barajına da suyu aktarmış olacağız. Yine sulama inşaatımız devam ediyor. Barajımız kendi yağış havzasındaki sulama miktarı düşük olması nedeni ile kalın ırmağından getirmiş olduğumuz su ile doldurmuş olacağız" şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!