Daha ileriye hep en iyiye

Haberin Devamı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

VAROLMAYA, 2 Şubat 1954’te Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı kurulan Çocuk Sağlığı Kürsüsü ile başlayan Hacettepe Üniversitesi, Çocuk Sağlığı Enstitüsü ve Hastanesi olarak çalışmaya 1957 yılında Hacettepe’de başladı. 1958 yılında ise eğitim-öğretim, araştırma ve çalışmaları ile kamu hizmetine geçti. Uzun yıllar örgütlenen ve gelişen çekirdek kuruluşlar 8 Temmuz 1967’de yasayla Hacettepe Üniversitesi çatısı altına toplandı. Kurucusu İhsan Doğramacı’nın "Daha ileriye, en iyiye" sözünü slogan edinen Hacettepe Üniversitesi, bugün yalnız Türkiye’nin değil dünyanın da sayılı üniversitelerinden biri durumuna geldi./images/100/0x0/55ea1379f018fbb8f869d5b8

Hacettepe Üniversitesi, bugün ikisi büyük, toplam yedi yerleşkesinde yer alan 13 fakülte, üç yüksekokul, bir konservatuvar, 13 Enstitü ve 35 Araştırma ve Uygulama Merkezi ile eğitimini sürdürüyor.

Seçkin öğretim üye ve yardımcılarından oluşan akademik kadrosu ile öğrenci başına düşen eğitimci sayısı açısından evrensel üniversite kavramını hak eden Hacettepe Üniversitesi, eğitim alanındaki yenilikçi ve öğrenci katılımlı felsefesi ve zengin alt yapı olanaklarıyla 34 bin lisans, yükseklisans, yüksek mühendis, doktora ve tıpta uzmanlık eğitimi gören öğrencisine çağdaş bir eğitim vermenin yanı sıra; uluslararası SCI ve SSCI kapsamındaki bilimsel dergilerde en fazla makalesi yayınlanan Türk Üniversitesi olmayı da sürdürüyor.

Burslar ve ödüller

Hacettepe Üniversitesi öğrencilerine sağlanacak devlet destekli burslar ve burs miktarları Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından düzenlenecektir. Burslardan yararlanması düşünülen öğrencilerin isimleri, akademik dönemin başlangıcında, Rektörlük tarafından Kredi ve Yurtlar Kurumuna bildirilecek ve Kurumun değerlendirmesinden sonra burs almaya hak kazanan öğrenciler burslardan yararlanacaktır.

Bu uygulamanın yanı sıra Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenmiş olan "çalışma karşılığı destek" programı şeklinde bir destek programı daha bulunmaktadır. Bu programla ilgili ilkeler ve ödenecek ücretler, her eğitim yılının başlangıcında Rektörlük tarafından belirlenerek ilan edilecektir.Hacettepe Üniversitesi öğrencileri, Üniversitemizin akademik birimlerinin kendi yapılanmaları içerisinde oluşturdukları çeşitli burs programlarından da yararlanabileceklerdir.

BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ

Kuruluş: 8 Temmuz 1967

Rektör: Prof. Dr. Uğur Urdener

Adres: Hacettepe Üniversitesi 06100 Sıhhıye-ANKARA

Telefon: 0 (312) 305 3001(Rektörlük-Sıhhıye Yerleşkesi)

0(312) 297 6025(Rektörlük-Beytepe Yerleşkesi)

Internet adresi: http://www.hacettepe.edu.tr

Öğrenim dili: Türkçe-İngilizce-Almanca-Fransızca

Türü: Devlet

Yerleşim: Sıhhıye, Beytepe, Beşevler, Keçiören ve Polatlı Yerleşkeleri

AKADEMİK PROFİL


Fakülte: 13

Bölüm, Anabilim, Anasanat Dalı: 291

Enstitü: 13

Araştırma Merkezi: 35

Yüksekokul: 3

Meslek Yüksekokulu: 6

Öğrenci: 25.800

Akademik eleman: 3479

Konservatuvar:1

KÜTÜPHANELER ZİNCİRİ

Beytepe Yerleşkesi, Sıhhıye Yerleşkesi, Konservatuvar ve Sosyal Hizmetler Bölümü Kütüphaneleri "Hacettepe Üniversitesi Kütüphane Sistemi"ni oluşturuyor. Hacettepe Üniversitesi Kütüphaneleri kitap, süreli yayın, slayt, film, video, elektronik veri tabanları gibi çeşitli türde kaynakları ile araştırmacıların sıklıkla başvurduğu, ülkemizin önde gelen bilgi/belge merkezleri arasındadır.

Beytepe Yerleşkesi Kütüphanesi: Koleksiyon fen, mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler, edebiyat, güzel sanatlar konularında yaklaşık 285.000 cilt kitap ve benzeri türde (slayt, video, mikrofilm, vb.) kaynaktan oluşmaktadır. "Library of Congress" sınıflama sistemine göre sınıflandırılmış olan bu kaynaklar açık raflarda kullanıma sunulmuştur.

Sıhhıye Yerleşkesi Kütüphanesi: Koleksiyon tıp ve sağlık bilimleri konusunda yaklaşık 67.000 cilt kitaptan oluşmaktadır. "National Library of Medicine" sınıflama sistemine göre sınıflandırılmış olan bu kaynaklar, açık raflarda kullanıma sunulmuştur.

ÖĞRENCİ HİZMETLERİ

Barınma: Üniversiteye ait her iki büyük yerleşkede yer alan (Beytepe Yerleşkesi’nde beş blok, Sıhhıye Yerleşkesi’nde üç blok) yurtlarda yaklaşık 3 bin 600 öğrenci barınabilmektedir. 24 saat sıcak su verilen yurtlarda odalar 4’er ve 2’şer kişiliktir. Odalarda mini buzdolabı, çalışma masası ve kitaplık bulunmaktadır. Ayrıca tüm öğrencilerin kullandığı çalışma salonları, ocak ve fırınların bulunduğu mutfak, çamaşır makineleri ve kurutma makineleri bulunan çamaşırhane, ütü odası, internet odası ve ankesörlü telefonlar bulunmaktadır. Hacettepe Öğrenci Yurtlarında bir kondisyon salonu ve diş laboratuvarı vardır. Yurtların otomasyona geçmesi nedeniyle, öğrenci ve personel giriş-çıkışları yurt girişlerinde bulunan turnikelerle kartlı olarak yapılmaktadır

Beşevler Konservatuvar Yerleşkesi’ndeki Yurtlarda ise 90 kız ve 115 erkek olmak üzere toplam 205 öğrenci barınabilmektedir. Yurtlara her yıl boş kontenjan oranında öğrenci kabulü yapılmakta olup, öğrencilerin seçiminde gözetilen temel ilke öğrencinin başarı durumu ile ekonomik düzeyidir.

* Beytepe Öğrenci Evleri Öğrencilerin her türlü gereksinimine cevap verebilen ve 800 kişiye barınma olanağı sağlayan Beytepe Öğrenci Evleri (8 blok) Beytepe Yerleşkesi’nde yer almaktadır. Odalar çift kişiliktir ve öğrencilere aile ortamı rahatlığında çalışma olanağı sağlayacak şekilde düzenlenmiştir.

Bu evlerden yararlanmak isteyen öğrencilerin Beytepe Öğrenci Evleri Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekmektedir.

Şehit çocukları, durumlarını belgeledikleri takdirde sırasız ve ücretsiz olarak Beytepe Öğrenci Evleri’ne yerleştirilirler.

* Kız Öğrenci Stüdyoları Beytepe Yerleşkesi’nde bulunan Öğrenci Stüdyolarında kız öğrenciler barınmaktadır. Stüdyolar 40 m2 alanda oturma/mutfak, banyo ve yatak odasını içermektedir.

* Hacettepe Oteli Banyo ve tuvaletleri içinde olan ve tek kişilik odalardan oluşan Sıhhıye Yerleşkesi’ndeki otel öğrencilere, öğretim elemanlarına ve Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri’nde tedavi gören hasta yakınlarına hizmet vermektedir.

* Ekonomik sıkıntıları nedeniyle, kendi başvuruları doğrultusunda ve ilgili birimlerce durumu uygun görülen öğrencilere kafeteryalardan çalışma bursu karşılığı yemek ve kahvaltı olanağı sağlanmaktadır. Üniversite öğrencilerinin tümü öğle yemeği, yurt öğrencileri ise öğle ve akşam yemeği gereksinimlerini bu kafeteryalardan karşılayabilmektedir. Ayrıca öğrencilerimize tüm yerleşkelerimizde her gün 08.00 - 09.30 saatleri arasında sabah kahvaltısı verilmektedir.

* Kış mevsiminde Elmadağ Kayak Merkezi’nde bulunan Arslan Gündaş Kayak Evinde, yaz ve kış aylarında öğrenci ve personele hizmet verilmektedir.

SPORve KÜLTÜR

Öğrenci toplulukları yıl boyunca öğrencilere, akademik ve idari personele yönelik çeşitli konser, panel, film gösterimleri düzenlemektedir. Ayrıca her yıl Kültür ve Sanat Şenliği, Gençlik Haftası etkinlikleri ve geleneksel Spor Şenliği yapılmaktadır. Üniversite bünyesinde spor takımları bayan ve erkek olarak yıl içerisinde Üniversitelerarası Turnuvalara katılmaktadır. 2003 - 2004 eğitim öğretim yılı sonunda yenilenmiş öğrenci kafeteryaları ve öğrenci sosyal etkinlikleri için oluşturulan hizmet binası açılmış ve öğrencilerimizin her türlü kültürel ve sosyal etkinlikleri için hizmetine sunulmuştur.

SAĞLIK HİZMETLERİ

Sağlık Hizmetleri Öğrencilerin sağlık sorunları Beytepe ve Sıhhıye Yerleşkeleri’nde ve Keçiören Sosyal Hizmetler Bölümü’nde ile Konservatuar’da bulunan Öğrenci Sağlık Merkezlerince, Öğrenci Sosyal Hizmetler Birimi bütçesinden Devlet Memurları Tedavi giderleri Uygulama Talimatı Hükümlerince çözümlenmektedir. Bu merkezlerde sorunları giderilemeyen öğrenciler Hacettepe Hastanesi’ne ve diğer ilgili hastanelere sevk edilerek tedavi edilmektedir. Sağlık Merkezlerinden üniversite kimliği ile başvuran ve YÖK tarafından belirlenen muayene ücretini ödeyen tüm öğrenciler yararlanabilirler.

Muayeneleri yapılan öğrencilerin ilaçları ise yine yerleşkelerde bulunan Uygulama Eczaneleri’nce karşılanmaktadır. Mediko Sosyal Merkezi bünyesinde öğrencilere koruyucu ve geliştirici ruh sağlığı hizmetleri verilmekte ve tedavi edici, klinik programları uygulanmaktadır. HÜ Sağlık Merkezleri çalışmaları ile ilgili ayrıntılı bilgi ve raporlara Sağlık Merkezleri internet web sitesinden www.sagmer.hacettepe.edu.tr ulaşabilirler.

LABORATUVARLAR

Hacettepe Üniversitesi’ndeki laboratuvar sayısı 200’ün üzerindedir. Uygulamalı eğitim veren bütün birimlerin kendi bünyelerinde eğitim ve araştırmalara yönelik olarak hizmet veren laboratuvarlar bulunmaktadır.

İleri teknoloji ürünü cihazlarla donatılmış olan araştırma laboratuvarları "Center of Excellence" düzeyindedir. Üniversite bünyesinde yer alan Biyopolimer, Biyoyararlanım, Doping Kontrol, İnce Kesit, Malzeme Bilimleri, Nükleer Tıp, Süper İletkenlik ve Yüksek Enerji Laboratuvarları ülkemizin "referans" laboratuvarlarıdır.

Üniversitenin çeşitli bölümlerinde tüm öğrencilerin kullanımına açık, genel amaçlı bilgisayar laboratuvarları da bulunmaktadır.

TOBB ÜNİVERSİTESİ

Girişimciliğin üniversitesi/images/100/0x0/55ea1379f018fbb8f869d5ba

BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ

Üniversite Kuruluş Tarihi: 2003

Rektör: Prof. Dr. Tahsin KESİCİ

Öğrenim Dili: Türkçe (Ayrıca uluslararası belgeli olarak İngilizce ve 2. yabancı dil eğitimi)

İletişim bilgileri: Adres: Söğütözü Caddesi, No: 43 Söğütözü / ANKARA 06560

Web: www.etu.edu.tr

Telefon :0 312 292 40 00

Faks: 0 312 287 19 46

Öğrenci Sayısı: Lisansta 1617, yükseklisansta 95 olmak üzere toplam 1712 öğrenci

2008-2009 eğitim öğretim yılında alınacak öğrenci sayısı 480

Akademik Personel Sayısı: 141

Öğrenim Süresi: 4 yıl (Hazırlık hariç)

Üniversite Türü: Vakıf

Ücret: 16.750 YTL(Lisans programlarında her bölüm için ücret aynıdır.)

3 dönemli eğitim sistemi: TOBB ETÜ, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek sanayi-üniversite iş birliğine gerçek anlamını veren Ortak Eğitim Programı’nı hayata geçirmiştir. TOBB ETÜ öğrencileri ikinci sınıftan itibaren yılda iki değil 3 dönemli eğitim görürler. Bu üç dönemden birinde 4 ay süreyle kendi alanlarındaki iş yerlerinde ücretli olarak fiilen çalışarak, teorik olarak öğrendiklerini pratik olarak uygularlar. Böylece mezun olduklarında yaklaşık bir yıllık iş deneyimine sahip olurlar.1

AKADEMİK PROFİL

Fakülte ve Bölümler: 4 Fakülte ve 11 Bölüm

Mühendislik Fakültesi’nde Elektrik Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümleri,

İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde İşletme, İktisat, Uluslararası İlişkiler bölümleri,

Fen Edebiyat Fakültesi’nde Matematik, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı bölümleri,

Güzel Sanatlar Fakültesi’nde ise Sanat Tasarımı bölümü mevcuttur.

Enstitüler: Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Öğrenci hizmetleri

Burs ve barınma: Burslu programlara yerleştirilen öğrencilerden öğrenim ücreti alınmaz ve yerleşme puanı türüne göre her yıl üniversitedeki eğitim öğretim süresince yaşam katkı payı ödenir.

ÖSS derecelerine göre ilk 4000’e girerek Üstün Başarı Burslu programlara yerleştirilen öğrencilere derecelerine ve alanlarına göre 1.200 YTL ile 100 YTL arasında değişen yaşam katkı payı aylık olarak ödenir.

ÖSYM tarafından burslu kontenjanlara yerleştirilen öğrenciler hariç, akademik yıl içinde ders yükünün tamamına kayıtlı ve yıl sonunda yıllık akademik ortalaması 3.50 ve üzeri olan ve üniversite tarafından saptanmış kontenjanlara giren öğrenciler izleyen akademik yılda eğitim ücretinden muaf tutulurlar.

Ayrıca tüm burslu öğrencilere inşaatı tamamlandığında üniversiteye ait konuk evinde ücretsiz barınma olanağı sağlanacaktır. Konuk evi inşaatı tamamlanana kadar Ankara dışından gelen ve çeşitli yurtlarda kalan burslu öğrencilerin aylık yurt ücretinin 500 YTL’ye kadar olan miktarı üniversite tarafından ödenmektedir. Bu öğrencilere eğitim-öğretim yılı başında yapacakları tercihe göre yurt yerine evde kalmak istedikleri takdirde, eğitim-öğretim süresince yurt katkı payının yarısı olan 250.- YTL katkı payı ödenir.

KÜTÜPHANE

İki bin metrekarelik, 2 kattan oluşan kütüphane, kablolu ve kablosuz internet altyapısı ile donatılmıştır. 100 bin ciltlik raf, 300 kişilik oturma kapasitesine sahip olan kütüphane açılış koleksiyonu Türkçe, yabancı dillerde 30 bin kitap ve yayından oluşmaktadır. Abone olunan veri tabanları ile 30 binden fazla kitap ve 250 binden fazla makaleye erişilebilmektedir. TOBB ETÜ kütüphanesinde elektronik kitap, DVD, VCD film, seçkin müzik ve belgesellerden oluşan multi-media koleksiyonları yer almaktadır.

Kütüphanede, grup çalışma odaları ve geniş çalışma mekánları ile öğrencilerin projelerini tartışabilecekleri ortamlar bulunmaktadır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin yaklaşık 20 bin kitaplık kütüphanesi yeniden düzenlenerek TOBB ETÜ kütüphanesine devredilmiştir.

 

TOBB ETÜ, öğrenci merkezli bir üniversite olarak henüz ilk yılında öğrenci konseyi seçimlerini yapmış ve öğrencilerin yönetime etkin katılımını sağladı. Öğrencilerin sosyal, kültürel ve sanatsal etkinleri ile sportif faaliyetlerini geniş imkánlarla destekleyen 49 öğrenci topluluğunun faaliyetleri için her yıl Üniversite bütçesinden yeterli pay ayrılmakta.

Yazarın Tüm Yazıları