CUMHURİYETİN İZLERİNİ TAŞIYAN YAPILAR

Bir süre önce Türkiye’nin ilk konservatuarı olan ve halen Mamak Belediyesi tarafından Kültür Merkezi olarak kullanılan Konservatuvarla ilgili önerilerimi sizlerle paylaşmıştım.

Haberin Devamı

Ankara’da görülmeye değer, Cumhuriyetin izlerini taşıyan ve kültür ekonomilerine katkı sağlayacak yapıları ve buralardaki etkinlikleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.
Ankara’nın kültür yaşamında mimarinin özel bir önemi vardır. Bugün Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ‘nün bulunduğu ve giriş katında “Küçük Tiyatro” ve “Oda Tiyatrosu” nun yer aldığı EVKAF (II. VAKIF) APARTMANI bunlardan biridir. Yapının bir özelliği de Ankara’da yabancı mimarlar tarafından inşa edilen birçok bina yanında Mimar Kemalettin Bey tarafından yapılmış olmasıdır. Cumhuriyet Döneminin en güzel 10 binası arasında değerlendirilmektedir.

NAZARA ÇARPAN BÜYÜK BİNA

Ankara’ya atanan devlet memurlarının ve Milletvekillerinin konut sorunlarını çözmeye yönelik olarak düşünülen Evkaf Apartmanı, ilk çok katlı toplu konut uygulamalarındandır. Yapıldığı yıllarda Ankara’nın en görkemli binalarından biri olan apartmana ilişkin olarak 1929 tarihli Hakimiyet-i Milliye gazetesinde şöyle denilmektedir: “İstasyondan çıkar çıkmaz nazara hemen çarpan bu büyük bina, başlı başına küçücük bir şehir ve alemdir. Amerika’nın büyük binalarına verilen gök yaran sıfatını biz de Ankara’mızda şimdilik bu binaya verebiliriz. Altı katında bulunan salonlardan başka, yedi odalı ve beş odalı yirmi altı büyük apartman ve alt katında on iki mağaza vardır...”
Bir zamanlar Orhan Veli Kanık, Ahmet Hamdi Tanpınar, Saip Tuna gibi yazar ve ressamların da yaşadığı bina, zamanla kiralık konut işlevini yitirmiş, çeşitli devlet kuruluşları tarafından kullanılmıştır. 1 Ekim 1949’dan itibaren Küçük Sahne’ye 1959’dan sonra da Oda Tiyatrosu’na ev sahipliği yapmaktadır.
ATİD olarak kültür ekonomilerinin kentlerin yaşamına yapacağı katkıların artırılması yönündeki ilkelerimiz doğrultusunda Mimariyle birlikte, sahip olduğumuz Drama Edebiyatının da kentlerin tanıtım yüzünü oluşturan kültür değerleri arasına katılabilmesi, geçmiş ve geleceğin birleştirilmesi açısından önem taşıyor.

Haberin Devamı

AFİŞ KOSTÜM VE DEKORLAR MÜZESİ

Somut olmayan Dünya Kültürel Miras Listesine dahil edilen KARAGÖZ başta olmak üzere, sahne ve gölge oyunlarımızın tarihinin unutulmamasını, sahnelerden gelen bir kişi olarak istiyorum. Bu anlamda bir süre önce Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan tanıtım kitabının da verdiği ilhamla, tiyatrolarımızda “Tiyatro Afişleri, Kostümleri ve Dekorları Sergisi” açılmasını önermek istiyorum.
Bunun dekorlarla, kostümlerle, afişlerle fotoğraf çektirme anlamına gelen uygulamalı bir sergi haline dönüştürülmesi, ilgiyi daha da artıracaktır. Kendinizi, Damdaki Kemancı’nın ya da IV’ncü Murat’ın kostümleri ile görmek, Aida’nın ortamında Mısır’ı yaşamak ayrı bir keyif olacaktır.
Ankara’nın Devlet Tiyatroları ve Operası ile İstanbul’un Şehir Tiyatroları’nın geleneği ve ellerinde bulunan malzeme bu sergiler için yeterli olacaktır. Anadolu’daki diğer kentlerimizde de sahne gösterileri, âşık gelenekleri bu kapsamda gündeme gelebilecektir.

Yazarın Tüm Yazıları