Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu heyecanı başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu heyecanı başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2011 11:34

Türkiye'nin en önemli spor organizasyonlarından biri haline gelen ve 176'sı sporcu olmak üzere yaklaşık 1000 kişilik kafilenin 8 gün sürecek, bin 387 kilometrelik 47. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu için tüm hazırlıklar tamamlandı.

Son yıllarda uluslararası bisiklet takviminde en önemli organizasyonlardan biri olarak görülmeye başlayan tur, 24 Nisan-1 Mayıs 2011 tarihleri arasında, geçmiş yıllardan farklı olarak “Kıtalararası Etaplı Bisiklet Turu” olarak gerçekleştirilecek. 2 HC klasmanında Avrupa turları arasında en prestijli turlardan biri durumunda olan 47. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, 24 Nisan'da İstanbul etap yarışı ile başlayacak. Bu yarışta sporcular, Sultanahmet Meydanı'ndan start alacaklar ve Boğaz Köprüsü'nü geçip, Bağdat Caddesi'ne ulaşarak Bağdat Caddesi ve Sahil Yolu'nda 8 tur atarak yarışı tamamlayacaklar. Sporcular 1. etap yarışında 121 kilometre pedal çevirecek.

ETAPLAR

İstanbul'daki yarışın ardından uçakla İzmir'e, oradan da Kuşadası'na geçecek sporcular, yarışın ikinci startını buradan alacaklar. 22 takımdan 176 sporcu ve 700 civarında görevliden oluşacak yaklaşık 1000 kişilik ekip, 8 gün boyunca Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerle dolu parkurlardan geçerek bin 1387 kilometre yol katettikten sonra yarışı Alanya'da tamamlayacak.

Sporcular, 8 gün sürecek turda, sırasıyla şu etapları geçecek:
1. Etap: İstanbul'da (121 kilometre)
2. Etap: Kuşadası–Turgutreis (181 kilometre)
3. Etap: Bodrum–Marmaris (166 kilometre)
4. Etap: Marmaris–Pamukkale (209 kilometre)
5. Etap: Denizli–Fethiye (221 kilometre)
6. Etap: Fethiye–Finike (194 kilometre)
7. Etap: Tekirova–Manavgat (135 kilometre)
8. Etap: Side–Alanya (160 kilometre)

2 PROFESYONEL TÜRK TAKIMI

47. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda bu yıl 6 profesyonel, 14 profesyonel kıta takımı ve Türkiye'den 2 uluslararası kıta takımı olmak üzere toplam 22 takım sporcusu mücadele edecek. Yarışmadaki en önemli yeniliklerden biri, turda ilk kez iki Türk takımının mücadele edecek olması. Daha önceki yıllarda Türkiye adına sadece milli takımın yarıştığı turda, bu kez Türk takımları profesyonel statüyle yarışacak. Turda mücadele edecek Manisaspor Bisiklet Takımı ve Konya Şekerspor Vivelo, bu tura katılabilmek için amatörlükten yarı profesyonelliğe geçiş yaparak uluslararası kıta takımı statüsünü kazandı.

47. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'na katılacak takımların isimleri şöyle açıklandı:
Profesyonel Takımlar: Omega Pharma-Lotto, Garmin-Cervélo, Lampre-ISD, Liquigas-Cannondale, Team Saxo Bank and Team Astana.
Profesyonel Kıta Takımları: Andoni-Giocattoli, Andalucia-Caja Granada, Caja Rural, Cofidis, Colombia es Pasion, Colnago-CSF, De Rosa-Ceramica Flaminia, FDJ, Farnese Vini-Neri Sottoli, Skil-Shimano, Team Type 1, Team Netapp, Team Spidertech and Veranda;s Willems.
Uluslararası Kıta Takımları: Manisaspor Bisiklet Takımı ve Konya Şeker Spor-Vivelo.

120'DEN FAZLA ÜLKEDE İZLENECEK

Türkiye'nin en önemli tarihi ve doğal güzelliğe sahip yörelerinde gerçekleşecek tur, bu yıl da Eurosport ve TRT aracılığıyla canlı yayınlanacak. Yapılan anlaşmaya göre, TRT, her etabın son 2,5 saatini, Eurosport ise her etabın son 1,5-2 saatini canlı yayınlayacak. Toplamda TRT 1 tarafından 20, Eurosport tarafından ise tekrarlarla birlikte 17 saat yayın gerçekleştirilecek. Bu yayınlar, 120'den fazla ülkede 28 dilde yapılacak. Yayın yapılan ülkelerde yaklaşık 1 milyar kişinin bu yayınları izleme imkanı olduğu bildirildi. Belçika'dan gelen ve dünyanın en önemli organizasyonlarını çekmesiyle tanınan 102 kişilik canlı yayın ekibinde, 2 helikopter, 1 uçak, 4 motosikletli ve 8 sabit kameraman bulunuyor.

Ayrıca 16 kişilik hakem heyeti, 14 kişilik yönetici kadro, 10 kişilik medya ilişkileri ekibi, 9 kişilik tören ekibi, 65 kişilik start/finish ekibi, 110 kişilik takım-yol ekibi ve görevliler, 180 araç, 100 şoför, 100'ün üzerinde yerli ve yabancı VIP misafir, 3 ambulans ve bu ambulanslardaki sağlık ekibi, 25 kişilik catering ekibi, 45 motosikletli özel güvenlik, 10 motosikletli polis ve 100'ün üzerinde medya mensubundan oluşacak yaklaşık 900 kişilik dev kafile, sekiz gün boyunca 50'ye yakın otelde konaklama yapacak. Organizasyonda yüzlerce polis ve jandarma da görev yapacak.

Geçen yıl yapılan turla ilgili olarak televizyon yayınlarının yanı sıra gazete, dergi ve haber portallarında bin 500'e yakın haber yayınlandığı ve bu yayınların reklam değerinin 285 milyon dolar civarında olduğu bildirildi.

TURDAKİ YENİLİKLER

Turda en göze çarpan yenilik, kıtalalarası özelliğe kavuşması. Geçen yıl Sultanahmet Meydanı'nda yapılan prolog yarışı bu yıl Sultanahmet Meydanı'nda başlayıp, Bağdat Caddesi'nde son bulacak. Böylece sporcular Avrupa Kıtası'ndan Asya kıtasına geçecekler.

Turdaki bir diğer yenilik de, Antalya'da yapılan start ve finişin iptal edilmesi, yerine turun 7. etabının Manavgat'ta bitirilmesi ve 8. etap startının Side'den verilmesi... Ayrıca geçen yıl Alanya ilçesinde 2 tur atan sporcular bu yıl 4 tur atacak. Böylece halkın sporcuları daha fazla izleyebilmesi sağlanacak.

Önemli yeniliklerden biri de ilk kez iki Türk takımının tura katılması ve bu takımların profesyonel statüyle yarışması... Önceki yıllarda Türkiye'de profesyonel takım olmadığı için Türkiye adına sadece Türk Milli Takımı yarışabiliyordu.
Öte yandan, her yıl turun ya başlangıcına ya da bitimine katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bu yıl hem başlangıç hem de bitişine katılması bekleniyor.

“ŞÖLEN HAVASINA DÖNÜŞTÜRELİM”

Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, 47. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ile ilgili her türlü hazırlıkların tamamlandığını ve büyük organizasyon için geri sayımın başladığını bildirdi. Her geçen yıl öncekinden başarılı olan organizasyonun, bu yıl da önemli yeniliklere sahne olacağını anlatan Müftüoğlu, şu an itibarıyla en önemsedikleri şeylerin başında vatandaşların tura göstereceği ilgi olduğunu dile getirdi.

Her etapta ve yol boyunca vatandaşların yarışı izleyerek, sporcuların geçececeği güzergahları çeşitli aktivitelerle renklendirerek, yörelerini televizyonlar aracılığıyla tanıtmasının önemine değinen Müftüoğlu, “Dünyanın en önemli organizasyonları arasına giren turu bir şölen havasına dönüştürmek için herkesin sokağa dökülerek sporcuları desteklemesini bekliyorum. Böylece hem turun hem de o yörenin marka değeri artacak” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!