Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin görüşmesi sona erdi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2017 14:27

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, Rusya'dan MS-21 uçakları almakla ilgileniyor. Rusya ve Türkiye arasında vize serbestisi sağlanması için eylemlerimizi hızlandırmalıyız, bu konu yakın zamanda çözümlenebilir. Suriye'de akan kanın durması için ortak çabalarda bulunmalıyız" dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarda bulunmak üzere Rusya’nın başkenti Moskova’ya geldi. Erdoğan havalimanında Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksey Meşkov’un yanı sıra Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi ve yetkililer tarafından karşılandı. Kremlin Sarayı'nda saat 14.12'de başlayan görüşme 1 saat 15 dakika sürdü. Heyetler arası görüşmelere geçildi.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Kremlin'deki baş başa görüşme hakkındaki açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın konuşması özetle şöyle: "Rusya ve Türkiye, ilişkilerin geliştirilmesi önündeki tüm engelleri kaldırmalı, tüm yaptırımlar iptal edilmeli. Ülkelerimiz arasındaki uçak seferlerinin sayısı artırılmalı.Akkuyu nükleer güç santralinin inşası Türkiye için hayati önem taşıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE MS-21 UÇAĞI İLE İLGİLENİYOR

Türkiye, Rusya'dan MS-21 uçakları almakla ilgileniyor. Rusya ve Türkiye arasındaki askeri işbirliği çok önemli, bunu Putin'le konuştuk. Rusya ve Türkiye arasında vize serbestisi sağlanması için eylemlerimizi hızlandırmalıyız, bu konu yakın zamanda çözümlenebilir. Suriye'de akan kanın durması için ortak çabalarda bulunmalıyız."

MS-21 YOLCU UÇAĞI

MS-21 , Rusça 21. Yüzyılın Yolcu Uçağı anlamına geliyor. United Aircraft Corporation'a (UAC) bağlı Irkut ve Yakovlev tarafından geliştirilen uçaklar 150-212 kişilik kapasiteye ve kısa ile orta menzilli çift motora sahip.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin görüşmesi sona erdi

 

TOPLANTININ BAŞINDA BU AÇIKLAMALARI YAPTILAR

Toplantının başında iki lider kameraların karşısına geçti. Putin, "Bu formatta uzun zaman sonra ilk görüşmemiz. Aradan çok zaman geçtiği halde Rus-Türk ilişkilerinin gelişmesi için çalışıyoruz. Başta Suriye krizi olmak üzere dünyadaki krizlerin çözümü ile ilgili olarak çalışmalarımızı aktif bir şekilde sürdürüyoruz" dedi. Putin, "Askeri ve özel servisler arasında yapıcı görüşme sürüyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin görüşmesi sona erdi

PUTİN: BÖYLE YAKIN BİR İŞBİRLİĞİNİ KİMSE BEKLEMİYORDU

Putin, şunları söyledi: "Rusya ve Türkiye, son zamanlarda Suriye dahil olmak üzere dünyadaki krizleri çözmek için aktif bir biçimde çalışıyor. Rusya ve Türkiye, savunma kurumları ve istihbarat teşkilatları düzeyinde iyi ve etkili ilişkiler kurdu. Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler hızlı bir tempo ile onarılıyor, Moskova böyle olduğu için mutlu. İlişkilerimizin hak ettiği seviyeye yükselmesi için aktif bir biçimde çalışıyoruz. Rusya ve Türkiye askerleri arasında böyle yakın bir işbirliği kurulacağını kimse beklemiyordu."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ÜDİK toplantısında ara verme süreci yaşandığını kaydederek, “Geçen yıl, Dünya Enerji Kongresinde bir araya geldik. Bu süreci tetiklemesi bakımından çok çok hayırlı bir kongreydi. Zira, enerji noktasında işbirliğimiz Türkiye-Rusya arasında çok çok farklı. Gerek petrolde gerek doğalgazda bu süreç artarak devam ediyor. Özellikle Türk Akımı olsun, Akkuyu Nükleer Enerji Santralindeki çalışmalar hızla normalleşme süreci içerisinde devam ediyor. Ekonomik, ticari, askeri, savunma sanayine yönelik birçok alanda atacağımız adımlar bugünkü toplantımızın ana başlıklarını teşkil edecek. Bölge sorunlarını etraflıca ele alacağımız bu ÜDİK Toplantısı gerek bölgeyi gerekse ülkelerimizin bu süreçteki etkinliğini daha da arttıracaktır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

 Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan hazır bulundu. Rus tarafında ise görüşmeye Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da katıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!