Çulcu: Ulusoy işime karışırsa, çeker giderim

Güncelleme Tarihi:

Çulcu: Ulusoy işime karışırsa, çeker giderim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2007 14:35

MHK Başkanı Mustafa Çulcu, Haluk Ulusoy'un, iç işlerine karıştığı anda bunu kamuoyuna açıklayıp, görevini bırakacağını söyledi.Ligin ikinci yarışında işlerinin daha da zor olacağını ifade eden Çulcu, "Eşimle ağabey kardeş gibi olduk" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin (TSYD) düzenlediği “44. Yıl Sporun Zirvesi Semineri” sürüyor. Lara'daki Larespark Otel'de yapılan seminerde, 2. günün ilk bölümünde ”Hakemler açısından ilk yarının değerlendirmesi” konulu oturum yapıldı.

Gazeteci Ahmet Çakır'ın yönettiği oturumda, Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Mustafa Çulcu, FIFA Kokartlı hakemler İsmet Arzuman ve Bülent Demirlek, hakemler açısından ilk yarının değerlendirmesini yaptı.
Bir soruya yanıt veren Çulcu, Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy'un, iç işlerine karıştığı anda bunu kamuoyuna açıklayıp, görevini bırakacağını belirtti. “MHK başkanları, hep (Federasyon başkanından baskı görüyor musunuz, atamalara karışıyor mu) sorusuna (İşimize kimse karışmaz) yanıtı verdi, ama kamuoyu bu açıklamalara rağmen neden inanmışlık sergileyemiyor” şeklindeki soruyu yanıtlayan Çulcu, “Haluk Ulusoy, benim federasyon başkanımdır. Federasyondaki her kurula başkanlık etme, oturumlarına katılma hakkına sahiptir. Bunun Türk spor kamuoyu tarafından yanlış anlaşılmasını bir türlü anlayamıyorum. Yarın Haluk Ulusoy gider Ahmet bey gelir. Ahmet bey gider, Mehmet bey gelir. Ben kendi işimi doğru yapmak zorundayım. Ben nasıl bir hakeme hükmedemiyorsam, kimse de bana hükmedemez. Haluk Bey ve yönetim kurulunun bir tek FIFA hakem listesi oluşumunda tasarrufu olmuştur. Başarılı olmayan bir hakem oraya koyulmadı ki. Bir gün olsun sayın başkanım bana (Bu maça neden Bülent Demirlek'i atadın) demedi. Kavgalar dövüşler oldu, beni arayıp bir gün (Neden bu hakemi o maça atadın) diye soru bile sormadı. Sevgili başkanım Haluk Ulusoy'un günahını almayın lütfen. Kendimi ve kurumumu korumak adına konuşuyorum, yapmadı. Haluk Ulusoy iç işlerime karışırsa, kamuoyuna ifade eder, ayrılır giderim” dedi.

Haberin Devamı

“İKİNCİ YARIDA İŞİMİZ ÇOK ZOR”

Çulcu, Futbol Federasyonu'ndaki seçim tartışmalarının, ligin ikinci yarısında, MHK'nin işini bir hayli zorlaştıracağını söyledi. Olağanüstü genel kurul yapılması için imza veren kulüplerin muhalif olarak değerlendirileceği bir ortamın oluştuğunu anlatan Çulcu, "İkinci yarıda hangi maça hangi hakemi atasak, hangi maçı hangi hakem yönetse sıkıntıları yaşanacak. (Biz muhaliftik o yüzden mi bize bunlar yapılıyor) gibi sorularla karşılaşacağız. Vicdanımı rahatsız edecek hiçbir şey yok. Ligin sonuna kadar, görev yaptığım sürece, dimdik ayaktayız. Hiç kimseye karşı bir borcumuz yok, bağlılığımız yok. Bir tek yüce Allah'a can borcum var onun için buradayım. Buraya göreve gelirken, kimseden icazet alarak gelmedim. Adam gibi geldim, adam gibi görev yapıp, adam gibi gitmek istiyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

“BEN DE KÜPE TAKACAĞIM”

Lige verilen arayı fırsat bilerek sakal bırakan hakem Arzuman'ın yeni imajı, hakemlerle ilgili oturumda farklı bir konuyu da gündeme getirdi. Arzuman'ın sakalıyla ilgili salonda zaman zaman çeşitli espriler yapılırken, Mustafa Çulcu, Arzuman'ın yeni imajını desteklediğini, hakemlerin sakal bırakıp, saç uzatıp, küpe takabileceklerini ifade etti. Çulcu, Arzuman'a maçlara top sakallı çıkabileceğini söyledi.

Arzuman'ın seminere gelirken kendisini arayıp sakallı olduğunu bildirdiğini anlatan Çulcu, “İsmet sen de bu ülkenin insanısın, insansın. Top sakal da bırakırsın, küpe de takabilirsin” dediğini belirtti.

“EŞİMLE AĞABEY KARDEŞ GİBİ OLDUK”

Haberin Devamı

Çulcu, MHK Başkanlığı görevinde geride bıraktığı 1 yılın yaşamından en az 10 yılı aldığını, ailesini ayırdığı zamanı da kısıtlamak zorunda kaldığını kaydetti.  Hakemliğin kendisine çok şey kazandırdığını anlatan Çulcu,  “1 yıl en az 10 yılımı aldı. Bugün bu koltukta oturuyorsam hakemliğim sayesinde oturuyorum. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde Edirne'den öteye gidememiştim, hakemliğim sayesinde 40 ülke gördüm. Üzülüyorum, eşimle ağabey kardeş gibi olduk, eve de gidemiyorum. Oğlum kapıyı açtığı zaman (Anne, babam diye iddia ettiğin adam yine geldi) diyor. Allah'a çok şükür geriye baktığım zaman şahsıma aileme namusuma bir şey getirecek hiçbir şey yapmadım. Hiçbir ayıbım, lafım, lekem yok çok şükür. Futbolun doğasında hata var, bizim de hatalarımız var” dedi.

Haberin Devamı

“KENDİMİZİ DART TAHTASI GİBİ GÖRÜYORUM”

Her zaman kişilerin hedefinde olduklarını ifade eden Çulcu, kendisini ve kurumunu dart tahtası gibi gördüğünü kaydetti. Kendisine ve kurumuna yapılan eleştirilere ve gösterilen tepkilere rağmen huzurlu olduğunu ve keyfinin yerinde olduğunu anlatan Çulcu, şöyle devam etti: “Hedef tahtası olan kişi ve kişileriz. Kendimizi dart tahtası gibi görüyorum. Bu olacaktır, doğaldır. Ben yastığa bir karış kala uykuya başlarım. Çünkü vicdanen beni rahatsız edecek hiçbir olay yok, içim rahat. Bu kadar eleştiri ve tepkilere rağmen huzurluyum, keyfim yerinde. 3. ve 4. haftalarda ciddi hatalarımız oldu. Lige verilen arada istişarede bulunduk ve toparlandık. İyi bir lig sezonu geçirdik. Son haftalarda Trabzonspor-Fenerbahçe maçıyla ilgili sansasyonel bir söylem oldu. Onun sonrasındaki iki hafta derbiler üst üste geldi. Ortam gerildi diye düşünüyoruz. O ana kadar iyi bir lig götürdüğümüzü, o andan sonra ligi iyi götürdüğümüzü gördük.”

Haberin Devamı

“MHK'NİN BAŞINA GELENLERİN HEPSİ ŞEREFSİZ Mİ”

Merkez Hakem Kurulu Başkanlığına gelen hemen herkesin çok fazla eleştirildiğini anlatan Çulcu, “MHK'nin başına gelenlerin hepsi şerefsiz mi, ahlaksız mı? Ben geldim bana da saldırıyorlar, namusuma ve aileme varacak derecede saldırıyorlar” diye konuştu.

Başkanlık koltuğuna oturanlara sahip çıkılmasını gerektiğini anlatan Mustafa Çulcu, şöyle devam etti:
“Bu koltuğa oturan bu kadar eleştirilirse kim oturacak bu koltuğa. Ben de geçerim televizyona sallarım bu çocuklara. Ben Don Kişot muyum? Ama birileri yapacak bu görevi. Haksız yerde bu kadar eleştiriyi hak etmiyoruz. Bu derece adaletsizce yargılanmayı, saldırıyı hak etmiyoruz. Bu koltuğa oturanlara sahip çıkalım. Son zamanlarda futbolu ve hakemliği değil kavgayı konuşuyoruz.”

“NEDEN AVRUPA'DA TÜRK HAKEMİ YOK”

“Neden Avrupa şampiyonaları veya Dünya kupalarına giden hakemimiz yok” şeklindeki soruyu da yanıtlayan Çulcu, Türk hakemlerinden Selçuk Dereli'nin şu anda 2. kategoride bulunduğunu, 1. kategoriye geçtiğinde ise Şampiyonlar Ligi'nde gruplarda ve Avrupa'da ön planda tutulan karşılaşmalarda maç yönetebileceğini bildirdi.
Hakemlerin yoğun bir şekilde eleştirildiği ve yıpratıldığı bir ortamda Avrupa'da önemli yerlere hakem göndermenin de zor olduğunu anlatan Çulcu, Selçuk Dereli ve onun arkasındaki diğer kategorilerdeki hakemlerin, destek verildiği taktirde kategorilerini yükselteceğine inandığını kaydetti.

ARZUMAN: HAKEMLİK BİR TERBİYE İŞİDİR

Hakemliğin bir terbiye işi olduğunu ifade eden FIFA kokartlı hakem Arzuman, seminere sakallı bir şekilde gelirken Mustafa Çulcu'dan izin aldığını bunun bir hakemlik terbiyesi olduğunu ifade etti.
Arzuman, eğer Çulcu izin verirse ikinci yarıda maçlara bu şekilde çıkmak istediğini belirtti.
Birinci Lig'de, 109 maç yönettiğini ve şu ana kadar kimsenin kendisine (Şu maç şöyle bitsin) şeklinde bir şey söylemediğini anlatan Arzuman, “Geçmişteki başkanlarımızdan da hiçbirisi, hakemlere bu şekilde tenezzülde bulunmadı. Bir bildiği olan varsa çıksın söylesin, biz de bu işten kurtulalım. Hiç olmazsa ülke futboluna katkı sağlanacaksa katkı sağlansın” diye konuştu.
Hakemlere yapılacak eleştirilerin katkı sağlayacak şekilde olmasını istediklerini anlatan Arzuman, onurlarını zedeleyen eleştirilere karşı olduklarını belirtti.

DEMİRLEK: İŞİMİZ, BİRİ BİZİ GÖZETLİYOR PROGRAMINDAKİ GİBİ

Bülent Demirlek, kendi mesleklerini, bir süre önce televizyonlarda yayınlanan “Biri bizi gözetliyor” yarışmasına benzetti. Çulcu ve Arzuman gibi hakaret dolu eleştirilere sitem eden Demirlek, “Biri bizi gözetliyor yarışma programı vardı. Bizim işimiz de gerçekten böyle. Bir maç yönetiyoruz, yorum yapıyoruz. Verdiğimiz kararlar herkes tarafından eleştirilebiliyor. Eleştiriye açık insanlarız. Yaptığımız hatalar var. Penaltıdır, sarıdır, kırmızıdır... Bunlar eleştirilsin. Ancak 'korktu', 'veremedi', 'tetikçi', 'onun adamı' gibi benzetmeler bizi çok üzüyor. Ligin ikinci devresinde zorlu bir lig bekliyor. Allah yardımcımız olsun" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!