Çuha çiçeği Her derde deva mı?

Doğadaki bitkilerde bulunan “gizli ilaçlar”dan bazıları, bazen laboratuvarlarda üretilen ilaçlardan daha değerlidir.

Haberin Devamı

Bütün sorun, bitkilerin içindeki “doğal moleküller”den doğru ve dikkatlice istifade edebilmektedir.
Doğal olan her şey “zararsız” ya da “faydalı” değildir. Bitkilerin içinde “doğal ama zararlı”; “doğal ama faydasız” binlerce molekül bu sağlığa faydalı “ilaç moleküller” ile birlikte ve iç içedir. Sorun da zaten bunları ayrıştırabilmekte, o molekülleri saflaştırıp güvenli hale getirebilmektedir.
Çuha çiçeği de ilaç bitkilerden biri ve bunu içindeki GLA’ya (Gamma Linolenik Asid) borçlu. Başka marifetleri de var tabii ki. Dr. Evren Altınel bakın o marifetler için neler yazmış...
“Biz hekimler her şeye iyi gelen ilaçlardan ve besin desteklerinden şüphelenir, ‘gaza, tuza, dize, göze iyi gelen’ ilaçlardan da desteklerden de uzak dururuz. Ancak doğa bazen bizi şaşırtacak denli yetenekli armağanlar sunar: Çuha çiçeği gibi...

Haberin Devamı

BİTKİSEL İLAÇLAR DA İYİDİR...

Çuha çiçeği, daha doğrusu Çuha çiçeği yağı (evening primrose oil), gamma linolenik asit (GLA) adlı yağ asidini içerir. Başka bitki türlerinde de GLA olmakla birlikte çuha çiçeği yağındaki yüzde 7-10 oranındaki GLA’nin yararlılığı daha yüksektir.
Çuha çiçeği yağının GLA içeriği, antienflamatuvar (yangı giderici) işlevi olan prostaglandin türüne dönüşür. Prostaglandinler, ilk olarak menide daha sonra rahim, beyin ve böbrekler gibi farklı birçok dokuda saptanmış bir tür yağ asididir.
Farklı kimyasal yapıları, özelliklerinin değişkenliğini sağlamıştır: Darbe almış dokuda ağrı ve enflamasyon (yangı) oluşumu, mide ve oniki parmak bağırsağı çeperini ülsere karşı koruma, kan basıncını düşürme ve rahim kasılmalarını uyarma gibi...
Çuha çiçeği yağı, regl öncesi göğüslerdeki şişkinlik ve duyarlılık artışı, karın ağrısı, menopozdaki kramplar gibi sıkıntıların yanı sıra kısırlık ve fibrokistik meme hastalığında da kullanılır. Egzama, akne, rozase, sedef gibi cilt yangısıyla seyreden tabloların alevlenme şiddetini azaltır, bu dönemleri seyrekleştirir.
Bir diyabet komplikasyonu olan diabetik nöropatinin (sinir hasarı) tedavisine destek olur. Mültipl skleroz tedavisinde yer alır. Romatoid artrit gibi eklemlerde yangı ile kendini gösteren durumlarda etkili olduğu ve Raynaud Fenomeni’nde soğuk nedeniyle dolaşımı bozulan parmaklara doğrudan sürülmesinin yararlı olduğu bildirilmiştir.
Hiperaktif çocuklarda etkili olduğunu gösteren yayınlar vardır. Alkolizm tedavisinde katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Depresyon tedavi planında da yer alır. Kilo yönetimi programları sırasında kullanıldığında kahverengi yağ dokuyu daha fazla kalori yakması için uyarmaktadır.
Günlük dozu en fazla 3000 mg olarak önerilmiştir. Bu miktar yaklaşık 250 mg GLA içerir. Daha yüksek yararlanım açısından yemek sırasında alınması önerilmiştir. Kan sulandırıcılar, epilepsi ve bazı psikiyatrik ilaçlarla birlikte kullanırken dikkat edilmelidir. Doğrusu, tüm destekler için geçerli olduğu üzere, çuha çiçeği yağını da hekime danışmadan kullanmamaktır.”

Yazarın Tüm Yazıları