CÜ'de 'İpek Yolu' konulu panel düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

CÜde İpek Yolu konulu panel düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2017 17:00

CÜ'de 'İpek Yolu' konulu panel düzenlendi

Haberin Devamı

SİVAS, (DHA)- SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından 'İpek Yolu' konulu panel düzenlendi.

CÜ Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele, CÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ünal Kılıç ve Prof. Dr. Mehmet Çimen, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Aksu ve öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı. Panelin ilk bölümünde konuşan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Işık, İpek Yolu'nun tarihi yapısı ve önemiyle ilgili açıklamalarda bulundu. İpek Yolu'nun, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı Devleti'nin ekonomik sistemini ayakta tutan en önemli yapılardan biri olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Işık, şunları söyledi:

"Doğu ile batıyı birleştiren bu kadim yol, yine o dönem Batılı güçlerin bir hamlesi olan coğrafi keşifler ile önemini yitirmiştir. Bu durum üç kıtada 400 yıl hüküm süren ulu çınar Osmanlı Devleti'nin ekonomik sisteminin zayıflamasına ve diğer sistemleri işleyemez hale getirip bozulmalarına neden olmuştur. Doğu ile batıyı birleştiren bu yolda sadece ticarete konu olan ipek gibi mallar taşınmadı aynı zamanda doğunun kültürü de batıya taşındı."



"GÜNÜMÜZÜN İPEĞİ ENERJİDİR"

Panelin ikinci bölümünde ise Ankara Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Aksoy konuştu. Günümüzde ipeğin yerini enerjinin aldığını belirten Aksoy, şunları söyledi:

"Ulu Çınar'ın tohumlarından yeşeren genç ve dinamik Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bu topraklarda ilelebet var olması, Allah'ın izniyle Türkiye sevdalısı vatandaşların birlikteliği ile mümkün olacaktır. Günümüzde Doğunun kıymetli eşyası ipek, bu kadim yol ile Batıya taşınmamaktadır. Lakin günümüzün ipeği enerjidir. Enerji denilince zihin haritalarımızda hala ilk sırayı petrol ve doğal gaz alır. Petrol ve doğal gaz denilince akla Kafkas ve Ortadoğu Coğrafyası gelmektedir. Orta Çağ'da ipekten mahrum olan batı günümüzde petrol ve doğal gazdan yoksundur. Bu iki kıymetli kaynak TANAP, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hatları ile enerji projeleri ve yolları ile Batıya taşınmaktadır."

Rektör yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çimen panelin sonunda katılımcılara plaket verdi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!