Çözüm modeli

SAYIN Başbakan... Açıkladığınız ve yürürlüğe konan yeni teşvik sisteminin hedef alınan rahatlığı sağlamayacağına ve netice vermeyeceğine inanmaktayım. Bu görüşümün sebebi de, Türkiye’nin 29 yıldan beri yanlış ekonomi ve para politikaları ile idare edilmiş olmasıdır.

Bu müddet zarfında Türkiye, kur-faiz-borsa üçgeninden ibaret olan ve sadece para ticaretine dayanan bir modele esir edilmiş ve üretken bir ekonomi modelinden uzaklaştırılmıştır. Yani yığınakta hata yapılmıştır ve bu hatada ısrar edilmektedir. (...)

Öyle bir modele geçilmelidir ki; Türkiye ve Türk milleti, topyekûn bir kalkınmaya götürülsün. Türkiye’nin elinde bu güç ve imkánlar vardır. Ama; bu gücü ve imkánları 29 yıldan beri kullanan çıkmamıştır. Bunu başarabilmek için alınacak tedbirler de bellidir:

Dolar ticaretini sonlandırmak. Ağustos 1989 tarihinde yürürlüğe konan 32 sayılı konvertibilite kararının gözden geçirilmesi ve bazı uygulamaların yeniden düzenlenmesi.

Halkı ezen ve güçsüzleştiren dolaylı vergilerin kaldırılması veya halkı rahatsız etmeyecek şekilde oranlarının düşürülmesi.

Başta akaryakıt olmak üzere enerji fiyatlarının düşürülmesi. (Enerji, tüketim malı değil, endirekt üretim vasıtasıdır.)

Tedavüldeki Türk parası miktarının, olması gereken seviyeye çıkarılması. (1984 yılı başından itibaren tedavüldeki Türk parası azaltılarak, yabancı paralar tedavüle sokulmuştur. Bu durum da döviz ticaretini doğurmuştur. Döviz ticareti, en büyük ve en kárlı sektör haline getirilmiştir. Bu yüzden de Türkiye aşırı borçlanmış ve nahak yere faiz ödemiştir.)

Bankalara çekidüzen verilmeli ve halkı soyan uygulamaları sonlandırılmalıdır. Merkez Bankası’nın fonlamaları, üretime ve istihdama matuf uzun ve orta vadeli krediler için kullanılmalıdır. (Banka bilançolarının analizi, ışık tutmaya yeterlidir.)

Kayıtdışı işlemleri önleyecek tedbirler alınmalı ve denetim birimleri güçlendirilmelidir.

İhracat teşvikleri gözden geçirilmeli ve hayali ithalat ile hayali ihracatı engelleyecek ciddi tedbirler getirilmelidir. (Ölçüsüz ve denetimsiz teşvikler, yerli üreticilerin rekabet gücünü ortadan kaldırmaktadır ve bu yola başvuranları ödüllendirmektedir.)

Ülke meselelerini dikkatli biçimde ve yakından izleyen bir vatandaş olarak demokratik haklarımı kullanarak, duygu, düşünce ve görüşlerimi arz ettim. Dikkate alacağınıza inanmaktayım. Görüşlerimi ispatlamaya da hazırım.

Ecz. Hüsnü AKINCI - KADIKÖY

AK-parti, Zahid AKman vs...

"Bütün renkler hızla kirleniyordu, birinciliği beyaza verdiler."Özdemir Asaf

Futbolcu köle değildir

KAYSERİSPOR’lu Mehmet Topuz’un Kayserispor Başkanı tarafından önce Beşiktaş’a, sonrada kendinden habersiz ve rızasını almadan sanki köle gibi Fenerbahçe’ye verilmesi ne kadar doğrudur?

’Futbol Sadece Futbol Değildir" diye bir kitap var; herkes okumalı.

Bu olayda fiyatı arttırmak için yapılan manevralar var mı bilmem ama benim ilgimi çeken futbolcusunun fikrini hiç önemsemeyen, saygı göstermeyen, bu futbolcu benim kaptanımdı diye düşünemeyen bir başkanın yerilmesi gerektiğine inandığımdır. İnsanlar köle değildir.

Funda YAMANEL-LONDRA

DTP’li Türk, Başbuğ’u istiskal edemez

DTP Başkanı Türk, Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un, biz görevimizi sonuna kadar yapar, eşkiyayı temizleriz, beyanına karşı, bizim muhatabımız siyasilerdir diyerek aklınca Genelkurmay Başkanı’nı istiskal etmeye çalışmış. Türk ve partisinin birinci muhatabının Kandil ve İmralı olduğunu herkes biliyor. Hal böyleyken, biz Genelkurmay Başkanı’nı muhatap almayız, demek, Türk ve Türk gibi özgün demokratların artık kanıksanan politikalarının tipik bir örneği!

Kaldı ki Başbuğ, Ahmet Türk ve şürekasını muhatap aldığına dair bir çaba içinde gözükmüyor.

Kandil, Ahmet Türk ve partisi, Türk-Kürt kardeşliğinin önündeki en büyük engel haline gelmeye başladı.

S.Ö.

İki yeni çeteye dikkat

ÜMRANİYE’den Aydın Baylan anlatıyor: "TURKCELL’in 0531-391 17 83 No’lu telefonundan arandım. Karşıma çıkan kişi ’Ben Başkomiser Ali Şahin; sizi İstanbul İl Asayiş Müdürlüğü’nden arıyorum. (Aslında böyle bir makam yok.) Sizin Turkcell hatlı telefonunuzdan bir albayın eşine küfür içerikli mesaj atılmış, bunun düzeltilmesi için bize acil olarak 250 kontör yollamanız gerekir. Bu süre içinde de hattınız açık kalsın. Biz gerekli işlemleri yapacağız, dedi. Ancak bunun bir çete işi olduğunu fark ettim ve karşımdakine ’Kanunen suç işliyorsunuz’ deyince ağır küfürlere maruz kaldım. Vatandaşlar bu gibi durumda uyanık olmalı, bana ne demeyip savcılığa suç duyurusunda bulunmalıdır. Çünkü çevremde canı yanan çok insan var.

ASANSÖR ÇETESİ Son günlerde ’moda’ olmaya başlayan bir başka hırsızlık olayı da asansör motorunun beyni olan kartlar... Bu kartların tanesi 360 TL artı KDV... Çalınınca ilgili servise haber verdim; aman dikkat edin son günlerde 120’nci olay dedi. Kapıcılar dikkatli olmalı."

Biliyor musunuz

İSLAM Kalkınma Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu’na, Malezya Kralı Mizan Zeynel Abidin tarafından Kuala Lumpur’da düzenlenen törenle, ülkenin en büyük 2. sivil unvan olan ’Tan Sri’ unvanı verildiğini... HİZMET-İş Sendikası’nın, Antalya Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’yü, banka anlaşması ile elde edilen promosyon gelirinin tümünü (429 işçi-117 memura ve 21 sözleşmeli personele kişi başı 679 TL) çalışanlarına verdiğinden ötürü ödüllendirdiğini... ’HAYDİ İstanbul vapurunu seç’ kampanyası çerçevesinde yaptırılan ’Fatih’ten sonra ’Beyoğlu’ ve ’Kadıköy’ adlı vapurların da pazartesi günü törenle sefere başlayacağını... 2009 yılının ilk 4 aylık döneminde İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre % 1.8’lik düşüşle 2 milyon 565 bin 338 olduğunu... ’2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın, AKM’nin yenilenme-onarım ihalesinin 20 Haziran’da yapılacağını ve işin 2010 yılında bitirileceğini açıkladığını...

BAŞBAKANIM... "SET Holding’e bağlı Kırklareli Pınarhisar’daki SET Trakya çimento fabrikasında kadrolu güvenlik görevlisi olarak çalışan (10 kişi) bizleri attılar. 10-20 yıllık hizmetliyiz, yaşlarımız 35-42 arasında. Siz ’İşçi atmayın’ diyorsunuz ama dinlemiyorlar. Lütfen bu işvereni uyarınız."
Yazarın Tüm Yazıları