Çorlu Ziraat Odası Başkanı Topuz: Çiftçi, değişik ürünler ekmek istiyor

Güncelleme Tarihi:

Çorlu Ziraat Odası Başkanı Topuz: Çiftçi, değişik ürünler ekmek istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2017 13:22

Çorlu Ziraat Odası Başkanı Topuz: Çiftçi, değişik ürünler ekmek istiyor

Haberin Devamı

 

Mehmet YİRUN/ ÇORLU(Tekirdağ),(DHA) - TEKİRDAĞ'ın Çorlu İlçesi Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz, çiftçinin bu yıl daha verimli bir dönem beklediğini belirterek, Geçen yıl ki verimlerimiz iyiydi. Bu yılda aynı verimi bekliyoruz. Çünkü artık çiftçilerimiz daha bilinçli hareket ediyor. Bununla birlikte de alternatif olarak lavanta ve kinoa ekimi yapan arkadaşlarımız var "dedi.

Çorlu Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz, Çorlu, Marmara Ereğlisi, Ergene ilçelerinde dahil toplam 7 bin üyelerinin olduğunu geçen yıl 40 bin dönüm arpa, 350 bin dönüm buğday, 50 bin dönüm kanola, 300 bin dönüm ayçiçeği ekildiğini belirtti. Ekimlerin başında buğday geldiğini söyleyen Topuz, "Buğdaydan sonra ise ayçiçeği arkasından kanola ve arpa gelmektedir. Geçen yıl tüm ürünlerde çiftçilerimiz iyi ürün almıştır. Biz aynı verimi bu yılda beklemekteyiz. Bu yıl havaların biraz soğuk ve don olmasından dolayı ekilen 50 bin dönümlük kanola maalesef çıkmadı ve bunun 40 bin dönümü bozuldu. Birde şunu ifade etmek gerekiyor, artık çiftçilerimiz bilinçlenmiş olarak hareket ediyor. Bunun da verimin artmasında bir etki olduğunu düşünüyorum" dedi.

Son zamanlar çiftçiliğin daha geliştirilmesinin ardından bir çok çiftçinin değişik ürünleri ekerek alternatif yaratmak istediğinin de altını çizen Topuz, "Şimdi artık çiftçilerimiz değişik ürünleri ekmek istiyor. Çünkü alternatif bir üretim yapmak istiyorlar. Örneğin kinoa diye bir ürün var. Bu ürün ile ilgili olarak bu yıl eken birkaç arkadaşımız var. Onlarda alternatif olması için bunu denediler. Kinoa görüntüsüyle tahıla andırmasına rağmen pancar ve ıspanağı andıran tadıyla kinoa, bir anda Türkiye gündemine oturdu. Kinoa nedir diye soracak olursanız , otsu bitki olarak değerlendirilen kinoa, etli ve besleyici yapraklarının yanı sıra, salkım salkım açtığı çiçeklerle ve bu çiçeklerin zengin besin değeriyle oluşan minik tohumlara dönüşmesiyle insanlar için yenilebilen bir hale dönüşür. Kinoa'nın kıymetli tarafı bu tomurcuklardır. 100 den fazla çeşidi olan kinoanın ticari olarak satılan kırmızı, siyah ve beyaz olmak üzere 3 türü vardır. Türkiye'de genellikle beyazı satılmaktadır. Kinoa, vücudun temel protein ihtiyaçlarını iki kat daha fazla karşılayan ve her türlü toprağa uyum sağlayabilme özelliğiyle kolay yetişebilen bir özelliğe sahiptir. Kilosu 6,5 liraya alıcı buluyor. Bölgemizde bu yıl ilk kez ekildi hasadını bizlerde merak ediyoruz" dedi.

Bölgede lavanta ekmek isteyen çok sayıda çiftçinin olduğunu ifade eden Ali Topuz, lavantanın maliyetinin ağır olmasından dolayı ekmek isteyenleri çok düşündürdüğünü söyledi. Topuz, "Lavanta ekimi yapan çiftçi arkadaşlarımız da var. Ancak lavantanın maliyeti biraz daha ağır olduğu için ekim sayısı oldukça az . İlerleyen dönemlerde bunun artacağını düşünüyorum. Bir kez ektiğiniz zaman uzun bir dönem hasadını alabilirsiniz . Bunun ekim maliyeti yaklaşık olarak dönüm başı 2 bin TL olması çiftçimizin ekim ekimini engelliyor" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!