Çörek otu kahvesi

Çöreklerin ve ekmeklerin üzerinde görmeye alışık olduğumuz minik, siyah tanecikli çörek otuna siyah susam da denilir. Anayurdu Akdeniz bölgesidir.

Sanmayın ki sadece baharat olarak kullanılır, bir de çörek otundan içecekler yapılır. Tıpkı çay gibi demlenerek içilebileceği gibi, değirmenden geçirilerek öğütülür ve kahvesi de yapılır. Tıpkı kahve gibi su ve şeker katkısıyla yine kahve gibi pişirilir. Hatta içine bir miktar Hindistan cevizi rendesi ya da muskat denilen minik Hindistan cevizinin kabuğunu rendeleyerek katarsanız, hoş bir lezzet bile yakalabilirsiniz. Deneyin, keyfini alacaksınız.


Biz Türkler çorba ile başlayıp, tatlıyla yemeklerimizi bitirirken, Japonlar turşuyla başlayıp çorba ile yemeklerini sonlandırırlar.

HAFİF VE KEYİFLİ

Turşu kavurması

5 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1 kg taze fasulye turşusu

2 adet iri boy kuru soğan

4-5 diş sarmısak

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Öncelikle turşuların fazla tuzunu almak 1 saat kadar suda bekletelim. O sırada biz kuru soğanları yemeklik doğrayalım. Sarmısakları da iri iri kıyalım. Tuzunu veren turşuları iyice sıkıp, bir tabağa alalım. Geniş bir tavada soğanları ve sarmısakları zeytinyağında pembeleştirelim. Turşuları da katıp, karıştırarak orta ateşte kavuralım. Fasulye turşusu haşlanarak hazırlandığı için kavurma süresi 15 dakika yeterlidir. Ayrıca turşu kurulurken içine tuz ve kırmızı sivri biber de katıldığı için kendi acısı ve tuzu yeterli olacaktır.

Yumurtalı dürüm

10 kişilik

Hazırlama süresi 45 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 yemek kaşığı kuru maya

1 tatlı kaşığı süt

2 yemek kaşığı sıvıyağ

4 su bardağı un

1 çay kaşığı tuz

İç harcı için

4 adet yumurta (haşlanmış)

1 su bardağı beyaz peynir rendesi

1 su bardağı lor peyniri

3 adet domates

3 adet çarliston biber

4 adet yeşil soğan

1 demet maydanoz

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı kırmızı pul biber

Yapılışı:

Geniş bir yoğurma kabının içinde mayayla ılık sütü karıştıralım. Maya eriyince sıvıyağ- tuz ekleyelim, unu yavaşça akıtalım. Hamuru hazırlayıp, üzerini örtelim ve 30 dakika mayalanmaya bırakalım. Öte yandan haşlanmış yumurtaları yuvarlak dilimleyelim, kabuklarını soyup, küp küp doğradığımız domatesleri, halka doğradığımız biberleri, kıyılmış maydanozları, beyaz peynir rendesini ve lor peyniri katalım. Tuzunu ve biberini atıp, ezmeden karıştıralım. Bu arada mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapalım. Bezelere un serperek oklavayla yemek tabağı büyüklüğünde açalım, hamurları varsa sacın üzerinde, yoksa geniş bir teflon tavada önlü arkalı yağsız pişirelim. Pişen dürüm ekmekleri sıcakken hazırladığımız harcı içlerine bölüştürelim. Saralım. Bütün ya da dilimleyerek servis yapalım.

Yemekçinin notu: Hamur açmak zor gelirse bu tanımı hazır lavaş ekmekleriyle de yapmak mümkün.
Yazarın Tüm Yazıları