Çorbadaki tuz ve sevinç

Park Oran, TOKİ’nin açtığı ihale sonucu Türkiye’nin en iddialı konut projelerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor.

Şüphesiz kent belleğine bu isimle bir gün yerleşecek Park Oran alanı, halen "eski Meclis lojmanları" diye anılmakta.

İzleyen okurlar hatırlar: Eski Meclis lojmanları alanının bugünlere geliş sürecinin farklı aşamalarını, bu köşede sık sık paylaştık.

Ankara’nın en değerli arsalarından biri olan "lojman arazisinin" beş yıllık serüvenini, hangi kurumlar ve isimler arasında, hangi fiyatlara ve nasıl el değiştirdiğini tek tek yazıp, kamu zararına olduğu apaçık ortada olan bazı satış ve devirleri eleştirdik.

Yazılarımız, TBMM’de de yankı buldu. Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, bundan 11 ay önce lojman arazisi satışlarını gündeme getirdi.

Özellikle de Oran’daki yeni alışveriş merkezi Panora’yı yapan Merkez İnşaat’ın 2.8 milyon dolara satın aldığı arazi ve tartışmalı otopark, soru önergelerinin konusu oldu.

Merkez İnşaat ile TOKİ, Mekez İnşaat’ın otopark bedeli olarak TOKİ’ye 12 milyon YTL ödemesi konusnuda anlaştı.

Dün CHP’li Ateş, aradı.

Bu devirlerin muhatabı olan bir işadamıyla karşılaşmış. Yılmaz Bey’in adını vermediği bu işadamı "Aslında size çok kızmıştım. Ama gelinen noktada devlete 12 trilyon lira kazandırdınız. Benden de hiç hesapta olmadığı halde para çıktığı için kızsam bile devlet yararına bir iş yapmış olduk. Bunun için size teşekkür ederim" demiş.

Yılmaz Ateş, bu teşekkürü aktarırken, konuyu gündeme taşıdığımız için de bize teşekkür etti.

Siz de bu yazıyı, kamuya kazandırılan 12 milyon YTL’ye dair çorbadaki tuzdan duyulan sevincin paylaşılması sayın...

Maliye Bakanı Unakıtan:

Gökçek ile aramız limoni


Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 13 yıldır başkan. Başkanlık koltuğundan sonraki iki yerel seçimde de kalkmayan Gökçek’in ilk kez seçildiği 1994’te Türkiye’yi Tansu Çiller yönetiyordu.

Daha sonra, tam 10 hükümet kuruldu.

Bu süreye, her biri ülke tarihinde ayrı bir dönüm noktası niteliğinde, üç ekonomik kriz, post-modern bir askeri darbe, trajik bir deprem ve daha pek çok şey sığdı.

10 HÜKÜMET 6 BAŞBAKAN ESKİTTİ

Başkan Gökçek 13 yılda 11 hükümet, 6 Başbakan, 6 da Maliye Bakanı eskitti.

Bu hafıza tazeleme ihtiyacı ise geçen hafta TBMM’de izlediğimiz bütçe görüşmeleri sırasında doğdu.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, geçen hafta Plan Bütçe Komisyonu’nda borçlu belediyelere değiniyordu. Uzlaşan belediyeden yüzde 25, uzlaşmayandan ise yüzde 40 kesinti yaptıklarını açıklarken bir milletvekili "Ankara da dahil mi?" diye sordu. Unakıtan’dan gelen yanıt itiraf gibiydi:

"Ankara’dan da kesiyoruz, o yüzden Büyükşehir Belediye Başkanı ile aramız limonice. Geçen gün karşılaştık. ’Sayın Bakan ben belediye başkanlığı yaparken hiçbir iktidar zamanında bu kadar param kesilmedi’ diyor."

Unakıtan,
Maliye Bakanlığı olarak, AKP’li başkanları kayırmadıkları anlamına gelen bu yanıtı verdi vermesine ama Hazine Müsteşarlığı’nın alacaklar tablosunda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 4 milyar YTL’lik borcu öylece durmakta.

"Slm mkllf, nbr? Vrg brcnz..."

Okuduğunuz satır, yazım hatalarıyla dolu bir başlık değil, yakında cep telefonu ekranlarınıza düşmesi muhtemel bir mesaj örneğidir :)

Çünkü Maliye, vergi mükelleflerinin vergi borcunu, bundan böyle sms’le göndermeyi planlıyor.

Maliye Bakanı Unakıtan, cep telefonlarını daha etkin kullanacaklarını ve 2008 yılından itibaren yükümlülere vergi borçlarını kısa mesajla hatırlatacaklarını açıkladı.

Bakanın bu müjdeli haberi (!) TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda hızla çeşitli esprilere dönüştü.

Bir gazeteci arkadaşımızın "Acaba Maliye Bakanı da gençler gibi tasarruf etmek için selam kelimesini slm diye mi yazar" sorusu Komisyon koridorlarında kahkahalarla karşılandı.
Yazarın Tüm Yazıları