Çöplükte servet yatıyor, uyanın

Ankara şehrin çöplerinden elektrik, ısı, organik gübre, biodizel ve çimento elde ederken, İzmir Harmandalı’da saçını başını yoluyor. Yeni deponi alan olarak tahsis edilen Torbalı’da ise kıyametler kopuyor.

Haberin Devamı

İZMİR’in başı çöp sorunuyla dertte. Harmandalı’daki deponi alanın kapasitesinin dolduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na, Çevre Bakanlığı’nın tahsis ettiği Torbalı’daki yer için de köylüler tepki gösteriyor.
Sorunun adı üstünde; çöp. Kim ister çöpü? Başkan Kocaoğlu’nun oturduğu Bornova ister mi? Gaziemir, Pınarbaşı, Buca, Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe belediyeleri sınırları içinde çöplük kurulmasına ne derler?
Hiç biri evet demez değil mi?
Peki bu çöplük sorunu nasıl çözülecek.
Hükümetin tahsis ettiği çöp deponi alanına tepki gösteren köylülerle birlikte olan AK Parti İzmir İl Başkanı’na ne demeli?
“Ödemiş’te çöpte vahşi depolama yapıyoruz bize yer gösterin. Sadece bizim değil birçok ilçenin sorunu bu. Lütfen Bakanlık bu soruna çözüm üretsin” diye feryat eden Başkan Bekir Keskin’in tepkisi acaba Ankara’ya taşındı mı?
Kim ne derse desin “çöp”te kirli siyaset var.
Ben uzmanlarla konuşup, “Harmandalı’dan yükselen metan gazının matkap gibi ozon tabakasını deliyor” diye yazıyorum.
Arkasından muhalefet Harmandalı’da basın toplantısı yapıp Büyükşehir’e yükleniyor.
Çözüm?
Çözümsüzlük?
* * *
İddia ediyorum; aslında hiç bir belediyenin çöp sorunu diye bir şey olamaz.
Sorun sadece beceriksizlik.
Yıllardır yazıyorum, “Çöpleri şehrin rantıdır. Bunları ayrı ayrı toplayalım ve geri dönüşümle elde edeceğimiz geliri şehrin projelerinde kullanalım” diye ama, bizi dinlemiyorlar.
Birçok gelişmiş ülkede çöp bertaraf tesisi şehrin göbeğinde. Adamlar kurmuşlar fabrikayı, çöpleri durmadan dönüştürüyorlar. Çöpleri yakıp ısıdan enerji elde ediyorlar. Çıkan külden çimento yapıyorlar. Plastikleri işliyorlar, metalleri sanayiye gönderiyorlar.
“Uzun süredir kullanılan düzensiz çöp deponi alanları metan cennetidir” diye bilim adamları konuşuyorlar, ama biz onu bile ranta çeviremiyor, üstelik küresel ısınmaya çanak tutuyoruz.
Verilecek yüzlerce örnek var aslında çöp sorununa çözüm için, ama biz son örneği Türkiye’den verelim.
* * *
Ankara, Mamak’taki çöplükte harikalar yarattı. Koku sorununu gidermek için bile bakterilerden yararlandı. Çöpleri organik gübre yaptı. Çıkan metandan elektrik üretimine başladı. Açığa çıkan ısıyı da seralarda kullanıp biodizel için yosun üretti. Yani çöpleri ranta döndürdü.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bir çift sözüm var. Gidin, görün ve lütfen İzmir’de de uygulayın.
Muhalefete de söyleyeceklerim var. Hatalara dikkat çekerken, çözümünü de gösterin. Çünkü, bu memleket hepimizin ve aynı topraklarda yaşıyor, aynı havayı soluyoruz. Lütfen çevremizi koruyup kollayalım.

Haberin Devamı

Çevre konusunda her türlü ihbarı, duyarsız çalışmaları ve resimleri bize iletebilirsiniz. Tabii güzellikleri de.
İbrahim Irmak
Tel: 0533 414 24 57
cevreciiirmak@hotmail.com

Yazarın Tüm Yazıları