Çok şükür aramadılar

Cuma günü size Kilis’te ilk yemeğimizi, annemin ve bizim alışveriş hevesimiz yüzünden nasıl da bu yemeğin tadını çıkaramadığımızı anlatmıştım.

Ertesi gün Mehmet Ali Bey’in çok ilginç diye tanımladığı cami, türbe ve çeşme gibi tarihi yerlere yaptığımız gezi de yine sevgili annemin çarşı merakı yüzünden yarım kaldı. Çünkü alışveriş için sınırın öbür tarafına geçmemiz gerekiyordu. Annem duvar için; üzerinde bir kadının çay servisi yaptığı kadife halıdan üç dört adet alırken, babam da elbiselik yünlü kumaşlara bakmakla meşguldü.

Ağabeyim, daha önce hiç görmediği ilginçlikteki arabayı ve tabancayı seçerken, ablalarım etrafa göz gezdiriyorlardı. Esnafa gelince, onlar bizim gibi ailelerin neredeyse saldırı niteliğindeki alışverişlerine pek alışmışlardı ki sakin sakin bizi izliyorlardı. Ancak pazarlık faslında ciddileşiyorlar ve pazarlık işini iyi yapıyorlardı. Bense daha önce böyle bir alışveriş tecrübesi yaşamamış biri olarak biraz şaşkındım. Arabaya bindiğimizde herkesin elleri, kolları ve ayaklarının altı paketlerle dolmuştu. Asker kontrolüne geldiğimizde babam bu işi anneme bırakmanın tadını çıkarıyordu. Annemse yüzünde tatlı bir tebessümle arabadan inip o sempatik davranışlarıyla askerlerle uzun uzun konuştu ve nihayet onları arabayı aramamaya ikna ederek döndü yerine. Sevimli annemin arabaya bindiğinde söylediği ilk söz de "Tatlı dil yılanı bile deliğinden çıkarır" oldu.

Süzme patates çorbası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 5 adet orta boy patates

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 yemek kaşığı dolusu un

á 10 su bardağı et ya da tavuk suyu

á 1 yemek kaşığı bitkisel margarin

(5 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz.)

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

Terbiyesi için;

á 2 su bardağı süt

á 2 adet yumurtanın sarısı

á 2 çay kaşığı kırmızı pul biber

Patatesleri soyup yıkadıktan sonra rendenin iri delikli tarafıyla rendeleyip orta boy bir tencereye aktarın. Üzerine rendelediğiniz soğanları ilave edin. Margarin ya da zeytinyağını da ekleyip orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Üzerine unu tıpkı tuz serpiştirir gibi serpiştirip karıştırarak 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. Ilık haldeki et ya da tavuk suyunu ilave edip tuz ve karabiberi katın. Çorbayı, orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak kaynayınca kadar pişirin.

Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan alıp el blenderi yardımıyla patatesleri iyice ezin. (Blenderiniz yoksa çorbayı sıcak haldeyken mutfak robotuna aktarıp püre haline getirin.) Terbiye sosunu hazırlamak için; yumurta sarılarını derin bir kaba aktarıp tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla çırpın. Üzerine sütü ekleyip tekrar çırpın. Hazırladığınız yumurtalı sütü azar azar ve bir taraftan çorbayı karıştırarak çorbanın içine aktarın. Çorbayı, orta ısılı ateşte, yine sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayan çorbayı ocaktan alıp üzerine kırmızı biber serpin. İsterseniz üzerine rendelenmiş taze kaşar ve kıtır ekmek de ilave edebilirsiniz. Çorbayı sıcak sıcak servise sunun.

Çorlu pazı sarması

Malzeme listesi

á 1 demet pazı

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 1 su bardağı ince bulgur

á 1 su bardağı sıcak su

á 1 su bardağı süt

á 25 gr tereyağı

á 1/2 adet limonun suyu

á 1/2 su bardağı lor peyniri

á 1 adet orta boy patates

á 2 çay kaşığı domates salçası

á 2 kahve fincanı zeytinyağı

á 3-4 dal maydanoz

á 1 çay kaşığı kırmızı pul biber

á 1 çay kaşığı nane, tuz

6-8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Pazı yapraklarının saplarını ve sert damarlarını ayıklayın. Yaprakları kaynar suda 1-2 dakika kadar bekletip çıkarın. Soğanları soyup rendeledikten sonra zeytinyağı kızdırdığınız tavaya aktarın. Sürekli karıştırarak rengi sararıncaya kadar kavurun. Maydanozu incecik kıyın. Bulguru derin bir kaba aktarıp üzerine 1 su bardağı sıcak su gezdirin ve bulgur suyu çekinceye kadar bekletin.

Suyunu iyice çeken bulgurun üzerine soğan, salça, nane, maydanoz, pul biber, nane ve tuzu ekleyip iyice karıştırın. Ilık haldeki karışıma lor peynirini ve patatesi ilave edip yoğurun. Pazı yapraklarını avuç içi büyüklüğünde parçalar elde edecek şekilde kesin. İçlerine hazırladığınız dolma harcından koyup rulo yapın. Kalan pazı yapraklarını tencerenin dibine yayın. Hazırladığınız dolmaları yaprakların üzerine yerleştirip üzerlerini porselen tabakla kapatın. 1 su bardağı süt ve 1 su bardağı sıcak suyu da ekleyip 30 dakika pişirdikten sonra ocaktan alın. Soğuk ya da ılık halde servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları