Çocuklara Taciz ve Tecavüzün İç Yüzü

Sınıfta olağan günlerden biriydi. Tahtaya bir şey yazmak için arkamı dönmüştüm. Bir cümle yazıp yüzümü tekrar sınıfa döndüğümde gözlerime inanamadım. Ön sırada oturan öğrencim diğerini taciz ediyordu.

Haberin Devamı

Göz açıp kapatıncaya kadar geçen bu kısa sürede, arkadaşına nasıl ulaştı, o şekilde dokunmayı nasıl akıl etti, anlayamadım. Hemen yanına gidip onu sınıftan dışarı çıkardığımı hatırlıyorum. Ellerim titriyordu. Hayatımda ilk kez bir çocuğun bir arkadaşını taciz ettiğini görüyordum. Yaşı henüz iki haneli bile değilken bunu nereden öğrenmişti? Sorularım yağmur gibiydi. Çocuk ürküyor ve yanıt vermiyordu.

 

Zil çalınca rehberlik servisine durumu bildirdim. Ertesi gün elime çocuk cinsel istismarı ve tecavüzleriyle ilgili bir kaynak verdiler ve çok kapsamlı bir inceleme başladı.  Yönetimin ve okul psikologlarının sıkı takibiyle olayın üzerine gittik. Sonuç korktuğumuz gibiydi. Çocuk kendi evinde cinsel sömürüye kurban ediliyordu.

 

Haberin Devamı

Çocuklara Taciz ve Tecavüzün İç Yüzü

 

Herkes bu konuda annelerin sessiz kalmayacağını düşünür, ancak aile içi taciz ve tecavüzlerin bir kısmında annelerin haberinin olduğu ve ört bas etmeye çalıştığı söylenmişti. Ne yazık ki biz de bunu deneyimledik. Bu önemle engele takıldığınızda çocuğu korumak için resmi bir adım atmak çok güç oluyor.  Bu konuda neler yapılabilir, bilmiyorum ama aşılacak yolun çok uzun olduğu kesin.

 

Çocuklara cinsel taciz ve  istismar nedir?


“Bağımlı ve gelişimsel olarak olgunlaşmamış çocuk ve adolesanların(ergenlerin) bilinçli olarak onay vermeye muktedir olmadıkları, bütünüyle algılayamadıkları veya ailevi rollerle ilgili sosyal tabulara ters düşen cinsel aktivitelerde taraf olmaları cinsel istismardır.”

/images/100/0x0/55eb3c81f018fbb8f8b41e21
Araştırmalara bakıldığında bu konuda soru işaretlerinin çocukların “güvenli yuvalarına” yöneldiğini düşünebiliriz.  Dünya genelinde, ergenlik çağına ulaşmış her 4 kız çocuğundan 1’i, her  6 erkek çocuğundan biri cinsel tacize uğramış oluyor.  Tacizcilerin üçte ikisi aile bireyi veya yakınlarından oluşuyor.


Kurban edildikleri cinsel sömürünün aktörleri genelde en yakınları. Ceza alanların sorgularına bakıldığında çoğunun geçmişinde cinsel taciz yatıyor. Uzmanlara göre çocukken yaşanan bu tür olayların yarattığı kirlilik ve suçluluk duygusu asosyalliğe itiyor ve yetişkin olduklarında intikam alma güdüsüyle hareket ediyorlar.

Haberin Devamı


Sınıfta karşılaştığım olaya geri dönersek, çocuk şimdiden isyana ve intikama başlamıştı. Yine büyük bir ihtimalle tacizcisi de çocukken kötü şeylere maruz kalmıştı.

 

Pedofillerin tipik özellikleri neler?


 

- Çocuklarla yakın olabilecekleri meslekler seçiyorlar. Öğretmenlik, doktorluk vb gibi…
- Asosyal kişilik özellikleri taşırlar.
- Aşırı otoriter anne figürüyle büyüdükleri gözlemleniyor.
- Çocukluk çağında cinsel tacize ve tecavüze uğradıklarına dair bulgular var.
- Seks bağımlılığını en üst seviyede yaşayan bireyler ilgilerini çocuklara yöneltebiliyorlar.

 

Çocuklar neler yaşıyorlar?


-Tacizcisinin tehditlerinden korkuyorlar.
-Nasıl anlatacaklarını bilemiyorlar.
-Toplum tarafından istenmeyeceklerini düşünüyorlar.
-Herşeyin kendi rızalarıyla gerçekleştiğini düşünebilirler.
-Suçluluk duyuyorlar.

 

Haberin Devamı

Cinsel tacize uğrayan çocuklar hangi tepki ve belirtileri verir?


- Okula uyum güçlüğü,
- Ani ağlama krizleri
- Öfke nöbetleri
- Parmak emme
- Alt ıslatma
- Hırsızlık ve çalma girişimleri
- İçe kapanıklık
- Aniden gelişen saldırgan davranışlar
- Oyun arkadaşlarıyla cinsel roller paylaşmak isteme
- Yetişkinlerin kullandığı kelimelerle cinsel organları adlandırma olarak sıralanıyor.

 

Hukuk ne diyor?

 

Türk Ceza Kanunu’ nun 417. Maddesi Tecavüzü gerçekleştirenin yakını olması durumda ağırlaştırıcı hükümlerden bahsediyor. Ayrıca Medeni Kanunun 274. Maddesine göre velayeti tam olarak yerine getiremediği saptanan ebeveynlerin velayetleri hakim tarafından kaldırılıyor.

 

Haberin Devamı

Çocuklara Taciz ve Tecavüzün İç Yüzü

 


Asıl sorun ve çözüm ne?


Son olaylara göz attığınızda cinsel tacizle suçlanan bireylerin bir şekilde korunduklarını, olayların hasır altı edildiğini görüyoruz. Yazının girişinde bahsettiğim gibi, ilk engel aile içi tacizde başlıyor. Aile dışında olan bu tür olaylarda toplumun sosyal yanına bir sis perdesi iniyor. Bir şekilde bu konunun kapatılmasından başka kaygı güdülmüyor.


Yeni bir hukuk düzenlemesine gidilmesi : Türk Ceza Kanunu’ nda yapılacak değişiklikle konu daha detaylı ele alınmalı ve konunun ört bas edilmesine yönelik her davranış suç kapsamında değerlendirilebilir.


Okullarda cinsel eğitim projelerinin yaygınlaşması: Başlangıç olarak; bedeninin özel olduğunu, kimsenin izin almadan dokunamayacağını, dokunursa önce aileye veya öğretmenlerine anlatmasının kötü bir şey olmadığı anlatılabilir.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb3c81f018fbb8f8b41e25

 


Aileler: Yukarıda bahsettiğim özellikleri çocuk yetiştirme ilkeleri arasına alıp, uygun gördükleri her an çocuklarına empoze etmeliler. En ufak bir şeyde çığlık atıp kaçmayı, yardım istemeyi anlatmak gerekir. En önemlisi; tanımadıkları insanların davet ve ikramlarını kabul etmemeleri gerektiğini anlatmak, davranış olarak gelişmesini sağlamak ebeveynlerin en önemli görevlerinden biri olarak düşünülebilir. Aile içinden veya yakınlardan gelen taciz/tecavüz risklerine karşı verilecek en önemli tepki ise konuyu adli makamlara iletip ceza almalarını istemek olabilir.


Bir anne olarak, her çocuğun bu tür risklerden uzak, sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümesi için dua ediyorum. Bir vatandaş olarak ise kamuoyuna yansıyan davaların takipçisi olmayı naçizane olarak herkese tavsiye ediyorum.


El ele verirsek bu utanç biter.

 

 

 

https://twitter.com/AylinAnne
www.aylinanne.com



Yazarın son yazıları


#26 Haziran 2013 Ağlarsa anneler ağlar
#22 Haziran 2013 Çoçuklar gündemdeki olaylar hakkında ne düşünüyor?
#19 Haziran 2013 Okul çağındaki çocuklara stresle baş etme önerileri
#15 Haziran 2013 En baba gününüz kutlu olsun
#12 Haziran 2013 Gündemdeki olaylar çocuklara nasıl anlatılmalı?
#8  Haziran 2013 Anneler Neden Gezi Parkı' nda?



YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN >>

Yazarın Tüm Yazıları