Çocuk seyirci sayısı 6.1 milyona çıktı

Sinemanın bir çocuğun hayal gücünün gelişmesi için ne kadar önemli olduğunu bilmeyen var mı?

Haberin Devamı

Sinema, çocukların taze zihinlerinin besini. O besinle gelişir, ileriye dönük hayaller kurar, yaratıcı düşünmeyi öğrenirler. Yeni arkadaşlar edinmek, dost kazanmak gibidir sinema perdesi. Eğlencedir de aynı zamanda, yepyeni bir dünyanın kapıları ardına kadar açılır önlerinde.

Ancak Türkiye’de yetişkinlerde olduğu gibi çocukların da sinemaya gitme oranları çok düşük. Örneğin, Amerika’da insanlar yılda ortalama dört kez sinemaya giderken Türkiye’de bu oran, ‘bir’ bile değil. Fransa’da nüfusun dört katı sinema bileti satılırken Türkiye’de toplam nüfusun ancak yarısı kadar sinema bileti satılıyor. Tabii bu durumdan çocuk filmleri de nasibini alıyor.

Özellikle Anadolu’da, hem ekonomik sebeplerle hem de alışkanlık kazandırılmadığı için çocuk filmleri izlenme oranları çok düşük. Bu nedenle sinema sahipleri de çocuk filmlerini göstermekten imtina ediyor. Oysa çocuklar çok meraklı. Böyle fırsatlar yaratıldığında alınan sonuçlar gösteriyor ki hiç de sinemadan uzak değiller. Çünkü Anadolu’da sinema, tiyatro, sanat atölyesi gibi çocukların zihinsel gelişimlerini sağlayabilecek çok az etkinlik yapılıyor.

HEDEF 1 MİLYON ÇOCUK

Ülker’in 6 yıldır düzenlediği Ülker Çocuk Sinema Şenliği sinemanın özellikle küçük şehirler için ne çok şey ifade ettiğini gösteriyor. Türkiye genelinde çocukların ücretsiz olarak yararlandığı şenliği Ülker, Fida Film işbirliğiyle gerçekleştiriyor. Geride bıraktığımız hafta altıncısı düzenlenen sinema şenliğinden, altı yılda 750 bini çocuk olmak üzere 900 binin üzerinde insan yararlanmış. Şenliğin hedefi 2015 yılında 1 milyon çocuğu sinema perdesiyle buluşturmak.

Yıldız Holding Kurumsal İletişim Genel Müdürü Zuhal Şeker’in verdiği bilgiye göre, projeye başladıkları 2008 yılında ancak 33 ildeki sinema sahibini projenin içinde olmaya ikna edebilmişler. Zira, sinema sahipleri şenlik sonrasında çocuk filmlerine gidecek seyirci bulmakta zorlandığı için projenin içinde yer almak istememiş. Ancak, ilk yılın sonunda seyircinin gösterdiği ilgi karşısında projenin içinde olmak isteyen sinema sahiplerinin de sayısı artmış ve bu yıl şenlik 63 ili kapsayacak duruma gelmiş. Böylece, Ülker Çocuk Sinema Şenliği, Denizli’den Van’a, Giresun’dan Muş’a kadar Türkiye’nin yüzde 77’sini kapsayacak şekilde genişlemiş.

Zuhal Şeker, “Sinemanın çocuklar üzerindeki pozitif etkisinin yanı sıra, bizim için önemli bir neden daha vardı bu projeye başlamak için... O da Türkiye’nin dört bir yanındaki çocuklara aynı mutluluğu aynı anda yaşatma imkânı... Biz de sosyal sorumluluk projelerimizi oluştururken bir şehirde ya da bölgede etkinlik yapmak yerine Türkiye’nin her köşesine ulaşmaya çalışıyoruz” diyor.

SEYİRCİYE GİDİNCE KARŞILIĞI GELİYOR

Fida Film Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akdilek, projenin dünyada benzersiz olduğunu hatırlatıyor. Akdilek, “Bu proje sayesinde yurtdışındaki şirketlerden de övgü alıyoruz. Bizim için de büyük bir gurur kaynağı” diyor.

Çocukların sinemaya sanıldığından daha meraklı olduğunu, ancak gerek ekonomik gerekse sosyal nedenlerle sinemadan mahrum kaldığını anlatan Akdilek, “Türkiye’de çocukların en büyük hayalleri spor ya da sinema üzerine kurulu. O nedenle projeye beklediğimizden daha büyük bir ilgi olduğunu gördük. Proje sırasında büyük şehirlerin dışında kalan şehirlerden öyle talepler aldık ki, şaşırdık. Örneğin Ağrı’da bu yıl ilk defa sinema salonu açıldı. Ve açılır açılmaz projenin içinde yer almak istediler. Kars’ta sinema olmasına rağmen bugüne kadar projeye dahil olmamışlardı, bu yıl Kars’ı da 63 şehrin içine aldık. Seyircinin ayağına gittiğinizde karşılığını alıyorsunuz. Biz projeye başladığımızda çocuk filmlerinin toplam seyirci sayısı 3.2 milyon kişiydi. Bugün baktığımızda bu sayı iki kat artarak 6.1 milyona çıktı ve toplam seyirci içinde yüzde 14 pay alır duruma geldi. Biz bu projeye başlamadan önce Anadolu’da sinemaya gidenlerin oranı yüzde 33 civarında idi. Beş yılın sonunda şenliğin de katkılarıyla bu oran yüzde 45’lere çıktı” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

Bebeğinizi müzikle rahatlatın
Bebeklere ve ailelerine yönelik ‘Bebeğimin İlk Şarkıları’ albümü Artist Müzik etiketiyle raflarda. İki CD’den oluşan albümde 40 enstrümantal eser var. Nesilden nesile popülerliğini koruyan ve dünya çapında hit olmayı başarmış şarkıların piyanoyla yeniden kaydedilmiş enstrümantal düzenlemelerinden oluşan albümde, ‘My Heart Will Go On’, ‘Killing Me Softly’, ‘La Boheme’, ‘Imagine’, ‘Ne Me Quitte Pas’ gibi parçalar var. İki saati aşan toplam 40 şarkılık bu enstrümantal derleme 20 TL.

Haberin Devamı

Red Kit’i yalnız bırakmayın
Gölgesinden hızlı silah çeken yalnız kovboy Red Kit’i Yapı Kredi Kültür Merkezi, Kadıköy’de ağırlıyor. Dünyaca ünlü çizgi film Red Kit’e dair orijinal çizimler, karakterlerin oluşum süreçleri, Red Kit evreninin perde arkası ve korsan çizimli albüm kapaklarından oluşan ‘Red Kit Kadıköy’de’ sergisi, 30 Nisan’a kadar Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM).
(216) 467 25 68

Paylaşmayı okuyarak öğrensin
Can Yayınları yeni bir kitap çıkardı. Adı ‘Kral Patpat İçin Bir Lolipop’. Kral Patpat dünyadaki tüm tatları, tüm renkleri içeren bir lolipop hayal eder. Bir fabrika açmak ve krallığını bir lolipop krallığına dönüştürmek için bir yarışma düzenler. Çevremizdeki farklılıkların değerini hatırlatan, paylaşmanın önemini vurgulayan Silvia Roncaglia imzalı kitap 6 TL.

Yazarın Tüm Yazıları