Çocuk Kitapları Fuarı'na gidin

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Ailelerin, pazar sabahı, kahvaltıdan sonra yaptıkları ilk iş, günü nasıl geçireceklerini planlamaktır.

Herkes kendi hobilerine, zevklerine göre değişik program düzenler.

Ben de size bugün bir fuarı gezmeniz tavsiyesinde bulunacağım.

Çocuklar ve gençler için geçerli bir tavsiye. Tepebaşı TÜYAP'ta açılan Çocuk ve Gençlik Yayınları Fuarı'na gidin.

Bilgisayar çağında, kitabın öneminin daha arttığını bence biz çocuklarımıza yeterince anlatamıyoruz. Paradoksal gerçek bu. Teknolojinin edebiyatın düşmanı olduğu konusunda herhangi bir yoruma kitaplarda rastlamadım.

Saatlerce bilgisayarın başında oyun oynayan birinin, ufkunun küçüldüğünü, hayal dünyasının kısırlaştığını onlara iletebildik mi?

İnternet'in her derde deva bir mucize olmadığını örneklerle onlara ispat edebildik mi?

Her şeyi yerli yerine oturtmak, kavramları iyi bilmekle mümkündür. Aradaki dengeyi de kurarak bu sağlanabilir.

Hiç bir kuşağı; çağından, gününden, kuşağının alışkanlıklarından uzak tutmak mümkün değil. Bırakın çocukları, bugün birtakım büyükler, bilgisayar ekranı karşısında çene yapıyorlar, ya da yerinde kullanıldığında olağanüstü bilgi kaynağı olan İnternet adalarında kaybolup gidiyorlar.

Sadece görüntüyle yetinen bir kuşağın belleği zayıf olur. Gördükleri uçar gider. Kitap ise bellekte kalır, bu özellik bile kitabın okunmasının gereğini tartışmasız insana kabul ettiriyor.

***

BEN daima gerçekçi çözümlerden yanayım. Çocuklara kitap okutmak için, onları, teknolojinin baştan çıkarıcılığından zorla uzaklaştırmayı düşünmüyorum. Kitabın ve bilgisayarın öğretici özelliği konusunda onları aydınlatmak gerekiyor.

TÜYAP Fuarı'nı gezerken, rengârenk kitaplar arasında, kitabın egemenliğinin son bulmayacak saltanatına tanıklık ettim.

Çocuk ve gençlik kitapları deyince, bunu bilgi ve edebiyat tadından oluştuğunu belirtmeliyim.

Ana dilini doğru ve güzel konuşmak ve yazmak isteyen biri, amacına bu fuardaki birtakım kitapları edinerek ulaşacaktır.

Artık yayıncılığımız, uzman yayıncılık düzeyine erişti. Çocuk ve gençlik kitapları konusunda epey zengin bir kitaplığımız var. Çocukların bilgi dağarcığını zenginleştiren, dünyayı ve çevresini estetik biçimde algılamasını sağlayacak ürünlere sıkça rastlanıyor.

Çocuklar ve gençler için bilgi dağarcığı işlevini taşıyan kitaplar vardır.

Tanınmış yazarlarımızın, şairlerimizin çocuklar için yazdıkları ya da çocukların da okuyabileceği kitaplar yayınlanıyor. Yayınevleri çocuklar ve gençler için özel diziler hazırlıyor, tek tek kitapların yanısıra onları yönlendirecek antolojiler çıkarıyor.

Televizyonların, her zaman dediğim gibi, kitapların okunmasını teşvik etmesi gerekir. Yabancı televizyonlar kitaplardan, klasiklerden yapılmış dizilerin sonunu ekrana yansıtmıyorlar, bunu da kitaptan okuyup öğrenin, diye bir mesaj gönderiyorlar.

***

FUARI gezin, kitaplar alın. Kitapların getirdiği mutluluğun kalıcı olduğunu farkedin.













Yazarın Tüm Yazıları