Çocuğunuz üstün yetenekli olabilir

Çocuğunuzun farklı beceri ve yaratıcılık sahibi olduğunu mu düşünüyorsunuz? Kafanızda soru işaretleri mi var?

Çocuğunuzun üstün yetenekli olması sizi korkutuyor mu? Üstün yetenekli çocuklar hakkında merak ettiklerinizin yanıtını pedagog Dr. Melda Alantar’dan aldık.

Üstün yetenekli çocukların özellikleri

Üstün yetenekli çocuk sınıfı içinde yer alan çocuklar meraklıdır. Zihinsel güçlerini bir konu üzerinde yoğunlaştırma becerisine sahiptirler. Alışılmışın dışında fikirler üretirler. Hızlı düşünerek soyut kavramları birbirleriyle ve somut kavramlarla ilişkilendirirler. Erken dönemde yeni beceri ve yetenek geliştirirler. Üstün çocukların dil-bilişsel, ince motor, kaba motor, sosyal ve özbakım becerileri alanlarındaki gelişimleri genellikle hızlı olur. Anımsama yetenekleri güçlüdür. Farkında olma eğilimleri yüksektir. Sosyal olgunluğa sahiptirler. Mizah duyguları gelişmiştir. İlgi duydukları konular çok çeşitlidir. Soruların yanıtlarını kendileri bulmak isterler. Ayrıntıların üzerinde dikkatle dururlar. Yetenekleri; dil algılama, atletizm, müzik, görsel sanatlar, liderlik gibi değişik alanları kapsayabilir.

Nasıl eğitim vermek gerekir?

n Okul öncesi dönem hızlandırılabilir ve zenginleşebilir.

n Anaokuluna erken başlayabilir.

n Anaokulunda, yaşıtlarından büyüklerle yarım gün ya da tam gün eğitim görebilir.

n Anaokulu olağan programının dışında gezi ve etkinliklere katılabilirler.

n Farklılaştırılmış eğitim, örneğin kendi gücüyle rekabet etmeye yönelik ödevler verilebilir.

n Öğrencinin kavradığı konular, hızlı şekilde geçilebilir ve üst aşamalara ilişkin bilgiler iletilebilir.

n Öğrencinin bir üst sınıfa devam etmesi sağlanabilir.

n Gün içinde üst sınıfların programına dahil edilebilir.

n Üstün yeteneklilere yönelik özel okullarda eğitiminin sürdürülmesi sağlanabilir.

n Kulüplere, yarışmalara girebilir.

n Yaz programlarına devam edebilir.

n Okul sonrası etkinliklere katılabilir (piyano, jimnastik gibi...)

n İlköğretim (6-8. sınıflar) ve lise dönemlerinde hızlandırma ve zenginleştirme önerileri dikkate alınabilir.

n Sınıf düzeyinden ileri kurslara gönderilebilir.

n Fen ve matematik ağırlıklı eğitim veren okullara devam edebilir.

n Uluslararası bakalorya kurs ve sınavlarına katılabilir.

n İnternet üzerinden uzun mesafe eğitim programlarını izleyebilir.

n Üniversiteye erken başlayabilir.

Anne çiçeği

Emre Berent ile yerde televizyonun karşısında oturmuş sanat eserleri yapıyoruz. Benim resmimi yapmış. Hiçbir şey eksik değil. Pırıl pırıl parlıyorum. Ama ağlıyorum.

80 yaşlarında, çocuğunu yıllar önce şehit vermiş bir amcaya soruyorlar, "Ben giderim" diyor. Sesi titriyor, elleri titriyor, içi titriyor ama "Giderim" diyor.

Oğlum, "Anne ne oldu" diye soruyor. "Çok duygulandım bebeğim" diyorum. "Benim resmimi yapmışsın ya ondan ağlıyorum" diye de ekliyorum. "Ben sevin diye yaptım" diyor. "Sevindim çok hem de. Sakladım, resmini çektim, hatta çerçeveye koyacağım asacağım ofise" diyorum. Ama içim yanıyor çünkü evladını kaybeden anneleri düşünüyorum.

Oğlumla evde eğlenirken bana, beni çiziyor. Ellerime, yüzüğüme, saçlarıma, eteğime bir bakın. Adını da yazmış, çizmiş, bağlamış çizgilerle bana. Kalpler var, çiçekler var, çam ağacı ve hediyelerim var. Bir de ağaç çizdirdi bana, süsledi tek tek. Kendi yaptığı çiçek ise papatyaymış, söylediğine göre anne çiçeği her mevsim açarmış.

Emre bunları anlattıkça içim acıyor. Evlatlarını kaybeden anneler, babalar... Askerden gelsin diye özenle saklanan eşyalar... Bekleyen sevgililer, minicik bebeler...

Nasıl atlatacaklar bu travmayı?

Tüm yardım kuruluşları seferber olmuş durumda. Psikolojik destek sağlamak, yardım grupları oluşturmak, yaralarına bir nebze de olsa ilaç olabilmek için ne yapmamız gerekiyorsa yapmak lazım.

Biz annelerin, şehit annelerine yardım etmesi, sarılması lazım. Gerek internet sitemizde, gerekse dergilerimizde bu konuları konuştukça hep "ne yapabiliriz" diye düşünüyoruz.

Anneyiz.Biz’in tüm anneleri adına bu çağrıyı yapıyorum. Yüzbinlerce anne biz hazırız diyoruz, devlete ve sosyal yardım kuruluşlarına sesleniyoruz, yardım etmek için her ne olursa olsun çağrınızı bekliyoruz.

Biz sıcak ve temiz evimizde, tüylü kocaman bir halının üzerinde, oğlum ile renkli kağıt ve pullardan ev aktivitesi yapıyoruz.

Birileri can veriyor. Can verenlerin anneleri kan ağlıyor. Bize şimdi onların elinden tutmak düşüyor...

Küçücük oğlum nasıl da haklı, anne çiçeği her mevsim açıyor...

En Güzel 1001 Gece Masalları

En Güzel 1001 Gece Masalları, ünlü 1001 Gece Masalları’ndan "Şehrazat", "Ali Baba ve Kırk Haramiler", "Eşek ile Öküzün Hikáyesi", "Abanoz Ağacından At" ve "Şehrazat’a Ne Oldu" gibi en sevilenleri derleyen Arnica Esterl’in yaptığı bir seçki. Kitabı, çocuklardaki estetik duygusunu geliştirecek minyatür tarzıyla resimlendiren Olga Dugina’nın, Madonna’nın bir kitabını da resimlediğini ve Harry Potter filmlerinin dekoratörleri arasında olduğunu belirtelim. Optimist Yayınları

İlk adımlar yuvası

Taç Spor, okul öncesi eğitim ile sporu birleştiriyor. Cumartesi-pazar hariç, hafta içi beş gün devam edilen okulda 3-4 yaş arasındaki çocuklara, yüzme, tenis, basketbol, İngilizce, resim, seramik dersleri veriliyor.

Cem ile Cemile çocuklara sağlıklı beslenmeyi öğretiyor

Şişli Terakki Vakfı Okulları’nın 1, 2 ve 3’üncü sınıflarından 37 öğrencinin senaryosunu hazırladıkları, çizdikleri ve seslendirmesini yaptıkları "Cem ile Cemile Kahvaltı Ediyor" adlı çizgi filmde, kahvaltının yararları ve kahvaltıda yenmesi gereken besinler anlatılıyor. 4’üncü sınıflardan 7 öğrencinin hazırladığı "Cem ile Cemile Televizyon Seyrediyor" adlı çalışmada ise abur cubur yemenin zararları vurgulanıyor. Cem ile Cemile, 26 Ekim-8 Kasım tarihlerinde her gün çocuklarla buluşacak. Kaçırmayın...

Her Yönüyle Köpek Bakımı

Köpeğiniz varsa ya da bir köpek almak istiyorsanız bu kitabı mutlaka okumalı ve evinizde bulundurmalısınız. İlk kez köpek sahibi olurken evde yapılacak hazırlıklar, köpeğinizin ihtiyaç duyacağı malzemeler, sağlıklı ve davranış bozuklukları olmayan bir köpek için dikkat etmeniz gereken şeyler, köpeğinizle otomobil yolculuğu, kamp kurma, yüzme ve ormanda yürüyüş, yaşlanan köpeğinize göstermeniz gereken özen, veteriner hekim seçimi, önleyici sağlık bakımı, acil durumlarda ilk müdahale, köpeğinizin zorunlu aşıları, hastalıkları, yemesi ve yememesi gereken şeyler kitapta anlatılıyor. Carlo DeVito’nun yazdığı, Neşe Olcaytu’nun çevirdiği kitap bayilerde.
Yazarın Tüm Yazıları