Çıraklık eğitimde değişiklik

Güncelleme Tarihi:

Çıraklık eğitimde değişiklik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2017 14:23

Çıraklık eğitimde değişiklik

Haberin Devamı

SİVAS, (DHA)- SİVAS Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Beşir Köksal, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunda bazı değişiklikler yapıldığını ve yeni uygulamaların hem esnafı heme de çırakları rahatlatacağını söyledi.

SESOB Başkanı Beşir Köksal, piyasada yaşanan kalifiye eleman sıkıntısı başta olmak üzere çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınması, kalfalara iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası primlerinin devlet tarafından karşılanması ve çıraklık eğitim sisteminde eğitim görenlere devlet desteği sağlanması hususlarının her platformda dile getirdiklerini ve teşkilatın girişimleri sonucunda taleplerin kanunda yer verilerek hayata geçirildiğini müjdeledi. Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığında düzenlenen 28'inci Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısında 6764 sayılı kanunla birlikte mesleki eğitimde yapılan düzenlemeleri de istişare ettiklerini vurgulayan Köksal, yeni düzenlemeler hakkında da bilgi verdi.

SESOB Başkanı Köksal, "Yapılan düzenleme ile çıraklık eğitimim zorunlu eğitim kapsamına alınmış olup bundan böyle çıraklık eğitimine ilişkin hizmetler Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülecektir. Merkezi Eğitim Merkezlerine kayıt yaptıran çırak öğrenciler, Bakanlıkça belirlenecek fark dersleri vermek kaydıyla meslek lisesi diploması da alabilecekler. Söz konusu fark dersleri öğrenimleri süresince vermeleri ya da ustalık belgelerini aldıktan sonra açık öğretim lisesi yoluyla tamamlamaları gerekmektedir. Hali hazırda çıraklık eğitimine devam edenler, mevcut programlar ve mevzuata göre öğrenimlerini tamamlayacaktır. Önceki öğrenmelerin tanınarak belgelendirilmesi ile ilgili hususlar yeniden düzenlenecektir. Çıraklık eğitiminin kalfalık sürecini kapsayan dönemi, de, 5510 sayılı ‘Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 5nci maddesinin (b) bendine göre iş kazası ve meslek hastalığı sigortası kapsamına alınmıştır. 2016-2017 eğitim öğretim yılı sonuna kadar uygulanmak üzere; yirmiden az personel çalıştıran işletmelerde eğitim gören mesleki eğitim merkezi öğrencilerine ödenen ücretin üçte ikisi devlet katkısı olarak ödenecektir. Belirlenen sürenin 5 eğitim öğretim yılına kadar uzatılmasında Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştır" dedi.

SESOB Başkanı Beşir Köksal, alınan kararlar kapsamında çıraklık eğitiminde yapılan değişikliklere ilişkin esas ve usullerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ikinci mevzuat olarak düzenleneceğini ve düzenlemenin tamamlanmasının ardından uygulamaya geçileceğini kaydetti. Köksal, Mesleki Eğitimin Yeniden Yapılandırılması için gayret gösteren ve esnafın sorunlarıyla yakından ilgilenen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a teşekkür etti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!