Feriha Dildar Şenkaya
Feriha Dildar Şenkaya
Feriha Dildar ŞenkayaYazarın Tüm Yazıları

Cinsiyet farkı ve ebeveynler

Çocuklar, cinsiyetlerine göre roller üstlenmeleri gerektiğini erken yaşta fark eder.

Haberin Devamı

Bu farkındalığı kazanmalarını sağlayan, başta aile olmak üzere bulundukları sosyal çevrede edindikleri tecrübelerdir.

Çevrelerindeki büyükleri gözlemleme ve onları taklit etme, çocuklar için en etkili öğrenme yollarındandır. Çocuğunuz, davranışlarına verdiğiniz tepkiler doğrultusunda, bu davranışın desteklenmediğini ya da kabul görmediğini algılar.
Büyüklerin hareketleri ve tutumları çocukların öğrenmesinde belirleyicidir. Çocuklar, erken çocukluk döneminde, genelde aile bireylerinden birini kendileriyle özdeşleştirir ve onun davranışlarını taklit eder. Peki, kızlara ve erkeklere nasıl farklı mesajlar veriyor olabiliriz?
Doğumdan itibaren kızlar ve erkeklere karşı tutumumuz farklılık gösterir. Bazen bunu bilerek yaparız bazen de farkında olmadan. Kız bebeklere pembe giysiler giydirip,
pembe tonlarında oda hazırlarken; erkek bebekler için maviyi kullan-mayı tercih ederiz. Bu farklılıklar davranışlarımıza da yansır.

ERKEK ÇOCUKLARA KARŞI DAHA SERTİZ

Araştırmalar gösteriyor ki anne-ler, erkek bebeklere oranla kız bebeklere daha fazla gülümsüyor. Aileler çocuklarıyla iletişim kurarken, kız bebeklere karşı daha açıklayıcı ve daha fazla duygu ifadesi içeren bir dil kullanıyor. Erkeklerle ise sert ve kesin bir dille konuşuluyor.
Cinsiyete göre değişen bu iki dil, kız çocukları duygularını ifade etme konusunda teşvik ederken, erkeklere duygularını gizlemeleri gerektiği mesajını veriyor. Erkek çocuklar üzüntüyü veya korkuyu dile getirmeyi zayıflık görürken, kızlar bu konuda konuşmaları için destekleniyor.
Sosyal çevrede de kızlar ve erkekler farklı şekillerde geri bildirimler alırlar. Kızlar, daha çok giyinişleri ve güzellikleri hakkında övgüler alırken, erkekler davranışları ve yaptıkları işlere dayalı övgüler alırlar.
Aynı farklılık çocukların seçtikleri oyuncaklarda da ortaya çıkar. Erkeklerin topla, silahla ve arabayla oynaması, kızların ise evcilik oynaması ve mutfak araç gereçleriyle ilgilenmesi desteklenir. Toplum olarak, kızların araba türü oyuncaklara, erkeklerin de bebeklere ilgi duymasını hoş karşılamayız ve bu konuda çocuklarımızı desteklemeyiz.
Oysa çocuklarımız, çevrelerini
tanımak ve keşfetmek için oyuncak-ları araç olarak kullanır. Bu oyuncak, top, bebek veya araba olabilir. Oyuncak merakı keşif, bilgi edinme ve alternatif düşünceyi oluşturur.

Haberin Devamı

SİZE DÜŞEN GÖREVLER

Haberin Devamı

Anne veya baba olmanız fark etmez, oğlunuzla veya kızınızla konuşurken mutlaka destekleyici ve şefkatli cümleler kurun.
Çocuğunuzun cinsiyetini dikkate almadan, onlara başkalarının ve kendilerinin duygularını ifade etme özgürlüğü tanıyın.
Oğlunuza ve kızınıza, hikayelerdeki ve çizgi filmlerdeki kahramanların neler hissettiğini sorun, kendi fikrinizi söyleyin.
Hem kızınızla hem de oğlunuzla olumlu veya olumsuz bütün duygularınızı paylaşın.
Kızınıza veya oğlunuza başkasına vurmanın veya başkasının elinden oyuncak almanın neden yanlış olduğunu anlatın.  
Kızınızı sadece dış görünüşüyle değil, başarıları karşısında da övmeyi unutmayın.

Yazarın Tüm Yazıları