Feriha Dildar Şenkaya
Feriha Dildar Şenkaya
Feriha Dildar ŞenkayaYazarın Tüm Yazıları

Cinsel oyunlar ve mastürbasyon

Cinsel organlarla oynanan oyunların farklı nedenleri olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldıkları takdirde, ebeveynlerin aşırı tepki vermekten kaçınmaları gerekir.

İlk iki yılda cinsel organlarla oynanan oyunlar, anneden ayrılma, bireyselleşme ve vücut görüntüsünün değişmesi ile ilgilidir. Çocukların cinsiyetle ilgili incelemelerine aşırı tepki verilirse, aynı panik duygusu çocukta da yaşanır ve suçluluk da buna eşlik eder. Ayrıca bu durum ileriki yaşlarda cinsellikle ilgili açık bir tutumla yapılacak konuşmaları da zora sokar. Suçluluk, utanma ve endişe duyguları çocuğun kendine ve cinselliğe bakış açısını etkileyebilir. Bu nedenle mastürbasyon ve cinsel meraklarla ilgili çocuğunuzla yapacağınız konuşmalarda direkt, kabul edici ve soğukkanlı bir anlatım şekli bulmalısınız.

Cinsel oyunlar

"Hadi doktorculuk oynayalım. Sen soyun."

"Tamam. Sen bana seninkini göster, ben de sana benimkini."

Bu konuşma muhtemelen çocuğunuzun odasından duymak istediğiniz bir şey değildir. Fakat bu davranış doğal olarak meraklarını tatmin etmek isteyen 6 ve 10 yaşlarındaki çocuklar arasında yaygındır. Çocukların vücutlarıyla ilgili konuştuğunu duyduğunuzda ya da onları cinsel/üreme organlarına bakarken ya da dokunurken yakaladığınızda, doğal olarak bir rahatsızlık hissedebilirsiniz ama bu endişenizi kontrol altına almaya çalışın. Unutmayın ki suçluluk duygusunu normal ve sağlıklı olan dürtülere bağlamak çok kolaydır.

Bu durumda ne yapmalısınız?

Eğer çocukları cinsel oyunlar sırasında yakalarsanız, doğal bir şekilde oyuna müdahale edin. O anda yaptıkları hareketin yanlışlığını onlarla tartışmayın, çünkü o durumdayken duygularınıza engel olamayabilirsiniz ve çocukların utanmasına ya da savunmaya geçmesine yol açabilirsiniz. Onun yerine, birlikte alternatif bir durum yaratın. "Bu oynamak için uygun bir oyun değil. Hadi ikiniz de giyinin, beraber resim yapalım" gibi bir yaklaşım, çocukları bu aktiviteden uzaklaştırırken aynı zamanda size güçlü duygularınızın sakinleşmesi ve duruma yapıcı bir şekilde yaklaşabilmeniz için zaman tanır.

Peki sonra?

O anlık güçlü duygularınız sakinleştiğinde ve çocuğunuz kendini artık durumla ilgili daha az duygusal hissettiğinde, bu tür oyunlara bakış açınızı onunla konuşmanız gereklidir. Aynı şekilde eğer çocukları vücutlarını keşfetmekle ilgili bir konuşma sırasında yakalarsanız, konuşmaya katılarak, bu durumla ilgili duygu ve düşüncelerinizi belirtebilirsiniz.

Çocuklarla cinsel oyunlarla ilgili konuştuğunuzda, ilk başta bu oyunu başlatan merakı tatmin etmek ve onlara kabul edilebilir cinsellikle ilgili sınırlar geliştirmelerine yardımcı olmak gibi iki ana hedefiniz olmalı.

1) Çocuğunuzun merakını tatmin etmesine yardımcı olun

Cinsel oyun olayından sonra, çocukları huzurlu ve sakin bir zamanda bu "oyun" ile ilgili konuşmaya davet edin. En gerçekçi şekliyle insan vücudunu tartışın. Çocuklarınızla kızlar ve erkekler arasındaki farklılıkları konuşun. Sorularını en iyi şekilde cevaplandırmaya çalışın. Çok merak ettikleri insan vücudunu resimlerle anlatan bir kitaptan yardım almanız, olumlu etkiler yaratabilir.

Çocuğunuzun ne kadar bilgiye ihtiyaç duyduğuyla ilgili adımlarını takip edin. Cinsel oyunların birçoğu karşı cinsin cinsel organının nasıl çalıştığına duyulan meraktan değil neye benzediği merakından ortaya çıkar. Bu konuyla ilgili tartışmalarınızın, çocuğunuz sizi o yöne yönlendirmedikçe, illa ki üreme ve cinsel birleşme odaklı olması gerekmez.

2) Çocuğunuza uygun cinsel sınırlar koymasında yardımcı olun

Cinsel oyunlarla ilgili yapılan konuşmalar, çocuğunuza cinsellikle ilgili konularda sınırlar geliştirme fırsatını da tanır. Çocuğa kendisini "kötü" ya da "günahkar" bir şey yapmış gibi hissettirmeden bu durumu cinsel sınırlarla ilgili görüşlerinizi anlatmak için kullanabilirsiniz. Örneğin, kararlı bir ses ile "Vücudumuz gizli ve özeldir. Oyun oynamak için kullanmayız" diyebilirsiniz.

Mastürbasyon

Cinsel organların zevk verici uyarımına, çocuk 2,5 yaşına gelene kadar mastürbasyon etiketi yapıştırılmamalıdır. Bu hareketi yetişkinlerin cinsel davranışları ve duygularıyla ilişkilendirmemek gerekir. Çocuklar iki öncül nedenden dolayı cinsel organlarıyla oynar ve mastürbasyon yaparlar:

1) Cinsel organlarının tensel bir zevk (cinsel değil) kaynağı olduğunu öğrendiklerinden.

2) Parmak emmek gibi bu davranışlar da onlara güven ve rahatlama duygusu verdiğinden.

Eğer çocuğunuz evde mastürbasyon yapıyorsa, siz bu durumu zararlı gördüğünüz ya da normal bulmuyorsunuz diye onunla bu konu hakkında konuşma ihtiyacı hissetmemelisiniz. Özellikle okul öncesi dönemdeki çocuğunuz ara sıra evde, özel bir yerde mastürbasyon yapıyorsa, bu durumu görmezden gelin ve bir şey söylemeyin. Ama sıklığı artarsa ya da bunları herkes içinde yapmaya başlarsa onunla bu davranışıyla ilgili konuşmanız gerekmektedir.

Cinsel oyunlarda olduğu gibi, mastürbasyon yapmanın "yanlış" bir tarafı yoktur, o yüzden bu davranışı kötü ya da zararlı kelimeleri ile eşleştirmemeye özen gösterin.

Ona yardımcı olun

Çocuklar mastürbasyonu nerede, ne zaman ve nasıl yaptıklarının farkında olmayabilirler. Bu durumda yaptıkları konusunda daha bilinçli olmaları için yardımınıza ihtiyaçları vardır. Açık bir şekilde çocuğunuza, nasıl davranmasını istediğinizi anlatın. "Bu insanların başkalarının önünde değil yalnızken yaptıkları bir şeydir" gibi...

Mastürbasyon için olası birkaç neden

Can sıkıntısı: Televizyondan uzakta aktif ve uyarıcı olarak programlanacak aktiviteler bu soruna çözüm olabilir.

Gerginlik: Mastürbasyonun yarattığı rahatlatıcı etki, gergin bir durumdan kurtulmak için sıklıkla tekrarlanma nedeni olabilir. Eğer çocuğun yaşadığı stresi azaltabilirseniz, böylece mastürbasyon dürtüsünü de azaltabilirsiniz.

Düşük kendine saygı: Böyle bir dertten mustarip çocuk, kendini memnun etmek ve güven duygusunu tatmin etmek için başka kaynaklara yönelecektir. Çocuğunuza başarılı olduğunu gösterecek aktiviteleri tercih edin. Örneğin; bisiklete binmek, ip atlamak ya da resim yapmak gibi. Onun özel olduğunu düşündüğünüzü hissettirin.

Cinsel istismar: Cinsel istismara uğrayan çocuk, yetişkin cinsel davranışlarında bulunmaya başlayabilir. Bu çocuklar mastürbasyonu cinsel tahrik olarak kullanırlar. Aynı zamanda cinsel konularda konuşmaya ve cinsel oyunların içinde bulunmaya da başlarlar. Eğer böyle bir nedenden şüpheleniyorsanız profesyonel yardım almaktan çekinmeyin.

Çocuğunuza rekabetçi bir tepki önerin

Çocuğunuza bu arzulanan hareketin yerine başka bir aktivite önererek ya da onu böyle bir aktiviteye yönlendirerek bir davranış modelini ortadan kaldırabilirsiniz. "Rekabetçi bir tepki" dendiğinde anlatılmak istenen budur.

Eğer çocuğunuzun nerede ve ne zaman mastürbasyon yaptığını biliyorsanız, bu koşullara uyan zamanlarda çocuğu başka aktivitelere yönlendirirseniz, mastürbasyonun sıklığını azaltmış olursunuz. Örneğin eğer çocuğunuzun arabada giderken ya da televizyon seyrederken mastürbasyon yaptığını fark ettiyseniz, buralara çocuğun ilgisini çekebilecek ve ona başka bir şeyle ilgilenme imkanı verecek ufak oyunlar, kitaplar ya da oyuncaklar koyun.

Çocuğunuzun, siz etraftayken ellerinin meşgul olmasını istediğinizi bilmesini sağlayın. Örneğin çocuğunuza "Senin için yeni kağıtlar aldım. Neden televizyon seyrederken benim için bir resim yapmıyorsun" diyebilirsiniz.

Eğer oğlunuz gittiği her yerde penisini tutuyorsa, rekabetçi tepki sorununuza çözüm olabilir. Ondan mağazanın içinde çantanızı tutmasını isteyebilirsiniz. Ona sıkması için yumuşak bir top ya da oynaması için anahtarlarınızı verebilirsiniz. Ona şans getirmesi için her gittiği yere yanında taşıyabileceği tavşan ayağı ya da ufak bir top verebilirsiniz. Ellerini meşgul tutarsanız "sorun" ile uğraşmanız gerekmez.

Çocukluk döneminde yapılan mastürbasyon ya da kendine dokunma, şüphesiz sizin için, çocuğunuz için olduğundan daha utanç vericidir. Çocuğunuz düşük kendine saygı, gerginlik ya da cinsel istismar belirtileri göstermediği sürece, sadece kendi dürtülerini dinlediğinden ona "Yapma şunu" diye bağırmaktan kaçının.

Çocuğu "durdurmak" bu işteki amacınız olmamalı. Bunun yerine bu davranışı daha kabul edilebilir bir yere yönlendirin ve orada sınırlayın. Ayrıca insan vücudunun gizliliği ve kendini uyarmak hakkında bir anlayışa sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları