Cindy, günde 4 saat sörf yapmadan duramıyor

Geçen hafta Bodrum’da sörf yaparken, ölü bir yunus bulunca gündeme geldi Cindy. Hayır o, güneye yerleşmiş yabancılardan değil, bir İspanyol cocker. Sekiz yaşında ve bebekliğinden beri sörf, su kayağı yapıyor.

Evli ve üç çocuk babası Cengiz Mandalinci (70), Almanya’da yaklaşık 35 yıl yeminli tercümanlık yaptıktan sonra Bodrum’a, memleketi Turgutreis’e döndü. Burada kaptanlık yapmaya başladı.

Birgün bir arkadaşı, 6 aylık İspanyol cocker cinsi bir köpek getirdi Mandalinci’ye. Köpeği yanına aldı ve adını 4 metrelik teknesinden esinlenerek Cindy koydu. Her günü denizde geçen kaptanın ilk işi köpeğini de denize sokmak oldu. Birlikte yüzdüler. Bir ay sonra ise Cindy iyi bir su kayakçısı olup çıkmıştı: "Cindy aynı zamanda iyi bir sörfçü. Günde 3-4 saat su kayağı veya sörf yapmadan duramıyor. Yaz kış, hava güzel olduğunda eşim Emine ve kızım Pelin’le birlikte denize açılıp Cindy’e su kayağı yaptırıyoruz. Cindy’i görenler şaşkınlığını gizleyemiyor" diye anlatıyor./images/100/0x0/55eb4580f018fbb8f8b66af5

Cindy bugün sekiz yaşında ve dünya çapında şöhret sahibi. Onu Turgutreis açıklarında, üzerinde can yeleği, gözünde güneş gözlükleriyle su kayağı şovu yaparken görenler sadece turistler değil. Cindy, BBC ve CNN International dahil olmak üzere birçok dünya televizyonu ve uluslararası medyaya haber oldu. Sahibi Mandalinci "Cindy benim dördüncü evladım. Geçtiğimiz günlerde su kayağı yaptığını gören Amerikalı bir çift 100 bin dolar ödedi, yine vermedim. O gerçek bir insan ve hayvan sevgisiyle dolu" diyor. Çünkü Cindy, denizde sadece gösteri yapmıyor, bugüne kadar pek çok hayvanı sudan kurtarmış.

Saatte 12 mil hızla giden teknenin çektiği su kayağı üzerinde büyük bir ustalıkla durmayı başaran Cindy, hakikaten görülmeye değer. Yaşar ANTER / BODRUM (Muğla) (DHA)

Kuşlarda tüy değiştirme dönemi

Tüy değiştirme, kuşların hayatında son derece önemli ve hayati bir fiziksel durum. Bu dönemlerde kafes kuşları daha özenli bir bakım ve beslenmeye ihtiyaç duyabilir.

Çevre koşullarının son derece etki sahibi olduğu bu dönemde, kuşların beslenme ihtiyaçları, hormon sistemleri, dolaşım sistemleri, deri ve tüy yapılarında değişiklikler meydana gelir. Tabiatta yaşayan kuşlar çevresel olarak ısı, nem, gün ışığı düzeyi ve yeterli beslenme imkanları ile birlikte tüy değiştirme için de uygun koşulları elde etmiş olurlar. Genellikle bahar aylarında meydana gelen tüy değiştirme dönemi, birçok kuş türünde genellikle çiftleşme periyodunun hemen arkasından ortaya çıkar. Papağan türü kuşlar çoğunlukla kısmi olarak tüy değiştirirler ve periyodik olarak belli sayıda tüylerini yenilerler.

Tüy değiştirme dönemindeki kuşlarda çevre ısısına, dinlenme süresine ve özellikle sağlıkla ve kuşun güvenliği ile ilgili risklerin azaltılmasına çok dikkat edilmesi gerekir. Eski tüyler bir anda tamamen dökülmese de genellikle eski tüylerin yerine çıkan tüyler gelişene kadar, kuşun üşümemesi için bulunduğu odanın sıcak olmasına ve ısının düşmemesine dikkat etmek gerekir.

Kuşun bu dönemde yeterince dinlenebilmesi için 8-12 saat kadar uykuya ve karanlık ortama ihtiyacı vardır.

Tüy değiştirme dönemlerini tabiattaki kuşlar genellikle sessiz ve daha hareketsiz bir şekilde saklanarak geçirirler. Bunun nedeni eksilen tüyleri nedeniyle uçma yeteneklerinin azalmasıdır. Bu durumda diğer hayvanların saldırısına daha açık bir hale gelirler. Aynı zamanda enerjilerinin çoğu, yeni tüylerin gelişimine harcandığı için de daha güçsüz olurlar.

Kafes kuşları da içgüdüsel olarak yabani ortamdakiler gibi bu tarz bir strese girebilir. Bazı kuşlarda bu dönemde tüy yolma, hırçınlık yapma gibi strese bağlı davranış problemleri açığa çıkabilir. Bu nedenle, kuşa emniyetli, sessiz ve huzurlu bir ortam hazırlanması gerekir. Böylece kuş kendisini daha az kaygı ve korku içinde hissedecektir.

Tüy değiştirme döneminin başlamasıyla ve yeni çıkan tüylerle birlikte, kuşların kendilerini temizleme, tüylerine bakım yapma süreleri ve frekansları artar. Böylece yeni tüylerin açılmasına ve uzayarak gelişmesine yardımcı olurlar. Bu dönemde kafesin dibinde kepek gibi döküntüler görmek olasıdır. Kuşlar yeni çıkan tüylerin etrafındaki keratin kılıfı gagaları ile soyarak tüylerini açığa çıkarırlar. Bu koparıp çıkardıklar keratin kılıflar kafes dibinde saç kepeği gibi bir görüntü oluşturabilir. Bu, normal bir süreçtir. Deride kuruma ve kaşıntı ile karıştırılmamalı.

Tüy değiştirme döneminde dengeli ve yeterli beslenme hayati önem taşır. Özellikle vitamin ve mineral eksiklikleri, beslenme hastalıkları açısından kuşlar bu dönemde çok daha duyarlı olur. Yüksek kaliteli ve dengeli hazır yemlerin yanı sıra uygun miktarlarda yumurta ilavesi, kaliteli protein gereksinimlerini gidermelerine yardımcı olur.

Pako pano

Cano ve Şeker, 2 aylık, biri erkek diğeri dişi yavru kediler. Anneleri tarafından terkedilmişler. Aşılarını yaptırdık. Su ve yemek verdik. Şimdi çok sağlıklı, zeytin gözlü, hayat dolu iki kedi oldular. Onlara sıcak bir yuva ve sevgisini verecek birini arıyoruz. Tel: (532) 426 15 60, İstanbul.

Nazlı kız, üçüncü kez evsiz kaldı. Onu artık ölene kadar sokağa bırakmayacak yeni bir yuva arıyoruz. Yaklaşık 9-10 aylık. Aşıları tamam, kurt kırması, çok güzel ve akıllı bir köpek. Gülay Yoleri Tel: (532) 665 61 04

Bu güzel çocuk barınakta yaşıyor. Belki sayenizde şans yüzüne güler. Nesrin Ekşi, Tel: (536) 443 77 64.

Yaklaşık 1 ay önce sokakta buldum onu. Ayakta durmakta zorlanıyor, sallanarak yürüyordu. Eve alıp belki iyileştirebilirim diye düşündüm. Veteriner iç kulağa baktı, temiz çıktı. İç / dış parazit aşı ve damlası, B12 vitamin iğnesi yaptı. Çok tatlı ve oyuncu bir kedi. Hele uyurkenki halleri insanı deli ediyor, çok tatlı, çok seveceksiniz... Şu an 6-7 aylık, erkek. 1 yaşına gelince barınakta ücretsiz kısırlaştırabiliriz, Bakırköy Barınağı’ndan söz aldım. Hatta bu civardaysanız iç-dış parazit aşılarını da ücretsiz yapacaklar.

Burcu K., brc@infobil.net. Tel: (535) 586 65 24, İstanbul.
Yazarın Tüm Yazıları