Cindoruk'un Demirel formülü

Tufan TÜRENÇ
Haberin Devamı

Baykal'ın zorlamasıyla alınan erken seçim kararı son günlerde yeniden tartışılmaya başlandı.

Bundan günler önce genel seçimin ertelenmesini isteyen DTP Genel Başkanı Cindoruk son tartışmaları değerlendirirken ‘‘Galiba sakal bırakmam gerekecek’’ diye gülüyor.

Sonra da, ‘‘Ben bunları çok önce söyledim. Ama dinletemedim. Bana niye zamanında karşı çıkmadın diyorlar. Benim devlet adamlığı anlayışım üç liderin arasında geçen konuşmaları açıklamama engeldir’’ diyor.

Bu sözleriyle seçim kararı almak için Yılmaz ve Ecevit'le bir araya geldiklerinde iki seçimin aynı anda yapılmasına ve seçimin erkene çekilmesine karşı çıktığını ancak kabul ettiremediğini anlatmaya çalışıyor.

Soruna ülke çıkarları açısından baktıklarını anlatıyor:

‘‘Aslında iki seçimin bir arada yapılması bizim partinin işine yarar. Çünkü çok sayıda aday gösterilecek. Bizim adaylarımızın ve yakınlarının bize oy vermeleri normal. Ama biz soruna parti açısından bakmıyoruz.’’

Cindoruk'a göre önce yerel seçim yapılmalı ve duruma bakılmalı. Alınan sonuçlar seçimler için önemli bir ölçü olur. Bu veriler ışığında genel seçim için gerekli önlemler alınır ve tarih belirlenir.

DYP lideri konuyu şöyle açıyor:

‘‘Esasında halk erken seçim istemiyor. Zaten seçim bir şeyi değiştirmez. Sadece bazı kişiler gider, başka kişiler gelir. Şu gerçeği artık görmeliyiz. Türkiye tıkandı. Devlet yapısı bu yükü taşıyamıyor. Bu sistemle ülke yönetilemiyor. Oturup yapıyı nasıl değiştirebiliriz, sistemi nasıl işler hale getirebiliriz bunları belirlememiz gerekir.’’

* * *

Cindoruk zaman geçirilmeden sorunun tartışmaya açılmasını istiyor.

Sonra çözüm için kafasındaki formülü açık açık anlatıyor:

‘‘Yerel seçimleri zamanında, yani Mart 1998'de yapalım. Genel seçimi ise 1999 Kasımı'na erteleyelim. O zamana kadar yapısal değişiklikleri belirleyelim.’’

Önerinin çarpıcı bölümü bundan sonrası. Onu da açık açık söylüyor:

‘‘Türkiye'nin önünü açmak, tıkanıklığı gidermek için yarı başkanlık sistemine geçelim. Demirel görev süresinin bitmesine 6 ay kala istifa edip Çankaya'dan insin ve cumhurbaşkanlığına aday olsun.’’

Cumhurbaşkanının istediği partiden aday olabileceğini belirten Cindoruk bunun kendi partisi veya bir başka parti de olabileceğini söylüyor.

Hem cumhurbaşkanı, hem milletvekili seçimlerinin bir arada yapılmasını öneriyor, şöyle diyor:

‘‘Sayın Demirel yarı başkanlık sisteminin ilk cumhurbaşkanı olmak için adaylığını koysun. Seçimleri iki turlu yapalım. Demirel geniş ve güçlü karizmasıyla öteki adayları rahatlıkla geride bırakır. Deneyimli, yetkilerle donatılmış bir Demirel Türkiye için bir çıkış yoludur.’’

* * *

DTP Lideri önerilerin getireceği sonuçları ise şöyle açıklıyor:

‘‘Demirel'in seçime girmesiyle Fazilet Partisi'nin de önünü keser. İki turlu seçim siyasi istikrarı getirir. Benim bu önerilerime siyasi liderler sıcak bakarlar veya bakmazlar bilemem ama bunu tartışmalıyız. Başka çaremiz yok’’ diyor.

Cindoruk'un önerilerinin hemen hemen aynısını daha kapalı bir şekilde zaman zaman Demirel de yapıyor.

Cumhurbaşkanının yetkileri genişletilirse ülkenin ikide bir siyasi krize girmeyeceğini, çünkü Çankaya'nın müdahale mekanizmalarına sahip olacağını söylüyor.

Gerek Demirel'in, gerekse Cindoruk'un yaptıkları öneriler Fransa'daki yarı başkanlık sistemi.

Cindoruk hem cumhurbaşkanı hem de milletvekili seçimlerinin de Fransa'daki gibi iki turda yapılmasının siyasi istikrarı getireceğini özellikle vurguluyor.

DTP Genel Başkanı'nın bu ilginç önerileri önümüzdeki günlerde geniş tartışmalar başlatacak.

Siyasi liderlerin bu önerilere sıcak bakmaları zor.

Ama bunların tartışılması gerekir.

Çünkü Türkiye siyasi istikrarı yakalayamazsa 21. yüzyılı da yakalayamaz.













Yazarın Tüm Yazıları