Çiller meydanda CHP nerede?

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

Cumartesi günü tamamen program dışı gelişmeler yüzünden Diarbakır'daydım.

Türkiye'de yaşamanın zorluğu da zaten, program dışı gelişmelerin programlananlardan her zaman fazla olmasından kaynaklanmaz mı?

Genelkurmay'ın bilgisi ve izni dahilinde düzenlenen Türkmen Kurultayı'nı izlemek üzere Kuzey Irak'a geçiş izni son anda yine Genelkurmay tarafından iptal edilip de Habur'da ortada bırakılınca, Cuma ve Cumartesiyi Diyarbakır'da geçirmek zorunda kaldım.

Çünkü gazetecilerin Diyarbakır'a gidiş biletlerini Türkmenler adına ayırtan Genelkurmay, dönüşü düşünmemişti ve hafta sonu uçaklarda yer yoktu.

Ben de mecburi Diyarbakır ziyaretimde etrafa bir göz atıp ne olup bittiğine baktım.

Cumartesi günü DYP lideri Tansu Çiller, bölge milletvekilleriyle birlikte Diyarbakır'daydı.

***

Borsa ile ilgilenenlerin altı bin kişiyi bulduğu, kahve sohbetlerinde ‘‘Cindoruk'un dünkü konuşması borsayı düşürür mü acaba’’ gibisinden soruların duyulduğu ve gayrımenkül fiyatlarının geçen yıla göre yüzde yüz arttığı, otel lokantalarında şantöz eşliğinde göbek atarken şampanyaların patlatıldığı, daha ucuz olduğu için memur ve genç işadamlarının Diyarbakır Gazeteciler Cemiyeti'nin entellektüel atmosferli lokalini cuma akşamı ağzına kadar doldurdukları Diyarbakır'da dilenen çocuk sayısındaki patlama dikkat çekiciydi.

Diyarbakırlılar güneşli bir sonbahar gününde hafta sonu tatilini sokaklarda rengarenk vitrinlere bakarak ve sayıları dükkanlardan fazla olan işportacılardan alışveriş ederek geçirmeyi tercih etmişlerdi.

Çiller'i izlemeye gelen kalabalığı çevre il ve ilçelerdeki DYP'li aşiret üyelerinin oluşturduğu gözleniyordu.

Yine de her ne kadar Diyarbakırlılar arasında ‘‘Önce Susurluk'un hesabını versin öyle gelsin’’ diyenlere sık sık rastlanıyorduysa da DYP liderini izleyenlerin sayısı genel seçimler öncesinde, Çiller'in beyaz güvercin uçurduğu mitinge göre daha fazlaydı.

***

Çiller hükümetten ayrıldığından beri çizdiği demokrasi kahramanı imajını Diyarbakır'da askere ve laiklere yüklenerek sürdürdü.

Refahyol'dan önceki koaliyon hükümetlerinde başbakanken iktidarını askerle tamamen uzlaşarak sağlama almaya çalışmış olan kendisi değilmiş gibi, sanki devlet adına kurşun atanları kendisi kahraman ilan etmemiş gibi Diyarbakırlıların gözlerinin içine bakarak ‘‘Acı çektiniz. Devlet ile eşkiya arasında kaldınız. Ama bu bacınız da acı çekti’’ diyebildi.

Avrupa başkentlerinde ve Washington'da laiklik güvencesi verdiği günleri tamamen unutmuşçasına cumartesi günü Diyarbakır'da halka İmam Hatipleri açma sözü verdi.

***

DYP Lideri, artık kaybedecek bir şeyi kalmadığı için ve askerle ipleri tamamen kopartmanın da rahatlığıyla halkın taleplerine en fazla sahip çıkan politikacı olduğuna tabanı inandırmaya çalışıyor.

Arı gibi çalışıyor. Kendisi açısından en riskli bölgelere bile gitmeyi göze alarak bütün Türkiye'yi dolaşıyor. Kasım sonuna kadar mitingleri tamamladıktan sonra örgütle ve halkla içiçe olmayı planlıyor.

Dokunulmazlık yasasında değişiklik olmaz ve aleyhindeki dosyalar yeniden Meclis'e gelip de Yüce Divan yolu açılmazsa Çiller'in tabandan gelecek bir dalga ile siyasetten uzaklaştırılması kolay olmayacak gibi görünüyor.

Refah Partisi'nin, tamamen defansa geçtiği için boşalttığı meydanları Çiller dolduruyor, üstelik de onun söylemine sahip çıkarak kitlesine hitap ediyor.

CHP, Adnan Keskin'i öne sürürek yaptığı muhalefetle televizyon haberlerine ve gazete köşelerine sıkışırken, Çiller tabanda çalışıyor.

Ha sahi, muhalefet partisi olarak Diyarbakır'da acaba CHP ne yapıyor?

Program dışı Diyarbakır ziyaretimde bu sorumun cevabını bulamadım.

Yazarın Tüm Yazıları