Cildiniz de bayram etsin!

Uzun bayram tatilini cildiniz için bir “fırsat zamanı” haline getirmeyi düşünün.

Haberin Devamı

Tatil boyunca cilt bakımı yönünden önünüze çıkan her fırsatı değerlendirin. Evinizde ya da kaldığınız otelde cilt bakımı fırsatları arayın, yaratın.

Bayram yaklaşıyor, çok uzun bir tatil başlıyor. Neredeyse 10 günlük bir “mola almış” olacağız. Bana sorarsanız bu süreyi biraz da “kişisel bakım” günleri olarak değerlendirmenizde fayda var. Bence bu tür molalar, bedeninizle ilişkilerinizi bir kez daha gözden geçirmek, kırığı, döküğü, söküğünüzü tamir etmek, mümkünse yeniden bir başlangıç yapmak için güzel fırsatlardır.
Ayrıca uzun bayram tatilini cildiniz için de bir “fırsat zamanı” haline getirmeyi de düşünün. Tatil boyunca cilt bakımı yönünden önünüze çıkan her fırsatı değerlendirin. Evinizde ya da kaldığınız otelde cilt bakımı fırsatları arayın, yaratın.
Duş alın, banyo yapın, Türk hamamına gidip keselenin, cilt bakımınızı gözden geçirin, eğer varsa bir estetisyenden bilgi alın, istifade edin. Kısacası kendinizi de, cildinizi de şımartın.
Bugün ben size daha önce defalarca hatırlattığım “cilt-beslenme” konusunu yeniden hatırlatmak istiyorum.

CİLDİ GÜÇLENDİREN BESİNLER

Cildin içten beslenen -yiyeceklerle beslenen- ve dıştan desteklenen bir organ olduğunu unutmayın ve aşağıdaki beslenme formüllerini -biraz da bayramı bahane ederek- hayatınıza yerleştirmeye çalışın. İşte o altın öneriler...
Daha fazla domates ürünü tüketin: Domates ve domates ürünlerindeki likopenin, güneş ışınlarının cilt yaşlandırıcı etkisini yüzde 20-40 oranında azalttığını gösteren çok sayıda araştırma vardır.
Antioksidan gücü zengin üç meyveyi önceleyin: Erik, üzüm ve elmanın yüksek antioksidan içerikleri nedeniyle öncelenmesi gereken meyveler olduğu bilinmektedir.
Omega-3 zengini balıklardan yararlanın: Dr. Perricon’ın sombalığı tüketimi tavsiyesinin sırrı bu balığın omega-3 zengini olmasından kaynaklanır.
Omega-3 yağ asitlerinden EPA’nın, güneş ışınlarına bağlı cilt hasarını azaltmada önemli bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Ülkemiz balıklarında da omega-3 bol miktarda mevcuttur: Uskumru, hamsi, tonbalığı, barbunya, levrek bunlardan bazılarıdır.
Omega-6 yağ asitlerinden destek alın: Bitkisel yağlarda bulunan omega-6 yağ asitlerinin de cilt dostu olduklarını unutmayın.
Turunçgillerden zengin bir besin planı yapın: Sadece taze portakal, greyfurt, mandalina tüketmekle ya da portakal ya da greyfurt suyu içmekle yetinmeyin.
Portakal, greyfurt, üzüm ve turunç kabuğunda bulunan “d-limonene” isimli maddenin cilt dostu olduğu belirlenmiştir.
Özellikle cilt kanserine karşı ciddi bir koruyucu olan d-limonene’den yararlanmak için portakal veya turunç kabuklarıyla hazırlanmış reçellerden yararlanabilirsiniz.
Yeşil ve siyah çaydan yararlanın: Özellikle yeşil çayın güçlü bir cilt dostu olduğu kuşkusuz. Yeşil ve siyah çaydaki (daha az etkilidir) bu güç, ihtiva ettikleri polifenollerle ilgilidir.
Doğal antioksidan destekleri de unutmayın: Alfa lipoik asit, oligomerik proantosiyanidinler, koenzim Q-10, C vitamini, E vitamini, beta karoten, likopen gibi doğal antioksidanlardan hazır destekler şeklinde de yararlanmanızı öneriyoruz.
Bunun için bir uzman desteği almanızda yarar vardır.
Daha çok sebze tüketin: Yeşil, mor, kırmızı veya sarı... Sebzelerin de en renkli olanlarını ve en tazelerini tüketin.
Biber (kırmızı, yeşil), havuç, mango, papaya, kivi, ananas, tere, roka, yabanmersini, kuşburnu, çilek, şeftali, kayısı gibi meyveleri tercih edin.
Ketentohumuyla tanışın: Ketentohumu muhteşem bir omega-3 kaynağıdır. Ketentohumunda omega-6 yağ asitlerinin de bulunduğunu bilirseniz, bu ucuz ama etkili besinin cildiniz için de önemli bir destek olduğunu unutmazsınız!
Ceviz, badem ve fındığı unutmayın: Yağlı tohumların tümü E vitamini, kalsiyum, omega-3 yağ asitleri ve pek çok mineral için güvenli kaynaklar, cildiniz için de dost besinlerdir.

Haberin Devamı

NOT ALIN

Cildinizin dostları

Haberin Devamı

Avokado
Bezelye, karnabahar, brokoli, brüksellahanası
Koyu yeşil yapraklı sebzeler (marul, maydanoz, tere, pırasa, yeşil soğan, pazı)
Ceviz
Elma, böğürtlen
Soğan
Zeytin, zeytinyağı
Tavuk göğsü
Balık (sombalığı, kalkan balığı, kılıçbalığı, dilbalığı, sardalye)
Karides, ıstakoz, midye gibi deniz ürünleri
Az yağlı yoğurt
Patlıcan, kabak, soya filizi
Domates, domates suyu, kurutulmuş domates
Greyfurt, tatlı kavun, erik, kivi

HATIRLAYIN

Cildinizin düşmanları

Alkollü içecekler
Tuzlanmış her türlü kırmızı et
Salam, sosis, sucuk gibi mandıra ürünleri
Şekerleme, reçel, kek, çikolata, kurabiyeler ve hamur işi
Mayonez
Patlamış mısır (yağlı), mısır nişastası, mısır ekmeği
Patates
Puding
Tereyağı
Krem peynir
Un
Sert peynirler
Şerbet

UNUTMAYIN

Haberin Devamı

Cilt dostu mönü önerileri

Izgara balık, haşlanmış sebze, salata.
Haşlanmış veya ızgara tavuk (derisiz), haşlanmış brokoli, salata.
Rosto hindi, haşlanmış brüksellahanası, salata.
Fırınlanmış tavuk, bezelye ve haşlanmış havuçlu garnitür, salata.
Izgara sombalığı, bezelye, salata.
Haşlanmış brokoli, hafif ateşte pişirilmiş zeytinyağlı domates, salata.
Sarmısak ve maydanozlu tavuk sote, haşlanmış kabak, salata.
Dilbalığı filetosu, bezelye, salata.
Sombalığı ve yumurta beyazıyla yapılmış omlet, dilimlenmiş domates, salata.
Hindi sote, bezelye ve brokoli garnitürü, salata.

Yazarın Tüm Yazıları