Çikolata ama nasıl

Kimisi arada sırada canı çektiği için bir parça yer, kimi kırk yıl yemese aklına bile getirmez, kimi de onsuz edemez...

Evet, çikolatadan bahsediyoruz. Marketlerde çikolataya ayrılan bölüm gittikçe genişliyor, çünkü çikolata çeşitlerine her gün bir yenisi ekleniyor.

Peki, çikolatanın iyisi nasıl olmalı? Bir kere, çikolatada kullanılan kakao çekirdeği ne kadar çeşitliyse, çikolata o kadar kaliteli oluyor. Hani bazı çikolataları ağzınıza aldığınızda damağımıza yapışır, dilimizle ne kadar çıkarmaya çalışsak da başaramayız ya, işte böyle çikolatalarda muhtemelen kakao yağı yerine bitkisel yağ kullanılmıştır. Çikolatanın damağa yapışmasının nedeniyse, kakao yağının bitkisel yağdan çok daha düşük sıcaklıkta erimesidir.

Yani maliyeti kakao yağından daha ucuz olan bitkisel yağlar ağızda kolaylıkla erimiyor ve bu da çikolatanın kalitesini düşürüyor. Son olarak, çikolata yapımında gerçek vanilya kullanılması da çikolatanın kalitesini artırıyor. Vanilya yerine kullanılan vanilin de kalitenin düşmesine neden oluyor.

Süzme yoğurtlu girit köftesi

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 1 adet hazır yufka

á 250 gr. yağsız dana kıyma

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 adet orta boy patates

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 4 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 su bardağı ılık et ya da tavuk suyu

á 1 su bardağı süzme yoğurt

á 1 su bardağı ılık su

á 2 diş sarmısak

á 2 çay kaşığı pul biber

YAPILIŞI: Hazır yufka, mutfak tezgahına serilip önce dört eşit parçaya ayrılır. Parçalar tekrar ikiye bölünerek sekiz adet üçgen elde edilir. Parçaların hepsi üst üste koyulup tekrar ikiye bölünür. Eşit büyüklükte 16 adet yufka elde edilip, kenarda bekletilir. Diğer taraftan, kıyma ve rendelenmiş kuru soğan, orta boy bir tencereye aktarılıp orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 2-3 dakika kadar kavrulur. Üzerine rendelenmiş patates eklenip tuz ve karabiber serpildikten sonra, tahta bir kaşıkla karıştırılarak 4-5 dakika daha kavrulur. Ocaktan alınıp soğuması beklenir. 4 yemek kaşığı zeytinyağı geniş bir tencereye aktarılır. Yufka parçalarının geniş tarafına kıymalı harçtan ikişer tatlı kaşığı kadar koyulup, kenarları içe doğru katlanarak rulo şeklinde sarılır. Uçları suya batırılarak yapıştırılır. Tenceredeki zeytinyağı orta ısılı ateşte kızdırılıp Girit köfteleri tencereye yan yana dizilir. Börekler bir maşa yardımıyla çevrilerek önlü arkalı hafifçe kızartılır. Yaklaşık 5 dakika süren bu kızartma işleminden sonra üzerine ılık haldeki et ya da tavuk suyu gezdirilir. Tavuk ya da et suyu ılık su içerisinde eritilen bulyonla da elde edilebilir. Köfteler tencere hafif hafif sallanarak 4-5 dakika daha pişirilir. Ocaktan alınan köfteler servis tabağına yerleştirilir. Süzme yoğurt ılık suyla ezilip üzerine sarmısaklar eklenerek karıştırılır. Sarmısaklı yoğurt sıcak haldeki köftelerin üzerine gezdirilir. Üzeri pul biberle süslenen yemek servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları