Çiçek çiçek sofralar

Çocukken akasya ağaçlarına tırmanıp, ya da sarkan dallarına uzanıp çiçeklerinin ballarını yediniz mi hiç? Ya da hanımeli çiçeklerinin içindeki ballı özü emdiniz mi?

Biz çiçeklerle böyle uğraşa duralım, annelerimiz de onları reçellere şerbetlere, yemeklere taşırdı. Çocukluğumdan beri akasya reçeline, gül şerbetine bayılırım. Güllacın üzerini hercai menekşelerle süslemeyi de severim. Pasta dekorasyonunda taze gülleri önce çırpılmış yumurta akına, sonra pudra şekerine bulayarak kremalı pastalara yapılan dekoru çok severim.

Kökleri Hititlere dayanan çiğdem pilavımız da bu konunun aslarından. Kurutulmuş gelinciğin şerbeti nefisÉ Hem ilkbaharda keyifle yediğimiz hodan da çiçek değil mi?


Sebzeli mantarlı makarna ve salata gibi sade bir sofra, bugün sağlıklı beslenmenin gereği olmuştur.

ANNEMİZİN MUTFAĞI

Safranlı kek

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 45 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı esmer şeker

3 adet yumurta

200 gr yumuşak margarin

1 su bardağı süt

3,5 su bardağı un

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

1 tatlı kaşığı safran

1 adet limon kabuğu rendesi

3 yemek kaşığı dövülmüş badem

Öncelikle bir çırpma kabında yumurtalarla şekeri çırpalım. Şeker eriyince margarin, limon kabuğu rendesi ve sütü ekleyelim. İçine safran, dövülmüş badem, kabartma tozu ve vanilya karıştırdığımız unu da katarak çırpalım. Yağladığımız kek kalıbına hazırladığımız hamuru dökelim. 185 derecede ısıttığımız fırında, 40-45 dakika kadar pişirelim.

Yoğurtlu Kanlıca pastası

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

2 paket muz jölesi

3 bardak kaynar su

3 bardak soğuk su

8 adet kayısı

2 adet muz

1 adet armut

3 adet elma

1 tatlı kaşığı limon suyu

Ortası için

1 su bardağı jöle

Yarım su bardağı katı yoğurt

1 çay bardağı pudra şekeri

2 yemek kaşığı pekmez

Önce kayısıların çekirdeklerini çıkarıp, diğer meyveleri soyup, dilimleyelim. Kararmamaları için üzerlerine 1 tatlı kaşığı limon suyu gezdirelim. Öte yandan jöleleri 3 su bardağı kaynar suda çözüp, sonra yine 3 su bardağı buz gibi soğuk suyla şoklayalım. Ortası delik bir kek kalıbını ıslatalım, meyveleri yerleştirelim. Jöleden 1 su bardağı ayırıp, cezveye alalım. Kalanı meyvelerin üzerine dökelim ve buzdolabına koyalım. 2 saat içinde jölemiz donacaktır. Kalıbı sıcak suya sokup çıkararak, jölenin servis tabağına alınmasını kolaylaştıralım. Cezvede bekleyen jölemiz de doğal olarak donmuş olacak. Hafifçe ocakta eritip, içine yoğurdu ve pudra şekerini karıştıralım (yoğurt sulanmamalı). Jölenin boşluğuna bu karışımı akıtalım. Tekrar buzdolabına alalım. Bu karışım da donunca jölemiz hazırdır. Üzerine pekmez gezdirerek servis yapalım.

Yemekçinin notu: Kivi jölenin donmasını önler. Jöleli tatlıları servisten bir gün önce yapmayı unutmayın.
Yazarın Tüm Yazıları