Çiçeği burnunda babalara 5 öneri

Kuzenim doğum yaptıktan sonra eve geldiği ilk gün ziyaret ettim. Sadece 4 yıl geçmesine rağmen bebeğin poposunu silme konusunda gösterdiğim beceriksizlik beni hayrete düşürdü. Sadece 4 yıl, ki bunun neredeyse 3 yılı bu işle geçmesine rağmen neydi o acemilik öyle?

Haberin Devamı

Çok kısa sürede beynimin attığı bu format neyin nesi?
Ben bebeğimi yalnız büyüttüm. Yani ilk aylarında tamamen tek başımaydım. O dönem annemle farklı şehirlerde yaşadığımız için anne desteği almadan, olabildiğince acemi ve amatör bir şekilde bebeğimin bakımını gerçekleştiriyordum.
Benim için en kolayı emzirme olmuştu. Doğumdan sonra ilk emzirme gerçekleşirken Azra hemşire “bebeğinizi çok güzel kavrayıp memeyi uzattınız, bravo” demişti. Sanırım o gazla bana 20 ay yetti.


Bir Allahın kulu “poposunu ne güzel sildin veya bebeğini ne güzel yıkadın” deseydi, ne olurdu sanki? Annemin bir sözünü hatırlıyorum “anneliğine 10 puan, çok güzel ilgileniyorsun” demişti ama çok yuvarlak bir cümleydi, beni kesmedi. Acemi anneye spesifik motivasyon lazım bence.

-Aa, ne güzel kucakladın.
-Gaz çıkarma konusunda ustalaşmışsın.
-Meme tutuş pozisyonu süper.
Yeni doğum yapmış bir anne bebeği her ağladığında panikleyebilir. Kolik, pişik, rağmen yeni doğan sarılığı, ciltteki hassasiyet… Lohusanın akıl terazisi biraz kaçıktır. Üstelik buluttan nem kapar. O nedenle babalara çeşitli tavsiyelerim olacak.

Haberin Devamı

Çiçeği burnunda babalara 5 öneri
1-Bırakın üzerine gitmeyi, üzerinize gelse de ses çıkarmamanızı tavsiye ederim. Bu psikolojik ayarı bence en güzel babalar yapar. Çok da yakışır. Düşünsenize, yeni doğum yapmış bir kadın ve omzuna dokunarak tatlı tatlı sen elinden geleni yaptın, yapıyorsun diyen bir adam… Ne romantik.
2-Alt temizliği, bebek yıkama, tırnak kesme, gaz çıkarma ve uyutma gibi konularda geri durmayın. Araştırmalara göre 0-5 yaş çocuğu olan 1000 babanın sadece 5 tanesi çocuğunun bakımına etkin bir şekilde katılıyor. Binde beş... Yeni anne en büyük stresi bebeğine iyi bakmak için yaşıyorsa babalara yoğun gaz vermek iyi bir fikir.
3-Eşiniz “Sen yapamazsın! Ay ne yapıyorsun, bebek öyle mi tutulur? Öyle olmaz, çekil…!” gibi asabi cümleler kurabilir. Cümleye, “ah ben sana kıyamam karıcığım” ile filan başlayın. Yükünü hafifletmek istediğinizi bir şekilde anlatmaya bakın.
4-İlk haftadan sonra bezini değiştirme konusunda devreye girebilirsiniz. İlk aydan sonra tırnak kesme, banyo gibi görevleri üstelenebilirsiniz. İlk trimesterden sonra gece uyanan bebeği uyutmak bir anneye verilecek en güzel hediye olacaktır diye düşünüyorum. Ek gıdaya geçmiş bir bebeği beslemek babalar için iyi bir fırsat olabilir.
5-Bebeğin giysilerini giydirme konusunda pratik yapmayı ihmal etmeyin, derim. Naçizane…

Haberin Devamı


Yapılan pek çok araştırmaya göre babası tarafından özellikle ilk bebeklik döneminde ilgi görmüş, bakım görmüş çocukların daha esprili, dikkatli ve öğrenmeye hevesli olduğu ortaya çıkmış. Her iki ebeveyninden bakım alan ve ilgi gören bebeklerin ise dadıya ve kreşe alışma vb gibi koşullarda daha uyumlu olduğu gözlemlenmiş. Uyumlu davranışlar ergenlik, sosyal yaşam, iş hayatı gibi pek çok konuda her zaman olumlu etkilere neden olabiliyor deniyor.
Demek ki acemi anneler huzurunu ve uykusunu düşünecek, kendini yormayacak, eşine sinir olmayacak. Bebeği biraz babasına paslayıp ayağını uzatıp dinlenecek veya biraz kestirecek. Yoksa babalık iç güdüsel bir şekilde yaşanacak bir yol değil, çok belli.

Haftanın kitap önerisi:


Çiçeği burnunda babalara 5 öneri


Ata’ ya ana okulu seçerken çift ana dille eğitim veren bir okul seçtim. Kısa zaman geçmesine rağmen dile olan ilgi ve yatkınlığı ilk pırıltılarını vermeye başladı. Bu ara, ona okuduğum İngilizce öyküleri daha iyi anlıyor olmalı ki, büyük bir ilgiyle dinliyor. Bu aralar Egmont’ un Mr. and Little Miss Books serisini keşfettik. Mr. Happy’ nin öyküsünü severek dinledi, sizlere de tavsiye ederiz.



Haberin Devamı

https://twitter.com/AylinAnne
www.aylinanne.com



Yazarın son yazıları



#16 Ekim 2013 Çocuklar gibi şendik
#12 Ekim 2013 Meme
#09 Ekim 2013 Anaokuluna uyum sürecimiz
#05 Ekim 2013 Sabırlı biri değilseniz özel çocuklardan uzak durun
#02 Ekim 2013 Emziren annelere tavsiyeler
#28 Eylül 2013 Ebeveynler anı yaşayabilir mi?

YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN >>

Yazarın Tüm Yazıları